Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika... Türkiye'den ABD'ye 'Rahip Brunson' tepkisi

        Türkiye'den ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO üyesi Türkiye'nin yargısına müdahalesine ilişkin açıklama geldi. Konuya dair Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan açıklama yaptı.

        Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ABD'nin 'Brunson' açıklamasına tepki gösterdi.

        ÇAVUŞOĞLU: HUKUK KURALLARI HERKES İÇİN İSTİSNASIZ GEÇERLİDİR

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Trump'ın Türkiye'yi yaptırımla tehdidine ilişkin"Türkiye'yi kimse dikte edemez, tehdidi tolere etmeyiz. Hiç kimsenin tehdidine müsamaha edemeyiz. Hukuk kuralları herkes için istisnasız geçerlidir.Türkiye’ye kimse emir veremez ve tehdit edemez" " ifadesini kullandı.

        Çavuşoğlu, "ABD yönetimini bir an önce bu yanlış (tehditkar) söylemi bir kenara bırakarak yapıcı diyalog çerçevesine dönmeye davet ediyoruz." dedi.

        ÇAVUŞOĞLU ABD'Lİ MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

        Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, ABD Başkanı Donald Trump ve Yardımcısı Mike Pence'in, ABD'li Papaz Andrew Craig Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulayacakları şeklindeki tehditkar söylemleri ve Türkiye'nin buna tepkisinin hemen ardından Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Pompeo telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

        Görüşmenin içeriğiyle ilgili herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

        FUAT OKTAY: TÜRK YARGISININ KARARLARINA SAYGI DUYMALI

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Ucuz tehditlere tahammülümüz yok. ABD Türk yargısının kararlarına saygı duymalı" dedi.

        KALIN: ABD TEHDİTLERLE NETİCE ALAMAZ

        İbrahim Kalın'dan da bir açıklama geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın yaptığı yazılı açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin açıklamalarının, bir NATO müttefiki olan ülkemize yönelik kullanılan tehditkar dilin kabul edilmesi mümkün değildir. FETÖ konusunda bugüne kadar hiçbir adım atmayan Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, bağımsız Türk yargısının yetki alanında olan bir hususu bahane ederek, Türkiye’ye karşı tehditler savurarak netice alamayacağını bilmelidir. Amerika Birleşik Devletleri, kendi çıkarlarına ve müttefiklik ilişkimize daha çok zarar vermeden, bir an önce tavırlarını gözden geçirerek yapıcı bir zemine dönmelidir” ifadelerine yer verdi.

        DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da bir açıklama yaptı. Bakanlığın resmi internet sitesinde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        "Türkiye hukukun üstünlüğünü esas alan köklü bir demokratik geleneğe ve siyasi düzene sahip egemen bir devlettir. Türkiye’ye kimse emir veremez ve tehdit edemez. Türkiye’ye karşı tehditkar bir dil kullanılması kabul edilemez. Ülkemiz ABD ile ilişkilerini düzeltmek için bugüne kadar gereken siyasi iradeyi ortaya koymuş ve üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. ABD Yönetimi’nin ülkelerimiz arasındaki müttefiklik ve dostluk ilişkilerini hiçe sayan tehditkar mesajlarını kabul etmemiz mümkün değildir.

        Brunson davası hakkında Amerikalı muhataplarımıza çeşitli vesilelerle gerekli açıklamalar yapılmış ve konunun bağımsız Türk yargısının yetki alanında olduğu açık bir şekilde vurgulanmıştır. ABD yönetimini bir an önce bu yanlış söylemi bir kenara bırakarak bugüne kadar sürdürdüğümüz yapıcı diyalog çerçevesine dönmeye davet ediyoruz."

        Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'in, ABD'li papaz Andrew Craig Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulayacakları şeklindeki tehditkar söylemlerine ilişkin. "Mesajım açık ve netti. Hiç kimse Türkiye'nin tehditlere boyun eğmesini beklemesin ve bir müttefik olarak ABD'nin bize karşı tehditlere başvurmaması gerekir. ABD makamlarının tüm seviyelerde paylaştığım hususi tavsiyelerimi duymaması talihsizdir. " ifadelerini kullandı.

        BEKİR BOZDAĞ: BU BÜYÜK BİR HAD BİLMEZLİKTİR

        Bekir Bozdağ'dan da bir açıklama geldi.

        Twitter üzerinden açıklama yapan Bozdağ, "Türkiye, egemen ve bağımsız bir ülkedir; aynı zamanda demokratik bir hukuk devletidir.Türk yargısı,bağımsız ve tarafsızdır. Hiçbir kişi,makam veya organ Türkiye’ye de Türk yargısına da emir ve talimat veremez;tavsiye ve telkinde bulunamaz. Türkiye’de darbe teşebbüsünde bulunan, 251 şehidin, 2193 gazinin kanı elinde olan katil, başpapazlardan,teröristbaşı F.Gülen’i himaye edeceksiniz,sonra da Türkiye’de pekçok suça karıştığı davaya konu papazı bahane edip Türkiye’yi tehdit edeceksiniz,bu, büyük bir had bilmezliktir. ABD’li bazı yetkililerin, bu gerçekleri görmeyip Türkiye’yi tehdit etmesi,büyük bir had bilmezliktir." dedi.

        ADALET BAKANI GÜL

        Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ABD'li rahip Andrew Craig Brunson'un yargılanmasıyla ilgili eleştirilere cevap verdi.

        Bakan Gül, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye kendi kaderini tayin eden tam bağımsız ve egemen bir ülkedir. Brunson davası da, tam bağımsız ve egemen bir ülkede olması gerektiği gibi kendi mecrasında ilerleyecek, Yüce Türk adaleti nihai sözü söyleyecektir” dedi.

        Bozdağ sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Türk milleti ve Türkiye Devleti,tehdit edilemez,tehditlere de boyun eğmez. Türk milletini başka milletlerle,Türkiye Devleti’ni başka devletlerle karıştıranlar,hep kaybettiler. Bazı ABD’li yetkililerin Türkiye’yi tehdidi; had bilmezliktir; Türk milleti, Türkiye Devleti veTürk tarihi hakkındaki cehaletlerinin somut göstergesidir. Haddini bilmeyene had bildirmek de; Türk milletini veTürkiye’yi tanımayanlara tanıtmak da bilmeyenlere de öğretmek de mahiriz. Türkiye’ye düşmanlık eden bütün ülkeleri,terör örgütlerini, hainleri ve ihanet şebekelerini alenen destekleyen ABD yönetimi, Türkiye’nin her oyunu,her tuzağı ve her kirli hesabı daima bozduğunu, bundan sonra da bozma gücüne sahip olduğunu hala öğrenmemişse,ders tekrarı da yaparız. Türkiye’de/Türkiye dışında Türkiye aleyhine terör faaliyetlerinde bulunan FETÖ, PKK, PYD ve YPG dahil bilumum terör örgütlerine alenen destek verip, sonra da dostluktan, stratejik ortaklıktan, müttefiklikten ve işbirliğinden bahsetmek,iki yüzlülükten başka birşey değildir."

        ABD Başkan Yardımcı Mike Pence de Dışişleri Bakanlığı'nda katıldığı bir programda "Türkiye Papaz Andrew Brunson'u derhal serbest bırakmaz ve Amerika'daki evine göndermezse ABD bu masum inanç insanı serbest kalana kadar Türkiye'ye önemli yaptırımlar uygulayacak." şeklinde konuşmuştu.

        REKLAM

        İzmir'de, terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen Brunson'un tutukluğu "sağlık sorunları" dikkate alınarak ev hapsine çevrilmişti.

        İDDİANAMEDEN

        Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına 9 Aralık 2016'da suç işlediği iddiasıyla tutuklanan ABD'li papaz Brunson hakkında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan iddianamede, din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı belirtilmişti.

        Brunson'ın FETÖ'nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege bölgesi imamı ve firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasından dava açılan tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edilmişti.

        REKLAM

        Brunson'ın ABD'li bir askere gönderdiği 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyduğuna ilişkin mesaj içeriklerine yer verilen iddianamede, cep telefonundaki "Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa'ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız." mesajı da dosyaya eklenmişti.

        Teknik incelemede de sanık Brunson'ın, görüşmediğini öne sürdüğü FETÖ'nün sözde Ege bölge imamı firari sanık Bekir Baz ile birbirlerine çok yakın yerde 293 kez GSM sinyali de tespit edilmişti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa