Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA | İngiltere Başbakanı Liz Truss istifa etti! Liz Truss kimdir, neden istifa etti ve İngiltere'de ne oluyor? - Dünyadan Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İngiltere Başbakanı Liz Truss, istifasını Kral'a sunduğunu açıkladı ve 45 gün sonra görevi bıraktı. Truss ayrıca "Halefim seçilene kadar görevde kalmaya devam edeceğim" dedi.

        Kral'a istifasını sunan Liz Truss, 45 gün sonra görevden ayrılarak, İngiltere tarihinde en kısa süre başbakan olarak görev yapan isim oldu.

        İktidardaki Muhafazakar Parti'nin yeni liderini 28 Ekim'de seçeceği belirtildi.

        BAŞBAKANLIĞI TARTIŞMALARA YOL AÇMIŞTI

        İngiltere'de Boris Johnson'ın istifasının ardından 5 Eylül'de başbakanlık koltuğuna oturan Liz Truss, piyasaları sarsan tartışmalı ekonomi politikasından geri adım atmak zorunda kalmıştı.

        Truss'ın, Maliye Bakanı KwasiKwarteng'i görevden alarak yerine getirdiği Jeremy Hunt'ın ekonomide dizginleri ele alması, başbakanın görevde kalmak için güvenirliği kalmadığı tartışmalarına yol açmıştı.

        REKLAM

        İÇİŞLERİ BAKANI VE MALİYE BAKANI İSTİFA ETMİŞTİ

        Ülkenin 3. kadın başbakanı olan ve göreve gelmeden önce "yeni Demir Leydi" olarak anılan Truss'ın, başbakanlık yarışında yürüttüğü kampanyada en önemli vaadi olan vergi indirimlerini iptal ederek, "U dönüşü" yapması piyasalarda güvensizliği ve siyasi çalkantıları da beraberinde getirdi

        Truss'ın, 6 Eylül'de atadığı Maliye Bakanı Kwarteng'in 23 Eylül'de toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasına hazırlanıldığını açıklaması, ülkenin dış borçlanmasının yükseleceği yönündeki endişeleri artırdı ve sterlinin sert değer kayıpları yaşamasına neden oldu. Truss, 14 Ekim'de kamuoyu baskısına dayanamayarak, Kwarteng'i Maliye Bakanlığı görevinden aldı ve yerine Jeremy Hunt'ı getirdi. Kwarteng, 38 gün görevde kalmış oldu.

        İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın 43 gün önce atadığı İçişleri Bakanı Braverman ise kişisel e-posta adresini kullanarak resmi bir belge göndermesinin üzerine, kuralları teknik olarak ihlal ettiği gerekçesiyle görevinden ayrıldığını açıklamıştı. Böylelikle Braverman da 1834'te 30 gün sonra görevi bırakan 1. Wellington Dükü Arthur Wellesley'den sonra en kısa süre görevde kalan içişleri bakanı oldu.

        Bu gelişme sonrasında Liz Truss'un başbakanlığı tekrar sorgulanmıştı.

        İSTİFA İDDİALARINI REDDETMİŞTİ

        Truss, istifa çağrılarına yönelik dün yaptığı açıklamada "Sorumluluk alarak yapılan hatalar için özür diliyorum. Ancak bu ülkeye hizmet etmek üzere seçilmiş olduğum için istifa etmeyeceğim" demişti.

        Amacının enerji faturaları ve yüksek vergileri düşürerek insanlara yardımcı olmaya çalıştığını belirten Truss "Çok acele ettik ve çok ileri gittik" ifadelerini kullanmıştı.

        14 Ekim'de görevinden ayrılan İngiltere eski Maliye Bakanı Kwasi Kwartengin 23 Eylül'deki bütçe sunumunda 45 milyar sterlinlik vergi indirimine gidileceğini belirtmiş, indirimlerle oluşacak açığın borçlanarak finanse edileceği bilgisini vermişti.

        STERLİN DİBİ GÖRDÜ

        İngiltere Merkez Bankası enflasyonla mücadele için faiz artırımlarına giderken dış borcu artıracağı öngörülen söz konusu plan, piyasalar tarafından olumsuz karşılandı.

        Kwartengin'in sunumu öncesi 1.13 seviyesinde olan sterlin/dolar açıklamanın ardından 1.0350 ile tarihi dibini görmüştü.

        Sterlin/dolar bugünkü istifa haberinin ardından ise 1.11'den yeniden 1.13'e yükseldi.

        * Haberin görselleri Associated Press'ten servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: İrem Kuşoğlu
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa