Uyku apnesine pilli çözüm
Uyurken nefesi 58 kez duran İbrahim Örer, 17 yıldır yaşadığı uyku apnesi sorununa dil kökü pili ameliyatıyla çözüm buldu
İleri derecede uyku apne hastası olan ve uykuda nefesi gecede 58 kez kesilen Örer’in uykuda ani ölüm başta olmak üzere birçok sağlık riski taşıdığı tespit edildi. İbrahim Örer, komşu apartmanlardan duyulacak seviyede aşırı horlama, uykudan yorgun kalkma, sürekli dalgın olma, konsantrasyon güçlüğü, gün içinde olur olmaz yerde uyuma, unutkanlık, bunlara bağlı olarak aşırı yorgun hissetme ve performans düşüklüğü gibi şikayetleri bulunduğunu belirterek, rahatsızlığının kariyeri açısından da sıkıntılar yaratmaya başladığını dile getirdi.
Henüz yeni evliyken yakalandığı uyku apnesi hastalığı ile mücadelede birçok tedavi yöntemi deneyen ve halk arasında solunum cihazı adı verilen BPAP'ı kullanarak apnesini kontrol altına almaya çalışan Örer, BPAP’ın kullanımın zorluğu nedeniyle büyük güçlük yaşadığını belirtti.
İbrahim Örer’in eşi Sevinç Örer ise hastalık pençesinde geçen yılların kötü bir dönem olduğunu belirterek, eşinin aşırı horlama, nefes durmalar sonrası uykudan çırpınarak uyanması, sürekli eşinin uykuda ölebileceğini düşüncesinin kendisinde de büyük strese neden olduğunu ifade etti.
Medyada çıkan haberlerden uyku apnesinin dil köküne yerleştirilen bir pille tedavi edildiğini öğrenen İbrahim Örer, KBB Uzmanı Op. Dr. Celal Ünver’e ulaşarak yöntem hakkında bilgi aldı. Op. Dr. Ünver’in daha önce ameliyat ettiği Yaşar Güzel’le de temasa geçen Örer, bütün bu aşamalar sonrasında ameliyat olmaya karar verdi.
UYKU APNESİ İLE MÜCADELEDE KİLO BOY ORANININ ÖNEMLİ
Gayrettepe Florance Nightingale Hastanesi'nde Prof. Dr. Mehmet Ömür ve Op. Dr. Celal Ünver tarafından 1,5 saat süren operasyonla dil kökü pili ameliyatı gerçekleştirildi.
Operasyonu gerçekleştiren KBB Uzmanı Op. Dr. Celal Ünver yaptığı muayene sonucunda İbrahim Örer’in ileri derecede uyku apne hastası olduğunu tespit ettiğini ve kendisine dil kökü pili ameliyatı önerdiğini Örer’in kabul etmesi sonucunda da operasyonu yaptığını belirtti.
Tedavi yöntemine ilişkin Belçika'da eğitimlere katılıp, kadavra üzerinde çalışmalar ve araştırmalar yapan Op. Dr. Ünver yöntemin "Dile giden sinir olan mikroglosel siniri elektriksel bir sinirle uyararak geceleri dil kökünün nefes borusu üzerine çökmesini, oturmasını engellemesi bunun sonucu olarak da kesintisiz solunumun sağlanması olarak açıkladı.
Dil kökü pili ameliyatları sonrasında herhangi bir iz kalmadığını belirten Op. Dr. Celal Ünver, uyku apnesi ile mücadelede kilo boy oranının önemli etken olduğuna dikkati çekerek, “İbrahim Bey operasyon sonrasında kesintisiz solunumla tanışınca 10 kilo verdi bu umut verici gelişme” dedi.
Dil kökü pili yönteminin apneye neden olan organı kesme yoluyla değil bir uyarıcıyla sağlıklı çalışmasını sağlamak olduğunu belirten Op. Dr. Ünver, yurtdışında yapılan çalışmaların dil kökü üzerinde kalıcı bir iyileşmeye yol açabileceğini umut ettiklerini söyledi.
Kullanımı çok kolay olan “dil kökü pili” dil köküne giden sinire yerleştiriliyor. Pilden gelen sinyaller siniri uyararak dil kökünün çalışmasını sağlıyor. Bu şekilde uykuda nefesin kesilmesinin önüne geçiliyor, kesintisiz solunum, horlamasız ve sağlıklı uyku sağlıyor. Uzaktan kumanda ile çalışan “dil kökü pili” sadece gece çalıştırılıyor. 10 yıldan fazla süreyle kullanılabiliyor. İstenirse küçük bir cerrahi operasyonla çıkarılabiliyor. Bu açıdan geri dönüşü mümkün yöntem. Sosyal yaşamı kısıtlayan herhangi bir etkisi bulunmuyor. “Dil kökü pili” takılan hastalar MR cihazından geçme dışında istediği her şeyi yapabiliyor.
“30 SANİYE VE ÜZERİNDE OLDUĞUNDA KALP RİTMİNDE YAVAŞLAMA MEYDANA GELİR”
Türkiye'de yaklaşık 2 milyon kişide görülen uyku apnesiyle ilgili bilgi veren Op. Dr. Celal Ünver uykuda solunumun 10 saniyeden daha fazla olması durumunda uyku apnesi teşhisi konulduğunu ifade ederek, "Kalp ritminde bozulmaya neden olan uyku apnesi süresinin 30 saniye ve üzerinde olduğunda kalp ritminde yavaşlama meydana gelir. Bu yavaşlama kişinin ölümüne yol açabilir. Gece uykuda ölümlerle karşılaşabiliriz. Genelde kalp krizinden olduğu söylenir ama bakıldığında uyku apnesinin neden olduğu görülüyor" bilgisini verdi.