Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Yaşam Sofraların vazgeçilmezi tuz, gıdaları bozulmaktan nasıl korur?
        • 1

          Tuz, eski zamanlardan beri gıda güvenliği yardımcısı olarak kullanılmıştır. Bu haberimizde tuzun yiyecekleri taze tutmak için nasıl kullanıldığına bakacağız.

        • 2

          Tuzun gıda koruma yöntemleri

          Tuzun yiyeceklerin bozulmasını önleme yeteneğini anlamak için, onun nasıl kullanıldığını bilmek önemlidir. Tuz, yiyecekleri korumak için iki temel yöntemle uygulanır: granül formunda veya tuz ve su çözeltisi olan salamura şeklinde.

        • 3

          Tuz yiyecekleri kurutur

          Tuz, gıdadan su çeker ve onu kurutur. Tüm canlıların suya ihtiyacı vardır ve onsuz büyüyemezler, gıda zehirlenmesine neden olabilen bakteriler dahil. Örneğin tereyağındaki tuz, suyu çekip yağ bırakır, bu da tereyağının bozulmasını önler.

        • 4

          Tuz mikropları öldürür

          Yüksek tuz, su basıncının etkisi nedeniyle çoğu mikrop için toksiktir; ancak hepsi için değil. Su, tuz (ve diğer çözünen maddelerin) konsantrasyonunu hücrenin her iki tarafında aynı yapmak için çevredeki hücreler arasında gider. Çok yüksek tuz çözeltilerinde, organizmanın dışı ve içi arasındaki basınç farkı nedeniyle birçok mikrop ölecektir.

        • 5

          Kuru kürleme

          Bir et parçasının dışına tuz uygulayarak birkaç hafta saklanması işlemine kuru kürleme denir. Bu, etleri korumanın en eski yöntemlerinden biridir. Günümüzde modern kürleme, ete tuzlu su enjekte etmeyi de içerebilir. Bu süreç, etin içindeki suyun azalmasına ve bakterilerin büyümesinin engellenmesine yardımcı olur.

        • 6

          Salamura kullanımı

          Salamura, tuzlu su çözeltisi olarak gıdaların korunmasında kullanılır. Örneğin, salatalıklar bu yöntemle korunur ve turşuya dönüştürülür. Salamura, gıdaların hem lezzetini artırır hem de bozulmalarını önler.

        • 7

          Tuzun bakteri üzerindeki etkisi

          Tuz, gıda kaynaklı patojenlerin, özellikle de salmonella gibi bakterilerin büyümesini engelleyerek gıda zehirlenmesi gibi ciddi sorunları önler. Tuz, bakteriler üzerinde çeşitli şekillerde etkili olur.

        • 8

          Dehidrasyon yoluyla etki

          Tuz, mikropların enzimlerini bozarak ve DNA’larını parçalayarak tahribat yaratır. Bu etki çoğunlukla dehidrasyon yoluyla gerçekleşir. Bakterilerin yaşamak ve büyümek için ihtiyaç duyduğu su moleküllerinin büyük bir kısmı ortadan kaldırılır. Gıdalardaki su molekülleri, ürün su aktivitesi adı verilen bir ölçü ile değerlendirilir.

        • 9

          Su aktivitesi ve tuzun rolü

          Tuzla korunmadan önce, birçok taze gıdanın ürün su aktivitesi 0,99 civarındadır. Tuz, osmoz süreci ile gıdayı dehidrate eder ve ürün su aktivitesini düşürür. Gıdanın dışındaki tuz, su moleküllerini dışarı çeker ve bunları tuz molekülleriyle değiştirir, bu da içeride ve dışarıda tuz miktarının eşitlenmesine kadar devam eder.

        • 10

          Su ürünü aktivitesinin 0,91’e düşmesi, çoğu bakteri büyümesini önlemek için yeterlidir; bazı gıdalar için bu sayı 0,94 olabilir.

          Kaynak: Howstuffworks/Verywellhealth

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa