Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel Ankara'da TUSAŞ tesislerinde patlama! - Son dakika haberi | Son dakika haberleri

        TUSAŞ'ın Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerine yönelik terör saldırısı düzenlendi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Saldırıda 5 şehidimiz, 22 yaralımız var" dedi. Yerlikaya, 2 teröristin etkisiz hale getirildiğini de kaydetti.

        TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş'nin, Havacılık Bulvarı Kahramankazan Ankara yerleşkesine yönelik terör saldırısı düzenlendi.

        BAKAN YERLİKAYA: ŞEHİT SAYIMIZ 5 OLDU

        İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya TUSAŞ saldırısında şehit sayısının 5'e yükseldiğini açıkladı.

        'Kirli eller kırılacak'
        Haberi Görüntüle

        Hastanemizde yatan 7 hastamız var. Onları ziyarete geldik. 1'i ağır olmak üzere toplam 7 yaralımız, hastamız var. 4'ünü ziyaret ettik. 2'si bizim polis özel harekattan arkadaşımız. 4'ünün de durumu gayet iyi, hekimleri gayet güzel bakıyor. Buradaki başhekimimiz ve tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Rakamları müsaadenizle paylaşmak istiyorum. Maalesef şehit sayımız 5 oldu, toplam yaralı sayımız 22. 7 yaralımız burada yatıyor. 1 hastamız taburcu oldu, 2'si de taburcu olmak üzere. Dolayısıyla 19 yaralımız tedavi süreçleri devam ediyor. 6 hastanede 19 yaralımız var. 2 ağır 1'si bu hastanemizde. 1 ağır yaralımız da Etlik hastanemizde. Rabbim onları ailelerine, teşkilatımıza, aziz milletimize bağışlasın diyoruz. Hekimlerimize, başından beri hassasiyet gösteren valimize, il sağlık müdürümüze teşekkür ediyorum. TUSAŞ'ın önünde sizlere açıklamıştım. 1 kadın 1'i erkek olmak üzere 2 teröristin ölü olarak ele geçirildiğini ifade etmiştik. Kimlik çalışmaları, parmak izi tespit süreci devam ediyor. Bunlar belli olur olmaz, kimlikleri ve hangi terör örgütünün yaptığı bilgileri vereceğiz. Savunma Bakanımızın da açıklamalarını işittik. Bu eylemin oluş stili, izlemiş olduğumuz görüntüler büyük ihtimalle PKK'nın yaptığıyla ilgili. Kimlik tespitlerinin netleşmesi, diğer delillerin netleşmesiyle ilgili sizlerle paylaşacağız. Alçak, hain terör örgütünü lanetliyoruz. Büyük ve güçlü Türkiye idealiyle, sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğiyle terörün nefesini kesmek, en sonuncusunu etkisiz hale getirmek kararlılığımızı ifade etmek istiyorum. Şehitlerimizin mekânı cennet olsun diyorum. Tüm yakınlarına, teşkilatına, çalışanlarına, mesai arkadaşlarınıza başsağlığı diliyorum.

        ŞEHİTLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

        Saldırıda, TUSAŞta kalite kontrol görevlisi olarak görev yapan Cengiz Coşkun, Makina Mühendisi Zahide Güçlü, TUSAŞ çalışanı Hasan Hüseyin Canbaz, Güvenlikçi Atakan Şahin Erdoğan ile taksi şoförü Murat Arslan şehit oldu.

        Saldırıda yaralanan 22 kişi ise çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.

        Şehitlerden Zahide Güçlünün, eşinin gönderdiği çiçeği almak üzere yerleşkenin girişine gittiği, bu sırada saldırının gerçekleştiği öğrenildi.

        Bu arada teröristlerin Kahramankazan ilçe merkezinde Arslan Taksi Durağına bağlı bir araca bindikten sonra Murat Arslanı öldürüp, cesedini aracın bagajına sakladığı belirtildi.

        BAKAN GÜLER: YAPILANLARIN ACISI MİSLİYLE ÇIKACAK

        Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Değerli arkadaşlar, bugün TUSAŞ tesislerimize her zaman yatıkları gibi alçakça, şerefsizce bir saldırı yaparak milletimizin huzurunu bozmaya çalıştılar. Bu PKK'lı şerefsizlerin hak ettikleri cezayı her seferinde veriyoruz. Fakat bunlar bir türlü akıllanmıyorlar. Her zaman söylediğimi bir daha tekrar ediyorum; en son terörist ortadan kaldırılıncaya kadar bunların peşini bırakmayacağız, bu yapılanların, acılarını misliyle çıkaracağız. Bunu herkes görecek hiç merak etmeyin" ifadelerini kullandı.

        BİR TERÖRİSTİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

        Öte yandan teröristlerin PKK'lı olduğu belirlenirken, erkek olanının 1992 doğumlu ve Beytüşşebap nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.

        TAKSİCİYİ ŞEHİT EDİP TUSAŞ'A GELDİLER

        Ciner Medya Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır da, bir taksicinin de şehitler arasında olduğunu aktardı. Çakır, taksi şoförünün teröristlerin olay yerine geldiği aracın şoförü olduğunu ve kendisini gasptan sonra şehit edip aracın arka koltuğuna koyduklarını söyledi.

        Çakır şunları söyledi: "TUSAŞ tesisi an itibariyle kontrol altına alındı. Herhangi bir rehine durumu yok. Orada durum güvenlik güçlerince kontrol altına alındı. İçeri sızan teröristler de etkisiz hale getirildi. Maalesef teröristler taksici vatandaşımızı da şehit etmişler. Bu sayı bilindiği gibi 3 olarak açıklanmıştı ama sonrasında taksicinin naaşı da tespit edilmiş. Dolayısıyla 4.şehidin taksici olduğunu da ifade edelim. Milletimizin başı sağ olsun. Saat 15.27 sıralarında TUSAŞ tesislerine geliyor teröristler ticari bir taksiyle. Ticari taksiden indikten sonra aslında silahlı saldırıya hemen başlıyorlar. Tam da o sırada vardiya değişimi var. İçeriden çıkan vatandaşlar var. Tam olarak saati herhalde hedeflendiği bir durum. Muhtemeldir bir keşif yapılmıştır. Bu kapı aslında TUSAŞ'ın sadece personelinin giriş çıkış yaptığı bir kapı. Güvenlik önlemlerinin de daha düşük düzeyde tutulduğu bir kapı. Hemen girişte insan kaynakları başkanlığı var. Biraz ilerisinde TUSAŞ'ın akademisi var. O bölgeye yönelik personellerin de çıkış saatine denk gelecek şekilde teröristlerin önceden keşif yaptığı bu noktaya yönelik saldırı planını gerçekleştirdikleri görülüyor. Üzerlerinde çok sayıda silah ve el bombası var. Üzerlerinde hücum yeleği var. İlk anda güvenlik güçleri ile bir sıcak temas içerisine giriyorlar. Üzerlerindeki el bombasını kapıya atıyorlar. Sonrasında insan kaynakları başkanlığı binasına doğru hareket ediyorlar. Burada kısa bir süre rehin alma durumu gerçekleşiyor. Tam da bu noktada güvenlik güçleri yoğun bir mücadelenin ardından 2 teröristi etkisiz hale getiriyor ve maalesef bu esnada 3 vatandaşımız şehit oluyor. Taksici ile beraber 4 vatandaşımız şehit oluyor."

        3 PATLAMA MEYDANA GELDİ

        Tesiste 3 patlamanın meydana geldiği öğrenildi. Çalışanların ise terör saldırısı sırasında sığınağa doğru gittiği kaydedildi.

        REKLAM

        VARDİYA DEĞİŞİMİNDE GERÇEKLEŞTİ

        Edinilen bilgilere göre de saldırının vardiya değişimi sırasına meydana geldiği belirtildi.

        SORUŞTURMA BAŞLATILDI

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TUSAŞ'ın Kahramankazan yerleşkesine yönelik terör saldırısıyla ilgili soruşturma başlattı.

        İşte TUSAŞ'a saldıran o teröristler ve saldırı anı
        Haberi Görüntüle

        TESİS ÜZERİNDE ANKA UÇUŞ GERÇEKLEŞTİRDİ

        Ankara'da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) tesislerine düzenlenen terör saldırı sonrası ANKA bölgede uçuş gerçekleştirdi.

        TUSAŞ ÇALIŞANI: HAİNLERE İNAT DAHA FAZLA ÇALIŞACAĞIZ

        Terör saldırısının ardından TUSAŞ tesislerinden çıkan bir çalışanın, "Hainlere inat daha fazla çalışacağız daha fazla üreteceğiz" sözleri de dikkat çekti. Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy görüntüyle ilgili, "Bu çok kısa ve önemliydi" ifadelerini kullandı.

        "MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİNDEN GERİ ADIM ATMAYIZ"

        Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır "TUSAŞ yerleşkesinde bir silahlı saldırı olduğu yönünde haber aldım. Rabbim bütün mühendislerimizi araştırmacılarımızı muhafaza etsin. Biz asla savunma sanayinden, milli teknoloji hamlesinden geri adım atmayacağız. Milli teknoloji hamlesi milli savunma sanayi tam bağımsız Türkiye'nin anahtarıdır" dedi.

        İstanbul Sanayi Odası Meclis toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Konuşmaya çıkmadan önce TUSAŞ yerleşkesinde bir silahlı saldırı olduğu yönünde haber aldım. Savunma Sanayi Başkanımızı aradım. Kendisi haberi doğruladı. Henüz detaylarla ilgili bilgi paylaşma imkanı bulunmuyordu. Rabbim bütün mühendislerimizi araştırmacılarımızı muhafaza etsin. Biz asla savunma sanayinden, milli teknoloji hamlesinden geri adım atmayacağız. Milli teknoloji hamlesi milli savunma sanayi tam bağımsız Türkiye'nin anahtarıdır. Biz bu yolda gece gündüz demeden büyük bir azimle gayretle kararlılıkla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ümit ediyorum ki yaşanan bu saldırıda herhangi bir kaybımız bulunmasın. Tekrar tüm savunma sanayimize ve TUSAŞ'taki tüm kardeşlerimize de geçmiş olsun dileklerimi buradan sunmak istiyorum" dedi.

        RTÜK BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

        RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de, "TUSAŞ’ın Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı sonrasında mahkeme tarafından yayın yasağı kararı alınmıştır" açıklamasında bulundu.

        Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Yerli ve milli savunma ürünlerimizin geliştirildiği gururumuz TUSAŞ'ın Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı sonrasında ilgili mahkeme tarafından yayın yasağı kararı alınmıştır. Medyamızda, resmi makamların yaptığı açıklamaların dışında özellikle sosyal medya kaynaklı, teyit edilmemiş bilgilere ve görüntülere yer verildiği tespit edilmiştir. Terörün propagandasını yapacak yayınların ivedilikle son bulması şarttır. İzleme uzmanlarımızın raporlamaları sonrasında yayın yasağına uymayanlara en ağır yaptırımlar uygulanacaktır. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum."

        NATO ve BM Genel Sekreterlerinden TUSAŞ açıklaması
        Haberi Görüntüle

        CEVDET YILMAZ VE ÜÇ BAKAN HASTALARI ZİYARET ETTİ

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Cumhurbaşkanı vekili Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ankara'da hastanede bulunan yaralıları ziyaret etti.

        Yılmaz ve Bakanlar ziyaret sonrası çıkışta şu açıklamaları yaptılar:

        CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ: Terörü ve terörün arkasında olanları lanetlediğimizi belirtmek istiyorum. Bu menfur hadisede maalesef 5 şehidimiz var, 22 yaralımız var. Yaralı hastalarımızın durumu iyi durumda. Aile ve İçişleri Bakanımızla birlikte ziyaretlerimizi yaptık. Şehit olanlara Allah'tan rahmet, yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Olayın ilk anından itibaren müdahale eden güvenlik güçlerimize, kolluğumuza, sağlık birimlerimize, soruşturma süreci başlatan adli birimlerimize şükranlarımı sunuyorum. Kahraman güvenlik güçlerimiz hemen müdahalesini yaptılar. Terör hadiselerin mutlaka amacı var. Ülkemize korku salmak, halkımızın huzurunu kaçırmak. Ülkemizin savunma sanayinde geldiği noktayı ve başarıları hedef alan terör saldırısı. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da terör eylemi yapan teröristler ve bunları amaç olarak kullananlar ülkemizin huzurunu bozamayacaklar, savunma sanayimizin güçlü yürüyüşüne engel olamayacaklar. Tam aksine bu menfur hadiseler savunma sanayindeki azmimizi, kardeşlik hassasiyetimizi daha da artıracaktır. Milli birlik içinde bütün kurumlarımızın güçlü çalışmalarıyla teröre karşı azimli ve kararlı mücadelemizi sürdereceğiz. Bir daha böyle hadiseler yaşanmamasını temenni ediyoruz. Bu süreçte fedakârca çalışan tüm kamu görevlilerine şükranlarımı sunuyorum.

        SAĞLIK BAKANI KEMAL MEMİŞOĞLU: Bugün ülkemizde yaşanan terörü ve dünyadaki bütün terörü lanetliyorum. Ülkemiz bugün yaşadığı acıyı bir daha yaşamasın. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. 5 şehidimiz 22 yaralımız var. Yaralılarımızdan 3 kişiyi taburcu ettik, 1 kişinin durumu kritik. Diğer yaralılarımızın durumu iyi, inşallah onları da taburcu edeceğiz. Acılı ailelere sabır diliyorum. Terörü ve terörü destekleyenleri lanetliyorum.

        AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI MAHİNUR ÖZDEMİR GÖKTAŞ: Bu menfur saldırıyı gerçekleştiren bütün terör örgütlerini lanetliyorum. Şehitlerimize rahmet yaralılara şifa diliyorum. Bu hastanemizde 6 yaralımız var durumları gayet iyi. Bu menfur saldırıları gerçekleştirenler asla amaçlarını gerçekleştiremeyecek. Bakanlık olarak şehit ailelerimize ve yakınlarına destek olmak için sahadalar. Milletimizin başı sağolsun, vatandaşlarımıza geçmiş olsun.

        İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA: Cumhurbaşkanı Yardımcımız ve arkadaşlarımızın ifade ettiği gibi bize bu menfur saldırıyı gerçekleştiren terör örgütünü, onların destekçilerini lanetliyoruz. Hiçbir zaman hedeflerine ulaşamayacaklar. 5 şehidimizin mekânları cennet olsun. Sevenlerine, ailelerine başsağlığı diliyorum. Yaralarımıza acil şifalar diliyorum. Kalben dualarımız onlarla. Operasyonu gerçekleştiren jandarma ve emniyet birimlerimize yürekten teşekkür ediyorum. 22 yaralımızdan 7 arkadaşımız özel harekattan. Her biri gayet iyi durumda. Onlar da buradan sağlık, sıhhat afiyetle ailelerine kavuşacak. Ankara Cumhuriyet Başsavcımız ve 8 arkadaşımız şu anda eylemi gerçekleştirilen yerde soruşturma, bilgi, done ile ilgili çalışmalarını büyük titizlikle yapıyor. Devletimiz bütün kurumlarıyla bu olayın açığa çıkması için ayaktadır. Biz bir kadın ve bir erkek teröristin kimliklerini belirleme çalışmalarımız devam ediyor. Tamamlanınca bunları açıklayacağız. İlk andan itibaren güvenlik, istihbarat görüşmeleri ve buradan elde etmiş olduğu bu tür eylemlerle kıyaslandığında PKK terör örgütüyle ilgili kuvvetli kanaat bizde hasıl. Kimlik tespitleri bitince bunu da kamuoyuna açıklayacağız. Aziz milletimizin başı sağolsun. Terörle mücadelemizde azim ve kararlılıkla devam edeceğiz.

        CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ: Bu tür hadiselerde kamuoyu elbet bilgilenmek istiyor. Bu konularda spekülatif haberlere itibar edilmemeli, yetkili kurum ve kuruluşlardan yapılan açıklamalarla kamuoyuyu sağlıklı bir şekilde bilgilenmelidir. Milletimize tekrar başsağlığı diliyorum. Bilgiler sizlerle şeffaf bir şekilde paylaşılacaktır, tekrar hayırlı akşamlar diliyorum. Bu tür hadiselerden sonra acil yapılması gereken işler var. Kamu görevlilerimiz fedakârca çalışıyor. Şu anda yaralılarımızın bir an önce sağlıklarına kavuşturmak için çabalıyoruz. Şehitlerimiz ve şehit yakınlarımız var. Onlarla Aile Bakanlığımız ve ilgili kurumlarımız ilgileniyor. Acil yapılması gereken işleri, soruşturmaları adli makamlarımız gerçekleşiyor. Çok teferruatlı şekilde analizler yapılacaktır. Şehit olan bir taksi şoförümüz var. Diğerleri TUSAŞ görevlileri. İsimleri kamuoyuyla paylaşacak. Polisimizden yaralılarımız var. Durumları iyi çok şükür. Tedbir amaçlı büyük bir kısma hastanelerimizde tutuluyor. 1 ağır yaralımız var. Onun dışındakiler hafif yaralı olarak hastanemize gelmiş durumdalar.

        ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TÜM ETKİNLİKLERİ İPTAL ETTİ

        Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada "Cumhuriyet Bayramı kapsamında gerçekleştirilecek olan tüm etkinlikler; Kahramankazan ilçemizde gerçekleşen hain terör saldırısı sebebiyle iptal edilmiştir" dendi...

        SAVUNMA ALANINDA ÖN PLANA ÇIKIYOR

        Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ, savunma alanındaki çalışmalarıyla ön plana çıkıyor.

        Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezi olan TUSAŞ, savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kuruldu.

        BAŞ SAĞLIĞI MESAJLARI

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: "TUSAŞ yerleşkesine yönelik hain terör saldırısını lanetliyorum. Hain terör saldırısı, Türkiye'nin savunma sanayisindeki başarıları hedef almıştır."

        CHP Genel Başkanı Özgür Özel: "Ankara Kahramankazan'da TUSAŞ tesislerine yönelik olarak gerçekleştirilen terör saldırısını lanetliyorum. Saldırıda şehit olan yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, milletimize başsağlığı diliyorum. Terörü kimden ve nereden gelirse gelsin lanetliyorum."

        Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: Ankara’da TUSAŞ tesisinde meydana gelen çatışma ve terör saldırısı nedeniyle derin üzüntü içerisindeyim. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Terörü lanetliyoruz. Başımız sağ olsun.

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik yapılan terör saldırısını kınıyorum. Teröre boyun eğmedik, eğmeyeceğiz.

        BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: "Öncelikle bu kahpe saldırıyı gerçekleştiren piyonları ve arkasındaki güçleri lanetliyorum. Saldırıda şehit olan kardeşlerimize Yüce Allah'tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar niyaz ediyorum. Bu tür hain saldırılarla Türkiye'nin savunma sanayisindeki ilerleyişini durduracaklarını zannedenler asla başaramayacaklardır." değerlendirmesinde bulundu.

        DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet; ailelerine ve yakınlarına sabır diliyorum. Yaralılarımızın bir an önce sağlığına kavuşmasını temenni ediyorum. Başımız sağ olsun.

        Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Ankara Kahramankazan'da bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'ye (TUSAŞ) düzenlenen hain terör saldırısını lanetliyor; şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza geçmiş olsun temennilerimi iletiyorum.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa