Detoks nasıl yapılmalı?
Detoks yani toksinlerden arınmak, aslında ne kadar masum geliyor değil mi? Peki ya detoks dediğin sadece sebze suyu içmekle olur mu? Ya da bağırsakları boşaltmak detoks anlamına geliyor? Peki ya aç kalmak?
ABONE OLDiyetisyen Güneş AKSÜS / HT MAGAZİN
Öncelikle Cenk Eren’e buradan geçmiş olsun diyorum, umarım her şey yoluna girmiştir. Ama anladım ki detoks konusunda daha önce yazdığım bazı şeyleri hatırlatmak ve uyarmak gerekiyor. Herkes ellerinde şişelerle gezdikçe endişem artıyor. Ayrıca Esin Övet de değinmiş, doktor kontrolünde olmalı diye. Zaten doktor ve diyetisyen kontrolünde olsa kimseye sadece sebze-meyve sularıyla detoks yaparak hayatına, işine gücüne devam etmesini önerilmez.
Detoks ne işe yarar önce onu anlatayım. Yaşadığımız doğal ortamla bedenimiz uyum içindedir ve günlük aldığımız toksinlerle baş etmesini çok iyi bilir. Karaciğer, böbrekler, bağırsaklar, nefes ve terle toksinleri atar, vücudumuzu temizleriz. Yaşadığımız şehir, aldığımız ilaçlar, sigara, alkol, katkı maddesi eklenmiş gıdalar, aşırı fastfood tüketimiyle vücudumuzu yorgun ve halsiz bırakabiliriz. Bağışıklık sistemi bundan olumsuz etkilenir. Daha sık hastalanıyorsanız, yorgunluk hissediyorsanız, sürekli tekrarlayan enfeksiyonlarınız varsa, depresyondaysanız, mide bağırsak problemleri yaşıyorsanız belki de bir temizlğe ihtiyacınız vardır. Böyle yaşayan biriyseniz aslında arada bir detoks yapmak, yani arınmak, temizlenmek size iyi gelecektir ve hayat kalitesini etkileyecektir. Ama detoks demek aç kalmak ve sadece sıvı almak anlamına gelmez. Detoks asla ve asla zayıflama için kullanılmaz.