Zika aşısının geliştirilmesi 18 ayı alabilir
Zika virüsüne karşı aşı geliştirilmesi ve yaygın testlerin başlamasının 18 ay alabileceğini ifade etti
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Zika virüsü için geliştirilecek aşının geniş çaplı denemelerine başlamanın en az 18 ayı bulabileceğini açıkladı.
BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, DSÖ yetkilisi Marie-Paule Kieny, Zika virüsüne karşı aşı geliştirilmesi ve yaygın testlerin başlamasının 18 ay alabileceğini ifade etti.
Bazı güçlü aşı adaylarının bulunduğunu ifade eden Kieny, Zika virüsünün, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nöro-gelişimsel bozukluğu ifade eden "mikrosefali"ye yüksek ihtimalle neden olduğunu söyledi.
İLK KEZ BREZİLYA'YA ORTAYA ÇIKMIŞTI
Mayıs 2015'te sivrisinekler yoluyla yayılarak, Brezilya'da patlak veren virüse tüm Amerika kıtasıyla birlikte Avrupa'da rastlanmıştı. İlk kez 1947 yılında Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen virüs, Aedes türü sivrisineklerce insanlara bulaştırılıyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.
DSÖ'nün son verilerine göre, Zika virüsü 2007-2016 yılları arasında toplamda 44 ülkede görülürken, 33 ülkede salgın halini aldı.