Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Yaz gebeleri nelere dikkat etmeli? | Sağlık Haberleri

        Bir kadının fiziksel ve ruhsal birçok değişim yaşadığı gebelik dönemi, yaz aylarının getirdiği sıcak ve nem yüküyle daha zorlu hale gelebiliyor. Anne adaylarının bu aylarda karşılaşabilecekleri sorunları bilmesi ve gerekli önlemleri alması, kendilerinin ve bebeklerinin sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, yaz mevsiminde anne adaylarının dikkat etmesi gereken noktaları anlattı.

        Havalar ısınıyor. Sıcak ve nemli havalar özellikle gebelikte çok zor olabilir. Gebelik döneminde hafif nefes darlığı, yorgunluk, şiddetli olmayan çarpıntı gibi şikayetlerin yaz aylarında daha sık ve şiddetli yaşandığına dikkat çeken Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Gebelikle birlikte kalp atım hızı bir miktar artar. Kalbin yükü fazlalaşırken, kan basıncı ilk 5 ay normal değerlerin altında seyreder. Hormonal değişimlerden dolayı damar duvarları zayıflar. Gebelik döneminde hafif nefes darlığı, yorgunluk, şiddetli olmayan çarpıntı, yol yürüme mesafesinde kısalma, bacaklarda ciddi olmayan şişlikler, sırt üstü yatıldığında oluşan nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı, göz kararması gibi sıkıntılar sıkça yaşanabilir. Bu sıkıntılar haliyle yaz aylarında daha sık ve şiddetli yaşanır. Bu durumla baş etmenin yolu, öğle saatlerinde zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamak, güneşte uzun süre kalmamak ve yeteri kadar sıvı almaktır” dedi.

        GÜNEŞ KORUYUCU GEBELİK LEKELERİNİ ÖNLÜYOR!

        Gebelik döneminde değişen hormon seviyelerinin ciltte de bazı değişikliklere yol açtığını belirten Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Anne adayları gebelik döneminde, cilt sağlığına daha fazla özen göstermelidir. Gebelikte en çok karşılaşılan cilt problemlerinden biri ciltte görülen renk değişiklikleridir. Alın, burun, yanaklar ve çenede görülen lekeler genellikle doğum sonrası kaybolur. Güneş ışınları ve gebelikte salgılanan hormonlar nedeniyle ortaya çıkan lekelerden korunmak için yüksek koruma faktörlü kremler tercih edilmeli, güneşin yoğun ve ışınlarının dik olduğu saatlerde açık havada bulunulmamalı, gölge alanlar tercih edilmeli, bol kıyafetler giyilmeli, şapka ve gözlük kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.

        HAVUZA DİKKAT!

        Gebelikte vajinal enfeksiyonların sıklıkla görüldüğünü, bu durumun yaz aylarında daha fazla ortaya çıkabileceğini vurgulayan Op. Dr. Zeteroğlu, gebelik döneminde genital bölgenin kuruluğuna dikkat edilmesi, pamuklu iç çamaşırı tercih edilmesi, günlük pedlerin kullanılmaması; sıkı, dar ve hava aldırmayan kıyafetler tercih edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Deniz ve havuzdan çıktıktan sonra ıslak mayo ile kalmanın da vajinal enfeksiyona yol açabileceğini belirten Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Anne adayının düşük ya da erken doğum tehlikesi yoksa gebelik döneminde deniz ve havuzdan yararlanılmasında sakınca yoktur. Ancak gebelik dönemi dışında da havuz kaynaklı enfeksiyon hastalıklarının daha sık görüldüğü unutulmamalıdır. Günün erken saatlerinde ve deniz suyunun temizliğine güvenilen yerlerde denize girmeye özen gösterilmelidir” diye konuştu.

        YAZ GEBELERİ BU TAVSİYELERE KULAK VERİN

        Op. Dr. Zeteroğlu, yaz dönemi gebeliklerinde dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:

        * Sabah veya akşamüstü hava sıcaklığının azaldığı zamanlarda yürüyüşe çıkın.

        * Baş dönmesi veya kendinizi kötü hissettiğinizde güneşten uzak durun.

        * Mutlaka hafif gölge alanları tercih edin.

        * Sık sık ufak istirahatlar şekerlemeler yapın,

        * Uzun süre ayakta kalmayın, kendinizi yorgun ve halsiz hissederseniz sol yanınıza doğru uzanın ve soğuk kompres uygulayın.

        * Sık sık alınacak ılık duşlar cildi nemlendireceği gibi özellikle sıcak basması ve uykusuzluk problemlerine de iyi gelecektir.

        * Gebelik döneminde güneşten bilinçli şekilde yararlanmak gerekir. Saat 11 ile saat 16 arasında güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmamak gerekir.

        * Günde en az 2-3 litre sıvı alımı şarttır.

        * Yaz aylarında az yağlı yiyecekler yenmeli, kızartmalar, bol yağ ve salçalı yemeklerden kaçınılmalıdır. Salata, zeytinyağlı sebze yemekleri tüketilmelidir.

        * Akşam yemeklerinin daha hafif tutulması, az yağlı, düşük kalorili olması gerekir.

        * Gebelikte düşme tehlikesi olan su kayağı, jet ski vb yaz sporları yapılmamalıdır.

        * Anne adayları dar olmayan gebeler için tasarlanmış olan mayolar tercih etmelidirler.

        * Gebelikte yaptığınız egzersizlerde bol bol ara verip soluklanmalı ve susamayı beklemeden bol su içilmelidir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa