Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Son dakika haberi! Kapalı işyeri ve ofislerde koronavirüs için alınacak önlemler - Haberler

        Sağlık Bakanlığı yazılı olarak yaptığı açıklamada,kapalı işyeri ve ofislerde koronavirüs için alınacak önlemleri paylaştı.

        Yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

        * Kapalı işyeri/ofis olarak; fabrika, market, atölye, plaza vb. gibi kapalıçalışma alanları ifade edilmektedir. Kapalı işyeri/ofisler sık sık havalandırılmalıdır.

        *Pencereler açılarak odanın sık havalandırılması sağlanmalıdır. Merkezihavalandırma sistemleri bulunan işyerlerinin havalandırması temizhava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, havalandırmasistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileridoğrultusunda yapılmalıdır.

        REKLAM

        *İşyerlerinde ultraviyole cihazları ile hava ve yüzey dezenfeksiyonuyapılması önerilmemektedir.İşyerlerinde çalışanlar arasında en az 1 metre mesafe olmasısağlanmalı ve çalışanlar maske takmalıdır.

        * Yemekhanede masalar ve sandalyeler arası mesafe en az 1 metredeolacak şekilde (tercihen 2 metre) düzenleme yapılmalıdır.

        * Temaslıtakibinin kolay yapılabilmesi için; yemek saatleri gruplara görebelirlenmeli ve mümkün ise aynı kişilerin aynı masada yemek yemelerisağlanmalıdır. Çay içme molalarında da benzer kurallara dikkat edilmelidir.

        *Solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan (ateş, öksürük, nefes darlığı)personel iyileşene kadar çalıştırılmamalı ve sağlık kuruluşunayönlendirilmelidir.

        * El hijyenine dikkat edilmelidir. Eller sık sık yıkanmalıdır. Eller en az 20saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığıdurumlarda alkol bazlı el antiseptiği ile ovalanmalıdır. Antiseptikiçeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

        *İşyerlerinde, lavabolarda sabun ve kolay erişilebilir yerlerde alkol bazlıel antiseptiği bulundurulmalıdır.

        REKLAM

        *Eldiven kullanımı el temizliği yerine geçmez. Yapılan iş, eldivenkullanımını gerektirmiyorsa, COVID-19’dan korunmak amacıylaeldiven kullanılmamalıdır. Eldiven kullanımı gereksiz bir güven hissioluşturarak el yıkama sıklığını azaltabilir ve ellerle bulaş riskiniarttırabilir.

        *İşyerleri temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları,telefon ahizeleri, masa yüzeyleri gibi) temizliğine dikkat edilmelidir. Suve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış(5 litre suya yarım küçük çay bardağı). Sodyum hipoklorit içerençamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir.

        *Klor bileşikleri yüzeylerde korozyon oluşturabilir. Dayanıklı yüzeyleriçin kullanılması önerilen bir dezenfektandır. Tuvalet temizliği için 1/10sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9)kullanılmalıdır.

        *Klor bileşiklerinin uygun olmadığı bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğercihaz yüzeyleri % 70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.

        *Temizlik yapan personel maske ve eldiven kullanmalıdır.

        *Temizlik sonrasında maske ve eldiven çıkartılıp işyerindeki çöpeatılmalı ve el hijyeni sağlanmalıdır. Yıkanabilir bez maske kullanıldıysayenisiyle değiştirilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunlayıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı elantiseptiği ile ovalanmalıdır.

        *İşyerinde COVID-19 pozitif bir kişi varlığı durumunda, İl/İlçe SağlıkMüdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birimine ivedilikle bilgi verilir.

        *Maske takma kurallarına tam uyularak çalışılan bir iş yerinde, birçalışanın COVID-19 pozitif çıkması durumunda etrafındaki kişileryakın temaslı kategorisinde değil, temaslı kategorisinde değerlendirilir.

        *COVID-19 pozitif kişinin takip ve tedavisi sağlık kuruluşunca yönetilir,diğer çalışanlar maskesini takarak çalışmaya devam eder. İl-ilçeSağlık Müdürlüğü tarafından, hastalık belirtileri açısından 14 günsüreyle takip edilir.

        REKLAM
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa