'Obezitede durum çok kritik'
DÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pehlivan, önümüzdeki 10 yılda obezite durumunun çok kritik noktaya geleceğini belirtti
Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, "Önümüzdeki 10 yılda obezite, önlenebilir ölüm koşulu taşıyan hastalıklar bakımından sigaranın da önüne geçecek gibi görünüyor. Bizim açımızdan durum gerçekten çok kritik" dedi.
Pehlivan, yaptığı açıklamada, obezitenin gittikçe artan oranda "dünyanın problemi" olma noktasına geldiğini belirtti.
Dünyada birçok rahatsızlıktan kurtulma faktörünün, sigara ve tütün kullanımının bırakılması olarak bilindiğine işaret eden Pehlivan, "Sigara ve tütün kullanımının engellenmesi, insanların toplumda belli hastalıklardan kurtulmasını, hayati risklerden korunmasını sağlayabiliyor. Bunu net olarak biliyoruz" ifadesini kullandı.
Obezitenin önlenebilme ihtimali olan hastalıklar bakımından dünyada sigaranın ardından ikinci sırada bulunduğunu açıklayan Pehlivan, "Nasıl ki sigara kullanılmasının engellenmesi insanlarda bazı hayati riskleri de engelliyor, obezite de önlenebilirse bazı hastalıkların önüne geçilebiliyor ve önlenebilir ölüm sıralamasında ikinci sırayı alıyor. Daha acısı önümüzdeki 10 yılda obezite, önlenebilir ölüm koşulu taşıyan hastalıklar bakımından sigaranın da önüne geçecek gibi görünüyor. Bizim açımızdan durum gerçekten çok kritik" diye konuştu.
"Obeziteye bağlı ölümler kansere bağlı ölümlerin önüne geçmeye başladı"
Günümüzde erişkin her üç kişiden birinin obez olma potansiyelinin, her 5 kişiden birinin zaman içinde morbid obez olma ihtimalinin bulunduğunu aktaran Pehlivan, şöyle devam etti:
"Çalışılmış bir Amerikan verisi var. ABD'de obeziteye bağlı yılda 300 bin ölüm bildirilmiş. Bu ölümler, meme ve kolon kanserine bağlı ölümlerden daha fazla. ABD'de yılda meme ve kolon kanserinden ölenlerin sayısı 90 bin. Obezitenin, belli kansere bağlı ölümlerin bile önüne geçmeye başladığını net bir şekilde görebiliyoruz."
Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, obezitenin başlı başına bir klinik antite olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
"Hastalığın vücutta etkilemediği organ veya sistem yok. Bütün kalp damar sisteminden tutun da sosyal problemlere kadar hepsini bir arada götürüyor. Özetlersek, 20. yüzyıldan itibaren üzerinde en çok durulan konu sigaradır, kesinlikle önümüzdeki 10 yıl içerisinde bunun önüne geçeceği tahmin ediliyor. Bu kadar önemli bir kilinik durum. Biz de bu konuyla ilgili yaklaşık olarak 9 yıldır ilgileniyoruz."
AA