Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bahar alerjisinden kurtulmanın yolları | Sağlık Haberleri

        Son yıllarda dünyada ve ülkemizde alerjilerin görülme sıklığında bir artış görülüyor. Özellikle bahar alerjilerindeki artışın, küresel ısınma ve havadaki karbondioksit oranının yükselmesinin etkilediği belirtiliyor.

        Baharda havaların, normalin üstünde ısınması ve atmosferde artan karbondioksit oranı ile bitkiler, daha fazla büyümek için havaya, daha fazla polen bırakıyor. Havadaki polen yoğunluğunun artması ile bahar alerjisi olanları kâbus dolu günler bekliyor.

        BU DÖNEMLERDE ÇOCUĞUNUZU DIŞARIYA ÇIKARMAYIN

        Ağaç polenlerinin, en fazla miktarda bulunduğu ve yayıldığı saatlerde, alerjik çocuklarını dışarı çıkarmamaya özen göstermeleri gerektiğini söyleyen Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, polen alerjisinden, aşı tedavisi ve birkaç pratik öneri ile korunmanın mümkün olabileceğini belirtti.

        Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony; ‘Polenlerin burunda depolanmasının nedeni, akciğere giden hava yollarına göre daha büyük olmasıdır ve bu nedenle oluşan alerjiye “Mevsimsel alerjik nezle” diğer bir adıyla “Saman Nezlesi” deniliyor. Mart ayının sonları Nisan ayının başlarında kendini hissettiren ağaç polenleri, Nisan sonu Mayıs başı oluşan çayır polenlerine karşı gelişen alerji, hayat kalitesini düşürüyor. Bahar alerjilerinin belirtileri arasında, gözlerde sulanma, kaşıntı, kızarıklık, burunda akıntı, tıkanıklık, hapşırık ve geniz akıntısının yanı sıra bahar aylarında şiddetlenen polen alerjisinde, astım tablosu da gerçekleşirse nefes darlığı, öksürük, göğüste daralma hissi, hırıltı ve hışıltı görülebiliyor’ dedi.

        Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, “ Akşamüstü polenler daha az yayılır. Çocuklar hatta alerjisi olan yetişkinler akşamüstü saatlerinde sokağa çıkmalıdır. Saçlar ve giysiler polen tutar, eve gelindiğinde kıyafetler değiştirilip duş alınabilir. Böylece vücuda yapışan polen varsa temizlenmiş olur. Antialerjik ilaçlarla da nöbetler geçirilebilir. Ancak alerjiyi önlemede hem beslenme alışkanlıkları gözden geçirilmeli hem de ilaçla geçmeyen alerji için aşıyı ihmal etmemek gerekir” açıklamasında bulundu.

        KÖKTEN TEDAVİ AŞI İLE MÜMKÜN

        Mevsimsel alerjik nezlenin tek kökten tedavisinin alerji aşı tedavisi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, polen alerjisi kanıtlanmış tüm alerjik nezle hastalarının kalıcı çözüm için alerji aşı yöntemine başvurmaları hastalıktan kurtulmak için atılacak en önemli adım olacaktır şeklinde konuştu.

        Polenlerden korunmak için uygulanabilecek önlemler:

        * Sabahları evinizi havalandırmayın.

        * Çamaşır kurutma işlemini dışarıda yapmayın.

        * Polenlerin olabileceği alanlarda piknik koru park çok uzun süre kalmayın.

        * Dışarıdan geldiğinizde kıyafetlerinizi çamaşır makinesine atın ve duş alın.

        * Kapalı alanlarda filtreli havalandırma kullanın.

        * Akşamüstü saatlerinde dışarıya çıkmaya çalışın.

        * İlaçla alerjiniz nüksediyorsa aşı olmayı ihmal etmeyin.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa