Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ağzı açık uyumak diş çürümesine neden olur mu? | Sağlık Haberleri

        Yeni Zelanda’daki Otago Üniversitesi’nde Uyku uzmanı Joanne Choi başkanlığında yapılan araştırmada, uyurken ağızdan nefes almanın diş çürüğüne neden olduğu tespit edildi. Ağızdan nefes alma durumunda ağızın daha asidik olduğu ve diş minelerinin zarar gördüğü ortaya çıkarıldı. Uzmanlar, sabah ağız kuruluğu şikayeti ile uyanan kişilerin büyük ihtimalle gece uykularında ağızlarından nefes aldıklarını belirtiyor.

        Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Ağızdan nefes almanın diş sağlığımız açısından en büyük dezavantajı ağız kuruluğuna neden olmasıdır” diyor. Kökdemir, “Ağız kuruluğunun neden diş sağlığına olumsuz etkisi olduğunu anlayabilmemiz için öncelikle tükürük salgısının öneminden bahsetmemiz gerekir” diyerek uyarıyor.

        TÜKÜRÜK DİŞLERİN TEMİZ KALMASINI SAĞLAR

        Diş Hekimi Pertev Kökdemir, uyurken ağızdan nefes almanın diş sağlığımızı nasıl bu kadar etkileyebildiğini şu sözlerle açıklıyor: “Tükürük ağzı nemli tutar, yiyeceklerin parçalanmasına ve yutkunmaya yardımcı olur. Aynı zamanda önemli bir ağız temizleme aracıdır; dişlerin ve dilin temiz kalmasını sağlar. Ancak bu görevlerinin dışında yapıcı bir özelliği vardır. Dişlerimizin sert maddesi hidroksiapatit kristalinden oluşmaktadır. Su, kendine has özellikleri sayesinde tuz kristalleri içerisindeki iyonları çözebilmektedir. Hidroksiapatit, içerisindeki kristaller çok sıkı bağlanmış olmasına rağmen su içerisinde çözülür ve büzülürler. Eğer tükürük olmasaydı bu çözülme ve büzülme diş minelerinde çürüklere neden olacaktı. Çünkü tükürüğün içerisindeki iyonlar kristal yapıdaki boşlukları tutarak mine tabakasının aşınmasını önlerler.”

        ASİDİK YAPI DİŞ TAŞINA NEDEN OLUR

        “Bir başka olumsuz durum ise ağızdan nefes alımı sırasında ağızdaki ortamın asidik hale gelmesidir” diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Hidroksiapatit; bazik ortamda oluşabilir, asidik ortamda ise aşınmaya uğrar. Tükürüğümüz, ph seviyesi 7’ye yakın (asidik olan) maddelere tampon görevi görerek bu aşınmayı önler. Ph seviyesinin uzun süreli bazik olması diş taşına neden olurken, asidik olması ise delikli ve zayıflamış mine tabakasına neden olur. Mine tabakasının üzerini kaplayan tükürük; kristal tabakadaki düzensizlikleri eşitler ve böylece tabakayı kaygan ve yumuşak tutar” diyor.

        Peki, ağız kuruluğu için nasıl önlemler alabiliriz? Diş Hekimi Pertev Kökdemir, bu soruyu şöyle yanıtlıyor:

        Gün içerisinde veya gece bol su tüketmek.

        * Kafeinli ve alkollü içeceklerden uzak durmak.

        * Şekersiz sakız çiğnemek.

        * Doktorunuzun ya da eczacınızın önereceği yapay tükürük tabletlerini kullanmak.

        * Günde 2 kez florlü diş macunuyla diş fırçalamayı kapsayan iyi bir ağız bakımı yapmak.

        * Dişlerle fermente olabilen, karbonhidrat içeren besinleri azaltmak, riskleri azaltmaya yarayan stratejilerden bazılarıdır.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa