Sağlıklı bir kalp için neler yapılmalı?
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erol Sağatlı, kalp pilleri ve kullanım alanları hakkında bilgi verdi
- 9
Temel çalışma mantığı jeneratörün teller vasıtasıyla hem kalp ritmini algılaması hem de gerektiğinde ihtiyaç olan kalp bölgesine elektrik uyarısı vermesidir.
- 10
Kalp pillerinin takılması için her hangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Uygun merkezlerde doğuştan kalp ritim bozukluğuyla doğan bebeklere bile takılabilmektedir. Kalp pili takılan hastaların belli aralıklarda kontrolden geçmesi gerekmektedir.
- 11
Kontroller pilin özelliğine göre ve hastadan hastaya değişmekle beraber genellikle 6 ayda bir yapılmaktadır. Pilin ömrünün azaldığı dönemlerde takip sıklığı 3 aya kadar düşmektedir.
-
- 12
Kalp pilleri teorik olarak tüm elektronik cihazlarla potansiyel etkileşme riski taşımaktadır. Ancak bu etkileşimler genellikle önemsiz ve ciddi kısıtlamalar gerektirmemektedir. Bununla birlikte;
* Manyetik Rezonans görüntüleme (MR) kullanılmamalıdır.
- 13
* Enerji santralleri, büyük jeneratörler, iletim hatları ve iletim binalarından uzak durulmalıdır.
* Radyo ve televizyon yayın kulelerinden uzak durulmalıdır.
* Bazı müzik sistemleri hoparlörlerinde ki mıknatıslar kalp pillerini etkileyebilmektedir.
- 14
* Cep telefonu ve telsiz telefonlar pilden 15 cm uzakta tutulması önerilmektedir.
* Metal detektörleri ve X-Ray cihazları kullanılmamalıdır.
* Kalıcı kalp pillerinde dahili güvenlik özellikleri vardır. Bu özellikler kalıcı kalp pilinizi elektrikli ev aletlerinden koruyabilir.
-
- 15
Buna rağmen çamaşır makineleri, elektrikli battaniyeler, süpürgeler, ütüler, kablosuz bıçaklar, koşu bantları, saç kurutucuları, mikrodalga gaz ve elektrik fırınları, televizyonlar, radyolar, mutfak robotları elektrikli kablolu saç kurutma makineleri, çağrı cihazları, dikiş makineleri ve overlok makineleri gibi ev aletlerinden 10-15 cm. uzak durmak gerekmektedir. Bütün bu aletler kullanılırken dikkatli olunmalı ve yalnız iken kullanılmamalıdır.