Organ bağışında uluslararası işbirliği
Gelişmekte olan ülkeler organ bağışı ve naklinde hizmetlerin geliştirilmesi ve toplumsal bilincin artırılması amacıyla işbirliğine gidecek
Gelişmekte olan ülkeler organ bağışı ve naklinde hizmetlerin geliştirilmesi ve toplumsal bilincin artırılması amacıyla işbirliğine gidecek.
"Gelişmekte Olan Ülkelerde Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi" kapsamında, bu alandaki hizmetlerin başlatılması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik "Uluslararası Transplant Ağı" oluşturulacak.
Türkiye Organ Nakli Vakfının koordinasyonu ile 5 yıl sürecek "Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi" (International Transplant Network for Developing Countries) çerçevesinde, 70 ülkeden yetkililer 5 ayrı çalıştayda Türkiye’de bir araya gelecek.
Çalıştaylarda, ülkelerin organ bağışı ve naklinde durumları masaya yatırılacak. Başta Türkiye olmak üzere başarılı ülkelerin modelleri göz önüne alınarak gelişmekte olan ülkelerde organ bağışı ve nakli hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik programlar gerçekleştirilecek, stratejiler belirlenecek.
Proje kapsamında ayrıca Türkiye'de organ nakli alanındaki profesyonellerin deneyimleri, sistem, organizasyon ve eğitim çalışmaları paylaşılacak ve uluslararası alanda uzun süreli işbirliği oluşturulacak.
"Uluslararası Transplant Ağı" faaliyete geçirilerek ülkelerin ihtiyaçlarına göre belirlenen programlar hayata geçirilecek. Bu kapsamda Türkiye'nin son yıllarda organ bağışı ve naklinde kazandığı deneyimler uluslararası alanda paylaşılarak gelişmekte olan ülkelerde organ bağışı ve nakli hizmetlerinin başlatılması, var olanların iyileştirilmesi sağlanacak.
İlk çalıştaya 11 ülke katıldı
Proje kapsamında düzenlenen ilk çalıştaya davetli 14 ülkenin 11'inden katılım oldu.
Ermenistan, Gürcistan, Ukrayna, Kazakistan, Tacikistan, Moğolistan, Türkmenistan, Afganistan, Pakistan, Kırgızistan ve KKTC'den yetkililer çalıştayda görüş alış verişinde bulundu. Rusya, Azerbaycan ve Özbekistan'ın da sonraki çalıştaylarda yer alması bekleniyor.
İlk çalıştayda katılımcı ülkelerin yetkilileri organ bağışı ve nakli alanındaki mevzuatın geliştirilmesi, organ nakli koordinatörlüğü kursu düzenlenmesi, yoğun bakım hekimlerinin beyin ölümü ve organ temin süreçlerine ilişkin ileri eğitim kurslarına tabi tutulması, organ nakli cerrahlarının ileri teknikler konusunda eğitimi ve staj programları düzenlenmesi için Türkiye'den taleplerde bulundu.
Bu talepler doğrultusunda Türkiye'de Eylül ayında 1.Uluslararası Organ Nakli Koordinatörlüğü Kursu düzenlenmesi kararlaştırıldı.
Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ata Bozoklar, organ naklinin, toplumsal bilincin kazandırılması açısından sosyal açıdan da ele alınması gereken bir konu olduğunu belirterek, "Her yıl dünya genelinde yüz binden fazla hasta uygun bir organ bulunamadığı veya organ nakli hizmetine erişemediği için hayatını kaybediyor" dedi.
Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci de ilk çalıştaydaki katılımcı ülkelerin talebi doğrultusunda Türkiye'de düzenlenmesi planlanan 1.Uluslararası Organ Nakli Koordinatörlüğü Kursu ile ilgili bilgi verdi.
AA