Çocuklarda beyin tümörünün belirtileri nelerdir?
Huzursuzluk, gelişme geriliği, kusma, bulantı gibi belirtiler çoğunlukla beyin tümörleri dışında başka hastalıkları da akla getirdiğinden erken teşhiste gecikmeye neden olabilir
ABONE OLBeyin ve sinir cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Aslan Güzel, lösemi ve lenfomadan sonra çocuklarda en çok görülen beyin tümörlerinin erişkinlerden farklı belirtiler verdiği konusunda ebeveynleri uyardı.
ÇOCUKLARDA 100 BİNDE BEŞ GÖRÜLÜYOR
Dünya geneline bakıldığında çocukluk çağı kanserlerine bağlı ölümlerin yüzde 20'sinden sorumlu olan, Türkiye'de de durumun aynı seyrettiği, her 100 bin çocuktan beşinde görülen beyin tümörleri hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Güzel, "Çocukluk çağında görülen beyin tümörleri erişkinlerden farklı tip, özellik gösterirler ve erişkinlere göre daha geç fark edilebilirler. Çocuğun kendini ifade edememesi, kafatası kemiklerinin erken kapanmaması gibi nedenler bulguların geç fark edilmesine neden olabilir. Kimi zaman diğer bazı hastalıklarda da görülebilen huzursuzluk, gelişme geriliği, kusma, bulantı gibi belirtiler çoğunlukla beyin tümörleri dışında başka hastalıkları da akla getirdiğinden erken teşhiste gecikmeye neden olabilir. Ancak, hastada kafa içi basınç artışı belirtileri başlamış ve sebat ediyorsa beyin tümörü tanısı yapılan tetkiklerle daha erken konabilir. Çocuklardaki belirti ve bulgular erişkinlere göre atipiktir. Bu nedenle tanı geç konabilir ve geçen süre içerisinde kafatası içindeki tümör de büyük hacim veya boyutlara varabilir. Ağırlıklı olarak kafatası arka çukuru orta hatta yerleşim gösterirler ve çoğu zaman beyin omurilik sıvı dolaşımını bozarak beyinde sıvı toplanması (hidrosefali) bulguları ile belirti verirler" dedi.