Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Sosyal Güvenlik Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücret zammını açıkladı! Asgari ücret zam oranı belirlendi... 2022 Temmuz ayı asgari ücret ne kadar, kaç TL oldu? - Sosyal Güvenlik Haberleri

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nde asgari ücret zammını açıkladı.

        Erdoğan "Asgari ücrete temmuz ayından geçerli olmak üzere yüzde 30 artış yapıyoruz. Buna göre net asgari ücret 5 bin 500 TL olacaktır. İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 TL destek verecektir." dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:

        - Enflasyon sadece ülkemizin değil tüm dünyanın en öncelikli sorunudur. Bizim kendi gerçeklerimiz

        ve alışkanlıklarımız sebebiyle ülkemizde enflasyon rakamları elbette farklı tezahür etmektedir.

        - Dünyadaki her gelişmeyi yakından takip ederken asıl önceliğimizi vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne verdik.

        - Terörle mücadelede çok iyi bir seviyeye geldik. Ekonomi programımızı da kararlılıkla uygulayarak ülkemizi küresel fırtınadan en az kayıpla çıkarmanın gayretindeyiz. Salgın döneminde kendimizi dünyadan pozitif ayrıştırdık.

        REKLAM

        - Vatandaşların yaşadığı sıkıntıyı asla görmezden gelmedik. Pek çok tedbiri devreye aldık ve almaya devam ediyoruz.

        - Kamu çalışanlarımızın ve tüm emeklilerimizin maaşına yüzde 40'ın üzerinde bir enflasyon farkı zammı zaten yapılacak. Asgari ücretlilerin de kayıplarının telafi edilmesi gerektiğini gördük.

        - Çalışmalar sonunda yeni bir asgari ücret rakamı belirledik. Şimdi sizlere yeni asgari ücreti açıklamak istiyorum. Asgari ücrete temmuz ayından geçerli olmak üzere yüzde 30 artış yapıyoruz.

        - Buna göre net asgari ücret 5 bin 500 TL olacaktır. İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 TL destek verecektir. Tüm çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

        - Bu bir ara artıştır. Asıl tespit yıl başında yeniden gerçekleştirilecek. Yıl başında devreye aldığımız asgari ücret kadar ki gelirin vergi dışı kalması uygulaması sebebiyle kamu çalışanlarına ve emeklilere bu artış ortalama 300 TL olarak yansıyacaktır.

        TİSK BAŞKANI AKKOL: ESAS HEDEF ORTALAMA ÜCRETİ ARTIRMAK OLMALI

        TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ilk sözü alarak, "Bugün çok kıymetli bir kararın paylaşımı için bir aradayız. TİSK olarak ülkemiz için faydalı her kararın arkasında olduk. Aralık sonunda çok güzel bir rakam belirlendi. Bu rakam 2022 yılı ücreti olarak ilan edildi ancak gelinen konjonktürde yıl sonunu beklemeden güncelleme yapalım diye toplandık. Bütün imkanlarımızı zorlayarak herkesi gözeten bir dengeyi bulmaya gayret ettik. Asgari ücret bir başlangıç ücretidir, esas hedef ortalama ücreti artırmak olmalıdır. Aralık ayında başlayan uzun yılların konusu olan asgari ücrete kadar olan kısımdan vergi alınmaması konusu aynen devam ediyor olacak. 15 milyonun üzerinde çalışanın istifade ettiği bir konu. Çalışan ve işletmeler için büyük kazanımdır. " dedi

        REKLAM

        Türk - İş Başkanı Atalay ise "Sayın Cumhurbaşkanımıza bundan 15 gün önceki ziyaretimizde taleplerimizi ilettik. İnşallah bugün toplumu memnun edici bir rakam olur." ifadelerini kullandı.

        KARAR RESMİ GAZETE'DE

        Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Kararda şu ifadeler yer aldı:

        "22 Mayıs 2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 39 uncu maddesi ile Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 522 nci maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin asgari ücretini tespit etmekle görevli Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 29/06/2022 tarihinde başladığı çalışmalarını 01/07/2022 tarihine kadar sürdürmüş ve yaptığı iki toplantı sonucunda;

        1) Milli seviyede tek asgari ücret tespitine, oybirliğiyle,

        2) İşçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretinin; 1/7/2022-31/12/2022 tarihleri arasında (215,70) ikiyüzonbeş lira yetmiş kuruş olarak tespitine, oybirliğiyle,

        3) İş bu Kararın, 01/07/2022 tarihinde yürürlüğe girmek üzere Resmî Gazete’de yayımlanmasına, oybirliğiyle karar verilmiştir.

        Kararın gerekçesinde ise şunlar denildi: "Asgari ücret, bilindiği gibi ödenmesi zorunlu olan en az ücrettir.

        Asgari ücretin belirlenmesini düzenleyen Asgari Ücret Yönetmeliği uyarınca, asgari ücret, pazarlık ücreti değildir.

        Asgari Ücret Tespit Komisyonu önceden belirlenmiş bulunan asgari ücreti süresinden önce değiştirmek üzere toplanmış ve önümüzdeki 6 ay için uygulanacak ücrette işçilerimizin gelir kayıplarını telafi etmek üzere iyileştirme kararı almıştır.

        Alınan karar uyarınca; işçinin günlük asgari ücreti; 1/7/2022-31/12/2022 tarihleri arasında (215,70) ikiyüzonbeş lira yetmiş kuruş olarak belirlenmiştir."

        Haber Görseli: AA

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Alper Öcal
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa