Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuğunuzun dalgınlığına ve sabit bakışlarına dikkat | Sağlık Haberleri

        CEYDA ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        cerenoglu@htgazete.com.tr

        Anne babalar çocuklarınızı dikkatli takip edin. Gözleri sabit bakan, sorulara yanıtsız kalan, dalgın hali normal görülen çocukların epilepsisi olabilir. Tedaviye geç kalmak ise hayati tehlikeye davetiye çıkarmak anlamına gelir...

        Epilepsi beynin elektrik aktivitesinde meydana gelen bozulma olarak tanımlanıyor. Beynin bazı noktalarında elektrik deşarjındaki artış veya bozulmalar epilepsi krizlerine, bir başka deyişle sara nöbetlerine neden oluyor.

        Türk Nöroloji Derneği Pediatrik Nöroloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Zuhal Yapıcı, Türkiye'de kesin bir istatistik olmamakla birlikte bazı bölgesel çalışmaların epilepsi sıklığının yüzde 0.5 – yüzde 0.10 arasında olduğunu gösterdiğini söylüyor.

        AKRABA EVLİLİĞİ BÜYÜK RİSK

        Epilepsi daha çok genetik ağırlıklı bir hastalık olarak biliniyor. Ülkemizde akraba evliliklerine yüksek oranda rastlanması bu sayıyı artırsa da hastaların bir kısmında hastalığın oluşumuna dair hiçbir neden bulunamıyor. Nedenler arasında; genetik faktörler, sinir sistemi enfeksiyonları, beyin - damar hastalıkları, tümörler ve beyin travmaları gibi unsurlar dikkat çekiyor.

        EPİLEPSİ BELİRTİLERİ

        Epilepsinin sık görülen belirtileri:

        * Şuur kaybı, bayılma, yere yığılma

        * Kişinin tüm vücudunda ya da vücudunun bir kısmında kasılma, titreme ve atmalar

        * Yüz ve/veya gözlerinde bir tarafa doğru dönme, kasılma, bükülme

        * Gözlerin sabit bakması ve cevapsız kalma

        * İdrar kaçırma

        * Kusma ya da ağızdan köpük gelmesi

        * Baygınlık geçtikten sonra bir süre uyuklama ve şaşkınlık hali olması

        * Bayılmadan sadece sabit bakıp cevapsız kalma

        * Baş-omuz-eller ve/ veya tüm vücutta sıçrama türü istemsiz hareketler.

        ÇOCUĞUNUZUN SABİT BAKMASINI ATLAMAYIN

        Prof. Dr. Zuhal Yapıcı, "Dalmalarla veya sadece sabit bakmalarla seyreden nöbetler atlanabiliyor. Tedavi edilmeyen nöbetler çocuğun akademik olarak geri kalmasına neden olabiliyor" diyor.

        AİLELER HASTALIĞI GİZLİYOR

        Türkiye'de tahmin edilenden daha çok sayıda epiepsili çocuk olmasının nedenleri aşağıda sıralanıyor;

        * Türkler'de bu tip hastalıkları çevreye duyurmak istememe şeklindeki yanlış tutum nedeniyle bazı aileler doktora başvurmuyor.

        * Türkiye' de halen doğum şartları düzeltilmediği için doğum travması ya da oksijensiz kalmalar bu soruna neden oluyor.

        * Akraba evliliği genetik epilepsiye yol açabiliyor.

        * Kaza ve enfeksiyonların fazlalığı da epilepsi nedeni olabiliyor.

        DOKTORA GEÇ KALIRSANIZ

        Epilepsi nöbetleri tedavi edilmediği zaman nöbet sıklığı giderek artıp daha zarar verici büyük nöbetler geçirilebiliyor. Bu durumdaki çocuğun davranışları değişiyor, okul performansı ile akıl-fikir performansı giderek azalıyor. Daha da kötüsünün bu çocukların; sokakta, trafiğin ortasında, kalabalık bir yerde ya da göl - deniz gibi tehlikeli ortamlarda nöbet geçirmeleri halinde hayati tehlikeye maruz kalmaları olduğu belirtiliyor.

        NÖBETLER TEK TİP DEĞİL

        Epilepsi nöbetlerinin tek tip olmadığı belirtiliyor. Çocukluk çağında da çok çeşitli nöbetler tespit ediliyor. Hastalığın tedavi vermeden takip edilen ve kendiliğinden geçen tipleri olduğu gibi ilaç kullanılmazsa komaya girebilecek çeşitler de bulunuyor. Hastalara genellikle tablet ya da şurup ağırlıklı ilaç tedavileri uygulanıyor. İlaç dışında ise daha az sayıda cilt altı pil (VNS), beyin pili (DBS) veya cerrahi tedavi uygulamaları gerçekleştiriliyor.

        NÖBET TİPİNE GÖRE İLAÇ

        Prof. Dr. Zuhal Yapıcı, her yıl yeni epilepsi ilaçları çıktığını ve doktorların bu ilaçları nöbet tipine göre tercih ettiklerini belirtiyor. Bu yıl, "Tuberoskleroz" denilen bir hastalık (ciltte ve beyinde lekeler yapıyor ve ağır epilepsiye yol açıyor) için Türkiye'ye yeni bir ilaç geleceğini ve bu ilacın yürütücü araştırmasının İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi Bölümü tarafından yürütüleceğini söyleyen Yapıcı, "Bu ilacın etken maddesi ‘Everolimus" diyor. Diğer bazı yeni ilaçların ise sadece Tuberosklerozda değil her tür epilepside kullanılabilecek olanlar olduğuna dikkat çekiliyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa