Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

HT GAZETE

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, "Kolesterol yüksekliği tedavi edilmesi gereken bir hastalık değildir. Aksine bunu hastalık olarak kabul etmek ve insanları kolesterol yüksekliği için ilaçlarla tedavi etmeye kalkmak aksine bu insanlara zarar vermekten başka bir şey değildir" dedi. Küçükusta uzun yaşayan insanların kolesterolunun yüksek olduğunun tespit edildiğini söyledi. Küçükusta, gelirini Darüşşafaka Vakfı'na bağışladığı ve vefat eden arkadaşları Uzman Biyolog Mevlüt Durmuş ve Prof. Dr. Ahmet Aydın'a adadığı "Büyük Kolesterol Yalanları" isimli kitabını, Balmumcu'da bir otelde düzenlenen basın toplantısıyla tanıttı.

Kitabın ilaç endüstrisine yönelik bir eleştiri olduğunu vurgulayan Küçükusta, kitapta, kolesterol örneğinden yola çıkarak ilaç ve gıda endüstrisinin insanları nasıl yanlış yönlendirdiğini ortaya koymaya çalıştığını aktardı. Yıllardan bu yana yüksek kolesterol hastalıkmış ve tedavi edilmesi gerekirmiş gibi bir algı yaratıldığını aktaran Küçükusta, hekimlerin de bu yanlışlığa kapıldığını ileri sürerek, şunları söyledi:

“Ben 1979’da asistanlığa başladığımda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Türkiye’nin en büyük kardiyoloji bölümü vardı. Oranın 4 yataklı bir koroner yoğun bakım ünitesi bulunuyordu. O yatakların da 2 tanesi ya dolu olurdu ya da olmazdı. Diğerlerinde nöbete kalan hemşireler doktorlar uyurdu. Şimdi artık bırakın böyle klinikleri, dev hastaneler yapılıyor. Koroner yoğun bakım üniteleri, onlarca, yüzlerce insanın yattığı devasa hastaneler yapılıyor.

‘KOLESTEROL HASTALIK DEĞİL’

Bundan 50 sene önce kolesterol hapı mı vardı? İnsanların kafasına şöyle bir algı yerleştiriliyor, sanki bu hastalıklar ilaç eksikliğinden oluyormuş gibi. Bu işte şehir şebeke suyuna konmasının gerektiğini söyleyecek kadar ileri gidenler oldu. ‘Hamburger mönülerinde ketçap, tuzun yanına bir tane de kolesterol hapı konmalıdır’ diyenler oldu. İnsanların kafasında yaratılmak istenen, kolesterolün eksikliğinin kalp hastalığı yaptığı, bunun mutlaka adamın kaşına gözüne bakmadan ilaçla düşürülmesi gerektiğiydi.”

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ