Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil En zor bekleyiş! | Sağlık Haberleri

        Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi’nde gerçekleşecek 3 böbrek ve 1 karaciğer nakli için çeşitli illerden çağrılan 24 hasta, aileleriyle birlikte umut dolu bir bekleyişe girdi.

        Saatler süren bekleyişin ardından organlar dokuları tam uyum sağlayan 4 hastaya nakledilirken, diğerleri ise hayal kırıklığı ile evlerine dönmek zorunda kaldılar.

        Bursa’da çalıştığı fabrikanın çatısından düşerek ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 54 yaşındaki Raim Vardar’ın organları ailesi tarafından bağışlandı. Çekirge Devlet Hastanesi’nde yapılan operasyonun ardından Vardar’dan alınan 2 böbrekle, Balıkesir’de meydana gelen trafik kazasında yaşamını yitiren ve adı açıklanmayan bir kişiden alınan bir böbrek ve karaciğer, UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yıllardır organ bekleyen hastalara umut oldu. Her iki hastadan alınan 3 böbrek ve 1 karaciğer UÜ Hastanesi’ne getirildi.

        EN ZOR BEKLEYİŞ

        Organ nakli koordinatörleri Sahriye Keskin ve Ersin Elgin’in dokuları tuttuğu için telefon ile ulaştığı Bursa, Çanakkale, Balıkesir ve Bilecik’te oturan ve yıllardır nakil bekleyen 24 hasta büyük umutlarla UÜ’ye geldi. Doktorlar tarafından doku örnekleri alınan hastalar aileleriyle birlikte "Belki bize şans güler" diyerek umutla beklemeye başladı.

        Hastanedeki işlemlerin ardından 24 hasta arasından nakil için en uygun olanlar ve yedekleri tespit edildi. Hastaları bir araya toplayan doktorlar, nakil için uygun 4 hastanın adını okuduktan sonra diğer 20 hastayı başka organ bulunana kadar evlerine gönderdi. Nakil olacağını öğrenenlerin sevinçten, hayal kırıklığına uğrayanların ise üzüntüden ağladığı bu bekleyiş sonunda, Balıkesir’de meydana gelen trafik kazasında yaşamını yitiren kişiden alınan böbrek Mehmet Vatansever’e (55) karaciğer ise Balıkesir’de oturan Parizat Çamlı’ya (60) nakledildi.

        17 YAŞINDAKİ RABİA’NIN EN MUTLU GÜNÜ

        Bursa’daki iş kazasında yaşamını yitiren Raim Vardar’dan alınan 2 böbrek ise 14 yıldır diyaliz hastası olan Sultan Çağlar (45) ve 7 yıldır nakil bekleyen Rabia Aladağ’a (17) umut oldu. İki kardeşinde kemik erimesi rahatsızlığı bulunan Rabia Aladağ, doktorların müjdeli haberi üzerine gözyaşlarına hakim olamadı. Baba Mahmut Aladağ organ bağışında bulunan aileye teşekkür ettiğini vurgulayarak, "Kızımı 7 yıldır diyalize götürüp getirdik. Sağolsun doktorları da bizimle çok ilgilendiler. İki tane yatalak çocuğum var. Ben de kalp hastası olduğum için böbreğimi veremedim" dedi.

        14 yıldır bu anı beklediğini söyleyen 2 çocuk annesi ev kadını Sultan Çağlar da, "İnanın çok mutluyum. Çok acılar çektim. Rüyalarım gerçek oldu. İmkanım olsa ben de organlarımı bağışlarım. Herkesin de bağışlamasını istiyorum. Çünkü bu organlara ihtiyacı olan çok sayıda insan var. Onların yaşadıklarını en iyi ben biliyorum" diye konuştu

        ZAMANLA YARIŞTILAR

        Hastaların yıllardır beklediği organlarına kavuşmalarının ardından Prof. Dr. Ekrem Kaya, Prof. Dr. İsmet Yavaşçaoğlu, Doç. Dr. Hakan Vuruşkan, Doç. Dr. Yakup Kordan ve Uzman Dr. Ziya Dündar ekipleriyle birlikte nakil olacak hastaları 4 ayrı ameliyathaneye aldı. Saatler süren operasyonların ardından hastalara organlar başarıyla nakledildi.

        'TEK MUTLULUĞUMUZ HASTALARIN İYİLEŞTİĞİNİ GÖRMEK'

        Nakil operasyonunu gerçekleştiren ekipten Doç. Dr. Hakan Vuruşkan ameliyat öncesi yaptığı açıklamada, dört gün içerisinde 7 ayrı nakil operasyonu yapacaklarını belirterek şunları söyledi:

        "Bugün çok heyecan verici bir gün. İki ayrı donörden 4 böbrek ve 1 karaciğer bağışlandı. Bunlardan 3 böbrek ve karaciğeri burada hastalara nakil edeceğiz. Diğer böbrek ise özel bir merkezde takılacak. Bunlar çok güzel olaylar, bizi çok heyecanlandırıyor. Bu hafta içerisinde 7 tane böbrek nakli gerçekleştirilecek. Bu nakilleri gerçekleştirdikçe biz çok mutlu oluyoruz. Tek mutluluk kaynağımız da hastalarımızın iyileştiğini görmek. Bölge halkına çok teşekkür ediyorum. Türkiye’de bu kadar çok bağış oranı olan ve bu kadar özverili başka bir bölge yok."

        'ORGAN BAĞIŞI DESTEKLENMELİ'

        Organ bağışına destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Onur Sevim ise organ taleplerini karşılayamadıklarını kaydederek şöyle konuştu:

        "Bugün hasta değiliz fakat bu durum, on yıl sonra biz ya da bir yakınımızın bu durumla karşılaşmayacağı anlamına gelmiyor. Bunu gözardı etmemek ve organ nakline destek vermemiz gerekiyor. Organ taleplerini kesinlikle karşılayamıyoruz. Gerek yasaların getirdiği, gerek dini inanışların, gerekse toplumsal yargıların getirdiği durumdan dolayı talepleri karşılayabilir durumda değiliz. Elimizden geldiğince hayatını devam ettirebileceğimiz insanlara yardım etmeye çalışıyoruz. Şu an yeterli mi? diye soracak olursanız. Hayır kesinlikle yeterli değil."

        DHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa