Kemoterapi tarihe mi karışıyor?
İlk kez bu şekilde kanser hücreleri öldürüldü!
HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ
Bilim insanları kanser tedavisinde kemoterapinin alternatifi olabilecek bir gelişmeye imza attı.
Bilindiği üzere kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek amacıyla vücuda verilen bir çeşit zehir...
Vücudun bağışıklık sistemini zayıflatması bir yana, kıl köklerini aşındırarak saçların dökülmesine, vücutta yaralara, mide bulantlarına ve daha pek çok yan etkiye sebep oluyor.
Bazı kanser türleri için (örneğin meme kanseri) hedefe odaklı ilaçlar geliştirildi, bu ilaçların yan etkileri, görece daha az, ama sıfır değil.
İngiliz bilim insanları, adına 'immünoterapi' denilen bir tedavi yöntemi üzerinde çalışıyor ve çalışmada çok büyük yol katedildi.
İmmünoterapinin baş aktörü ise, insanlık tarihinin en eski virüslerinden biri olan 'Herpes' yani uçuğa neden olan virüs!
Bilim insanları herpes virüsünü bir 'Truva Atı' gibi kullanmayı başararak olumlu sonuçlar elde etmeye başladı. Cilt kanseri tedavisi için geliştirilen tedavide ehlileştirilmiş herpes virüsü, kanser hücrelerinin olduğu bölgeye gönderiliyor. Vücut bu bölgede bir virüs olduğunu algılıyor ve bağışıklık sistemi devreye giriyor.
Özetle söylemek gerekirse bir 'düşman' kılığında vücuda giren herpes, vücudun savunma ordusunu harekete geçirerek bölgedeki diğer düşmanların da temizlenmesini sağlıyor.
Şimdilik klinik deneme aşamasında olan tedavinin, tıp dünyasında bir dönüm noktası olduğu yazılıyor ve kemoterapiye alternatif bir tedavi olabileceği öngörülüyor.