Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, böbrek nakli bekleyen hasta sayısının 22 binler düzeyinde, nakil sayısının ise 3 bin civarında seyrettiğini kaydederek, "Ne yazık ki 3 seneden bu yana patinaj çekiyoruz. 3 binden yukarı da çıkmıyor, aşağı da inmiyor. Halbuki hafif bir artış olması lazım" dedi.

Erk, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, böbrek naklinde asıl hedeflerinin kadavradan nakil olduğunu ifade ederek, kadavradan nakil oranının Türkiye'de yüzde 20-22 civarında bulunduğunu ancak bu oranın yüzde 30-35-40'lara çıkması gerektiğini söyledi.

Beyin ölümü sonrası organ nakline 10 aileden 2'si "evet" derken, 8'inin "hayır" dediğini aktaran Erk, "Biz bağışlamayı seven bir toplumuz, hayır yapmayı severiz ama bu konuda cimriyiz" diye konuştu.

Erk, son dönem kronik böbrek yetmezliğinde 4 yıl öncesine kadar her yıl yüzde 10-11 civarında artış varken, bu oranın yüzde 1'lere düştüğüne dikkati çekerek, Sağlık Bakanlığı'nın da gayretleriyle, kampanyalarla koruyucu hekimliğin arttığını ve son dönem kronik böbrek yetmezliğine ulaşan hasta sayısında azalma olduğunu belirtti.

Timur Erk, böbrek nakli bekleyen hasta sayısının 22 binler düzeyinde, nakil sayısının ise 3 bin civarında seyrettiğini kaydederek, "Ne yazık ki 3 seneden bu yana patinaj çekiyoruz. Nakil sayısı 3 binden yukarı da çıkmıyor, aşağı da inmiyor. Halbuki hafif bir artış olması lazım" dedi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ