Organ ticareti sözleşmesine imza
Türkiye, Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan, organ ticaretinin yasaklanması ile ilgili Avrupa Sözleşmesi'ne imza atacak
Türkiye, Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan, organ ticaretinin yasaklanması ile ilgili Avrupa Sözleşmesi'ne imza atacak.
Sözleşme, 25 Mart'ta İspanya'nın Santiago de Compostela kentinde düzenlenecek törenle üye ülkelerin imzasına açılacak.
AA muhabirinin Strasbourg'da Avrupa Konseyi nezdindeki Türkiye Daimi Temsilciliği'nden aldığı bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş Türkiye adına sözleşmeyi imzalayacak.
Sözleşmeye, 47 üyeli Avrupa Konseyi'nin ilk etapta 20 üyesinin taraf olması bekleniyor.
Sözleşmenin imzaya açılması dolayısıyla düzenlenecek iki günlük etkinliğe, üye ülkelerin hükümet, yargı ve güvenlik organları ile sağlık kuruluşları temsilcileri ile sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 200 kişi katılacak.
Kapsamlı düzenlemeler
Geçen yıl Bakanlar Komitesi tarafından onaylanan ve üye ülkelerin imzasına açılmasına karar verilen sözleşme, organ ticareti mağdurlarının korunması ile bu alanda ulusal ve uluslararası çapta yapılacak işbirliğinin kolaylaştırılması ve bunun hukuki alt yapısının hazırlanmasını amaçlıyor.
Avrupa Konseyi Sözleşmesi, üye ülkelerde ölü veya yaşayan kişilerin organlarının yasa dışı alınmasının suç sayılması ile ilgili yasal düzenlemeler getirilmesini şart koşuyor.
Kendi rızasıyla organ bağışı yapanların veya buna aracı olanların mali yardım ve farklı avantajlar elde etmesine yasak getiren sözleşme, mağdur kişilerin haklarının da etkili bir şekilde korunması konusunda önlemler içeriyor.
Avrupa Konseyi son yıllarda özellikle Kosova üzerinden organ ticareti konusunu mercek altına almıştı.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından geçen yıllarda kabul edilen bir raporda, Kosova'daki savaş sırasında Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) içinde bir grubun 1999'daki savaştan sonra ellerindeki esirleri Arnavutluk'a götürüp öldürdüğü ve organlarını sattığı öne sürülmüştü.
İsviçreli senatör Dick Marty'nin iki yıllık bir çalışma sonucu hazırladığı raporda Kosova Başbakanı Haşim Taçi'nin de işlenen suçlarda rolü olduğu iddia edilmişti.
Avrupa Birliği tarafından hazırlanan başka bir raporda ise, Moldova, Kazakistan ve Rusya gibi ülkelerden yoksul kişilerin, böbrekleri karşılığında 20 bin dolar ödeneceği vaadiyle Kosova'ya getirildiği, daha sonra düşük paralarla alınan bu organların 130 bin dolara varan fiyatlarla hastalara nakledildiği öne sürülmüştü.
Dünya sağlık araştırması raporuna göre, dünyada her yıl 7 bin kişi fakirlik yüzünden organlarını satıyor.
AA