Göz temasının önemi nedir?
Karşınızdaki kişi acaba yalan mı söylüyor? Ya da kendinizden emin mi görünmeniz gerekiyor?
- 1
Göz teması, tam da bu noktada devreye giriyor. Psychological Science’da yayımlanan bir çalışmaya göre, karşındakinin gözlerinin içine bakmak güven duygusu sağlıyor.
- 2
University of Amsterdam araştırmacılarının bulgularına göre karşımızdakinin gözlerinin içine baktığımız zaman, onun göz bebeklerini taklit etme eğilimine sahip oluyoruz. Bunu gönüllü olarak yapmasak bile, bu değişim, o insan ile beraber yaptığımız toplumsal tercihleri etkileme gücüne sahip oluyor.
- 3
Göz temasının gücü de buradan geliyor. Fakat göz temasının davranışlarının ya da insanların sizi nasıl algıladığının üzerindeki etkisi bununla sınırlı değil.
-
- 4
1- Gözleriniz aşkı bulmanıza yardım edebilir. Aberdeen Üniversitesi’nden bir grup psikoloğun bulgularına göre; insanlar, bakışlarını kaçıranlardan ziyade göz teması kuran kişileri çekici buluyorlar. İnsanlardaki genel eğilim, kendisini beğenen kişileri beğenmektir ve göz teması da bu ilginin bir işaretidir.
- 5
2- Yalanları ortaya çıkarır. Journal on Nonverbal Behavior’da yayımlanan bir çalışmaya göre, sizi yalanına inandırmaya çabalayan birisi, doğruları dile getirenlere oranla daha fazla göz teması kuruyor. Neden mi? Genel inanış yalan söylerken gözlerin kaçırıldığı yönünde olduğu için, aslında yalan söyleyen kişi göz temasını abartma eğilimine giriyor. Planlanmış bir göz teması, o halde, kişinin inandırıcılığını artırmak adına geliştirdiği bir yöntem.
- 6
3- Hatırlanmak için birilerinin aklında yer etmek ve unutulmamak için, göz temasından faydalanmalısınız. Applied Ergonomics’te yayımlanan bir çalışmaya göre; göz teması, verilen mesajların hatırlanmasını daha da kolaylaştırıyor. Eğer birilerine söyleyecek önemli bir şeyleriniz varsa, konuşurken onun gözlerinin içine bakmalısınız. Gözlerinin içine bakılırken anlattıklarını dinleyen kişi, ona verdiğiniz mesajı çok daha güçlü bir biçimde hatırlayacaktır.
-
- 7
4- Kendinizin bilincine varırsınız, “Gözler kalbin aynasıdır” sözünü mutlaka duymuşsundur. Bilime göre, durum gerçektende böyle. 2014’te Cognition’da yayımlanan bir çalışmaya göre; birisi sizinle maksatlı bir göz teması kurduğu zaman, şiddetli bir biçimde kendi bilincinizin farkına varıyorsunuz.
- 8
Durumun nedeni ise dikkat çekici: Zihinsel olarak, birilerinin sadece bakışlarıyla aklımızdan geçenleri okuyamayacağını bilsek bile, direkt göz temasının bizde yarattığı his, karşımızdakinin düşüncelerimizi okuyabileceği yönünde oluyor.
Women's Health