Ramazan Bayramı'nda mideyi korumanın 10 yolu!
Bu önerileri okumadan tüketmeyin
- 1
Anıl Ekin GÜMÜŞ / HABERTURK.COM
Yaklaşık 17 saat süren uzun açlık ve susuzluk sürecinin ardından bayrama sayılı saatler kala pek çok evde tatlı bir hazırlık telaşı yaşanıyor. Tatlılar açılıyor, etli-zeytinyağlı sarmalar sarılıyor, bayramlaşmaya gelenlere ikram edilecek şekerler, çikolatalar, lokumlar, kahveler alınıyor.
- 2
Misafirleri en güzel şekilde ağırlamanın, ailece bayram sofrasına oturmanın keyfine diyecek yok şüphesiz ancak, aman dikkat! Hele de 29 gün boyunca tutulan orucun ardından bayramda mideyi korumak hayati önem taşıyor.
- 3
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Baş, Haberturk.com okurları için Ramazan Bayramı’nda mideyi korumanın 10 yolunu anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
-
- 4
Bayram ziyaretlerine aç gitmeyin: Aç karnına bayram ziyaretine gitmeniz kısa sürede yoğun besin alımınıza neden olacaktır. Ana yemeğinizden bir saat sonra ya da ara öğününüzden hemen sonraki bir zamanda ziyaretlerinizi planlayın.
- 5
Tabağınızı kendiniz kontrol edin: İkramların bol olduğu bayram günlerinde ana öğünlerinizde porsiyon ve besin çeşitliliği kontrolünüzü sağlayın. Böylelikle bayram boyunca hazımsızlık ve mide yanması şikayetlerinizi en aza indirmiş olursunuz.
- 6
Kahvaltıyı abartmayın: Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Kahvaltınızda kızartma, hamur işlerine yer vermeyin. Glisemik indeksi yüksek olmayan besinler tercih edin.
-
- 7
Böylelikle kan şekerinizi dengeleyerek, daha geç acıkmanızı sağlarsınız ve gelen ikramları daha kontrollü tüketebilirsiniz.
- 8
Kefire yer verin: Protein ve probiyotiklerin mide koruyucu etkisinden faydalanın. Gün içindeki kurtarıcınız olan ara öğünlerinizde, probiyotik özelliği olan kefir, yoğurt gibi süt ürünlerini kullanmanız mide salgınızı düzenleyerek rahat bir gün geçirmenizi sağlayacaktır.
- 9
Öğün atlamayın: Ramazan ayı boyunca değişen öğün saatlerinizi tekrar düzenleyin, öğün atlamayın. Öğün saatlerinizin düzensiz olması mide asit salgısını olumsuz etkileyerek mide hassasiyetine neden olabilir.
-
- 10
Hamur işi ve tatlılara dikkat: Prof. Dr. Murat Baş “Kızartılmış, unlu ve şerbetli tatlılar başta olmak üzere Ramazan Bayramı boyunca tüketilen basit şeker kullanımınıza dikkat edin.
- 11
Bir porsiyon ve daha fazlası tatlının damağınızda bıraktığı tat aynıdır. Kısa ve uzun vadede zararlarından korunmak için bayram boyunca porsiyon kontrolünüzü sağlayın” diyor.
- 12
Kafein alımına dikkat edin: Yetişkin bir bireyin günlük alması gereken kafein miktarı 300 mg’dır. Kahve çeşitleri, yeşil çay, siyah çay, gazlı içecekler, enerji içecekleri kafein içeren başlıca içeceklerdir. Aşırı alımları mide asidi salınımını artırır ve mide yanmasına neden olur.
-
- 13
Örneğin; 2 fincan Türk kahvesi, 2 fincan çay ve 1 kutu gazlı içecek tükettiğinizde günlük kafein alımını tamamlamış oluyorsunuz.
- 14
Gazlı içeceklerden kaçının: Yemek sonrası ve sıcak bayram günlerinde rahat ettireceğini düşündüğünüz gazlı içecekler mide hassasiyetine neden olabilir. Şekerli olduğu için boş enerji kaynaklarıdır. Midenize baskı yaparak şişkinliğinizi daha da arttırır.
- 15
Çorba ve salatadan vazgeçmeyin: Ramazan boyunca yaptığınız gibi, bayram boyunca öğünlerinizde çorba ve salatayı eksik etmeyin. Çorba midenizi rahatlatacak, salata mide hacminizi doldurarak doygunluk hissinizi uzun süre korumanızı sağlayacaktır.
-
- 16
Egzersiz yapmayı unutmayın: Prof. Dr. Murat Baş “Hareket edin. Öğün sonralarında yapacağınız hafif tempolu yürüyüş veya egzersizler sindiriminize yardımcı olarak mide hassasiyetinizi azaltacaktır” diyor.