Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil 30 bin kişi organ bekliyor , organ nakli

        Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 30 bin kişi, hayata tutunmak için organ nakli bekliyor. Ankara Üniversitesi Kadın Platformu tarafından, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu "Türkiye'de Organ Naklinde Yaşanan Güncel Durum ve Sorunlar" konulu panelde bu konu masaya yatırıldı.

        Organ naklinin, son dönem organ yetmezliğinde dünyada altın standart olarak kabul edilen bir tedavi yöntemi olduğunu vurgulayan AÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Ünitesi Karaciğer Sorumlusu Doç. Dr. Deniz Balcı, 2000'li yıllardan itibaren canlı vericiden nakillerin yapıldığın dile getiren Balcı, en çok nakil yapılan ülkeler içerisinde Türkiye'nin orta sıralarda yer aldığını kaydetti.

        Balcı, Türkiye'nin kadavradan yapılan nakil sayısında canlıdan yapılan sayıyı yakalayamadığının altını çizerek, kadavradan nakillerde Türkiye'nin çok daha duyarlı olması gerektiğini bildirdi. Geçen yıl toplam 4 bin 293 nakil gerçekleştirildiğini belirten Balcı, çok sayıda kişinin nakil sırasındayken hayatını kaybettiğine işaret ederek, "Karaciğer nakli için nakil bekleyenlerin yüzde 60'ı ve akciğer nakli için bekleyenlerin de yüzde 45'i bu süreçte hayatını kaybediyor" diye konuştu. Nakil sayılarının özellikle son 10 yıl içinde artış gösterdiğine dikkati çeken Balcı, "10 yıl içinde Türkiye'de kadavradan yapılan nakil sayısı 307'den 889'a çıktı. Canlıdan yapılan nakiller ise 438'den 3 bin 117'ye yükseldi" dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa