Plastik biberonlarda BPA tehlikesi!
Plastiklerde bulunan BPA maddesi, anksiyete bozukluğu, erken ergenlik, obezite, diyabet, kanser gibi problemlere neden oluyor
Büyüme, gelişme üzerindeki olumsuz etkileri de belki tam olarak bilmiyoruz.
Biberon, mama kabı, emzik... Bir bebeğin olmazsa olmazı ama güvenilir bir maddeden üretimezse aynı zamanda düşmanı da olabilir.
HAMİLEYKEN TEDBİR ALINMALI!
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Namdar Çelikkan, biberonlarda ve plastiklerde bulunan BPA ya da ftalat gibi maddeler bir sıcaklıkta salındığı zaman gıda zehirlenmesine yol açabilir. Nasıl bir gıda zehirlenmesi vücudumuzda harabiyet oluşturuyorsa nasıl ki vücuda yabancı bir madde girdiğinde nasıl bir etki gösteriyorsa bu tür maddeler de hem yakın gelecekte hem de çocuğu ileriki hayatında olumsuz etkileyebilir.
Tehlike bununla sınırlı değil çünkü bebekleri yalnızca plastikten uzak tutmak yetmiyor. Uzmanlara göre anneler bu tehditten uzak durmaya hamileyken başlamalı...
Dr. Başak Namdar Çelikkan, "Annenin kullandığı sıcak bir şey içtiği bardak bile önemli... Normal bir birey bile plastik ile sıcak bir şey içtiği zaman önemli harabiyetler meydana gelebilir. Hamile kişi de karnında canlı bir hayat taşıdığı için bebek, annenin yediği her şeyden etkilenir. Mesela ilk üç ayda bebeğin organ gelişimi meydana gelir, yenilen meyvenin sebzenin bile fazlası zararlı olabilir. Ki plastikte sıcak bir şey içtiğinizde vücudunuza aldığınız toksik bir madde var" dedi.
'EN ÇOK BİBERONLARDA GÖRÜLÜYOR'
Anksiyete bozukluğu, erken ergenlik, obeziteye; yetişkin çağda ise diyabete ve kansere kadar varıyor. Neden olan kimyasallar en çok plastik biberonlarda görülüyor. Avrupa Birliği'nde o kimyasalı içeren biberonlar yasaklandı.
Avrupa Cam Üreticileri Birliği Genel Sekreteri Adeline Fornelly ise, "Hiçbir ambalaj malzemesi için 'tehlikeli' sözcüğünü kullanmak istemiyorum ama bazı ambalaj malzemelerinde içerik sızdırma riski olabilir. Örneğin bunlardan biri BPA dediğimiz malzeme hatta Avrupa Birliği'nde 2011 itibariyle biberonlarda BPA'nın kullanılması yasaklandı. Önümüzdeki yıllarda Avrupa Birliği'nde tamamen yasaklanacağını öngörüyoruz hatta bazı ülkelerde kullanımının kaldırıldığını biliyoruz" dedi.
'CAMDAN ŞAŞMAYIN!'
Tehlikenin boyutu bilim insanlarınca hala araştırılıyor. Son yıllarda BPA'dan soyut özel biberonlar üretilse de uzmanlar 'camdan şaşmayın' diyor.
"Çocuklardaki ruhsal problemlerle bu maddelerin kullanımı arasında bir ilişki var" diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Funda Orakdöğen, şunları söyledi: "Annelerin besinleri sakladığı malzemelerin, biberonların camdan yapılmış olmasına dikkat etmesi gerekiyor"