Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Sağlıklı yaşamın püf noktaları

        GÜNEŞ AKSÜS / GAZETE HABERTÜRK

        1) KİLONUZU İDEAL ARALIKTA TUTUN

        Olmanız gereken rakam 60-65 kg arasıysa bu aralığın üstüne çıkmamaya çalışın. Eğer 5 kg üzerindeyseniz bunu 1 ayda, 10 kg üzerindeyseniz 3 ayda, 15 kg ve daha fazla üzerindeyseniz 4-5 ayda vermeye çalışın. Çalışmalar toplam kilonuzun yüzde 10’unu 3 ayda vermenizi öneriyor. Bunu diyetisyen yardımıyla yapmanız sağlıklı kilo vermenizi sağlar.

        2) HER GÜN 10 BİN ADIM ATIN

        Bir adımsayar alın ve kullanmayı alışkanlık haline getirin. Eğer 2 bin adım atıyorsanız pek de keyifli bir hayatınız yok demektir. Adım sayınız 5 binin üzerindeyse umut var. 10 bini buluyor ve geçiyorsanız tüm organlarınız bunun için size teşekkür edecektir.

        3) DONDURMA YİYİN

        Çok seviyorum yemeyi de, önermeyi de. Çünkü “Ben artık asla tatlı yiyemeyecek miyim?” sorusuna verebileceğim güzel bir seçenek dondurma. “Yiyebilirsiniz” demek ve neleri rahatlıkla yiyebileceklerini anlatmak beni daha çok mutlu ediyor bir uzman olarak. Sağlıklı seçenekler arasında, serinleten hafif bir lezzet olarak haftada 2-3 kez dondurma yenebilir. Ama hep uyarıyorum; içinde ne olduğu belli olmayan, açıkta satılan dondurmalardan değil, hijyenik ortamlarda hazırlanmış güvenilir markaların paketli, üzerinde ne olduğu, kalorisi, besin değerleri yazan dondurmaları tercih etmelisiniz.

        4) KAHVE İÇİN

        Kokusu bile sizi mutlu etmeye yetebilir. Kahve, bu aralar yeni hobilerimiz arasında. Yeni kahveler, yeni aromalar, yeni açılan kahveciler... Size mutluluk veren mekânlara göz atın.

        5) ARKADAŞLARINIZA SALATA ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYIN

        Evet, yanlış duymadınız. Salata deyince aklına sadece domates, salatalık veya marul gelen arkadaşlarınızı davet edin ve onlara salatanın ne kadar lezzetli olabileceğini gösterin. Yoğurtlu semizotu salatası, mercimekli soğanlı salata, közlenmiş patlıcan ile salata, deniz börülcesi gibi aklınıza gelen özel lezzetleri sunun. Misafirleriniz eminim mutlu olacaklar. İlle de mangalda toplanmak zorunda değiliz ya!

        6) SUYU UNUTMAYIN

        Su en değerli dostunuz. O hep sizinle olmalı. Günde 8 bardak su için. Çay, kahve bitki çayları da sıvı ihtiyacımızı karşılasa da, bu daha az su içmenize sebep olmasın.

        7) YEŞİL ÇAY TÜKETİN

        Günde 2 fincan yeşil çay, her gün sizi kansere karşı koruyan antioksidanlardan almanızı sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Metabolizmanızı hızlandırır. Ödem atmanıza yardımcı olur. Kendinizi daha dinç hissetmenizi sağlar.

        8) MADENSUYU İÇİN

        Özellike bu sıcak yaz günlerinde ve spor yapıyorsanız, spordan önce ve sonra 1 şişe madensuyu içmenizi öneririm. Özellikle sodyum oranı düşük olanları seçin. Etiketine bakın ve Na:100 altında olanları tercih edin.

        9) KENDİNİZİ SEVİN

        Bu nasıl olur ki? Bunun için ister kitap okuyun, ister yoga yapın, ister psikoloğa gidin. Ne gerekirse deneyin. Kendini sevmeyi başarabilen insan her işi başarır! En önemli şey bu değil mi zaten? Kendini seven biri herkesi sevebilir ve ben buna şahidim ki daha iyi beslenir, ailesine de sağlıklı beslenmeyi sürdürmeyi öğretir.

        10) ÇOCUKLARINIZLA BİRLİKTE YEMEK YAPIN

        İnsana bunun kadar iyi gelen bir şey var mı acaba? Çocuklarınız olabilir, yeğenleriniz olabilir, bir çocukla birlikte mutfakta üstün başın batmış durumda yemek pişirmek ve ardından da o yemeği birlikte yemek en eğlenceli terapilerden biri bence. Rahatlamak için size ne iyi geliyorsa bunu en son ne zaman yaptığınızı düşünün.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa