Mısır şurubundaki büyük tehlike
Onkoloji Uzmanı Dr. Dizdar, "Tatlı tüketilecekse bu doğal şekerle yapılmış olmalı. Sadece kanser hastaları değil, sağlıklı bireylerde fabrikasyon tatlılardan uzak durmalı, evde hazırlanmış tatlılar tercih edilmeli" dedi
ABONE OLBu yıl kotası %30 artırılan nişasta bazlı şeker, başta obezite, diyabet, pankreas kanseri gibi birçok hastalığa sebep oluyor. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, nişasta bazlı şeker (mısır şurubu, glikoz- früktoz şurubu) ve doğal şekerle ilgili şunları söyledi.
Dizdar, “Mısır şurubu sentetik bir şeker türüdür ve mısır nişastasından kimyasal yöntemlerle elde edilmektedir. Hazır ürünlerde tercih edilme nedeni ucuz olması ve gerçek şekere göre daha fazla tatlı tadı vermesidir. Meşrubat, kola gibi içeceklerin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hazır kek, bisküvi gibi ürünlere bakıldığında früktoz içine konduğu şeyin bozulmasını engeller. Marketten alınan bir kek açıldığı zaman kesinlikle bozulmaz, en fazla kurur. Bunun nedeni içerisindeki küflenmeye kaynak temin edebilecek unsurların früktoz tarafından bloke edilmesidir. Mısır şurubundaki früktoz insan vücudunda kolay kullanılabilir bir şeker değil, insan glikoz denen şekeri kullanabiliyor. Bu durumda aldığınız früktoz hızla yağa dönüştürülüyor ve organlarda birikmeye başlıyor. Bu durum tehlikeli, çünkü başta diyabet olmak üzere kanser gibi pek çok hastalığa zemin hazırlıyor” ifadelerini kullandı.