Osman Hamdi Bey adı Mecliste tartışma yarattı
Osman Hamdi'nin tablosunu uzmanlar değerlendirdi. Tabloda İslama hakaret var mı?
Özlem YILMAZ - Hüseyin OSKAN - Merve MEHRALİOĞLU / AHT
Ünlü ressam Osman Hamdi Bey'in 'Mihrap' adlı tablosu, yapılışından 113 yıl sonra Meclis'te tartışma yarattı. TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda Gebze Teknik Üniversitesi adıyla yeni üniversite kurulmasını öngören tasarının görüşmeleri sırasında CHP, üniversitede Osman Hamdi Bey adıyla Güzel Sanatlar Fakültesi oluşturulmasını önerdi. AK Partili vekiller, Osman Hamdi Bey'in, başı açık bir kadını cami mihrabında gösteren "Mihrap" adlı tablosunun Müslümanları rahatsız ettiğini savunarak öneriye karşı çıktı. "Osman Hamdi'nin eserinde İslamiyet'e hakaret var mıdır, tablonun sanatsal değeri nedir?" sorusunu uzmanlara yönelttik.
MHP Milletvekili Prof. Dr. Yusuf HALAÇOĞLU
Sadece o tabloyu irdeleyip ressama saygısızlık yapılmamalı
"Osman Hamdi Bey, Türklerin adını dünyaya duyuran ressamlardan biridir. Mihrap tablosunda, yanlış bir şey yoktur. Ahmet Hamdi Bey'in tablosu, İslamiyet'e hakaret değildir. Bu şekilde algılanmamalıdır. O tabloyu irdeleyerek ressama saygısızlık yapılmaması gerekir. Bizim inancımızda tasavvuf vardır. Sanatçı, yaptığı esere göre değerlendirilmelidir. Mihrap isimli tabloda, dini yayınların dağılmış olması, realitede bu anlama gelmez. Tablo görüntü itibarı ile yukarıda duran bir nesnedir. Bu kadar kısır bir düşünceye sahip olunmamalıdır. Bu psikopatça bir düşüncedir."
Sanat Tarihçisi Hayri Fehmi YILMAZ
"Sanat açısından güzelse sorun yoktur"
"Mihrap isimli tablonun yanlış anlaşılması, yanlış algılanması üzerine böyle sıkıntılar çıkmıştır. Türkiye tarihi için, bu kadar önemli bir ressamın bu konularda yıpratılması çok üzücü. Çok önemli eserleri olan bir ressamın, küçücük ayrıntıları çekilip bulunmaması gerekir. Bu tabloda beni rahatsız eden bir durum yok. İslamiyet'e hakaret söz konusu değildir. Tablo sanat açısından güzelse, sorun yoktur. Ayrıca, Osman Hamdi Bey İslam sanatını çok iyi tanıyan ve bilen bir ressamdır. İslam sanatının eserlerini, koruyan bir isimdir."
Ressam Ahmet GÜNEŞTEKİN
"Bu sanat eseri hala ayakta duruyorsa hakaret içerikli değildir"
"Osman Hamdi Bey gibi eğitim ve sanat alanında ilkleri ortaya çıkaran geride çok önemli eserler bırakan bir insanın, şu ana kadar isminin böyle alanlarda kullanılmaması büyük bir eksiklik ve ayıptır. Türkiye'de tahrip edilmeyen tek şey inançtır. Sanatçılar özgür insanlardır ve yaptıkları eserlerde isterlerse toplumu incitmeden eleştirebilirler. Bu, sanatçının tarihteki saygınlığını kaybettirmez. Eğer bugüne kadar kıyamet koparılmamışsa ve bu kadar yıldır bu sanat eseri hala ayakta duruyorsa hakaret içerikli değildir."
Yazar Abdülaziz TANTİK:
"İslamiyete hakaret sözkonusu"
"Özellikle din ve kutsal diye kabul edilen dini inancın reddettiği, onaylamadığı bir tutumu sanatsal faaliyetler adı altında gerçekleştirmeye çalışmanın çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Mihrap'ta açık bir kadının bulunduğu tabloyu yapmanın ne insanlıkla, ne dinle, ne imanla ilgisi vardır. Başka yerde yapabilirsiniz ama mihrapta olmaz. Temelde din ve dini alanla ilişkili, dine aykırı herhangi bir sanatsal faaliyetin yapılmasını doğru bulmuyorum. Tabi ki bu tabloda İslamiyete hakaret var. Mihrap, müminlerin kıbleye döndükleri, namaz kıldıkları yer."
Yazar Ali BULAÇ
"Kutsal kitap ayaklar altına alınmış"
"Başı açık bir kadının, camide bu şekilde gösterilmesi bence de mahsurlu. Mihrap caminin ya da mescidin ana noktasıdır, Müslümanların Kabe'ye yönelirken yüzlerini çevirdiği noktadır. Kadının Kuran-ı Kerim'in üzerine konularak okunduğu Rahle'nin üzerine oturduğu görülüyor. Ayrıca yerde Kuran-ı Kerim ve Budizmle ilgili kutsal metinler de var. Osman Hamdi, bu tabloyla bize şu mesajı veriyor: 'Ben bir kadınım ve dinlerin kutsallığını, emirlerini tanımıyorum, onları ayağımın altına alıyorum.' İslamın kutsal kitabı ayaklar altına alınmış, burada ağır bir tahrik var."
Ressam Mustafa ATA
"Hiçbir kutsal kitap ayaklar altına alınamaz"
"Sanat eserleri, sanatçı tarafından not düşülmediği sürece farklı olarak yorumlara neden olabilir. Ancak hiçbir kutsal kitap ayaklar altına alınamaz. Osman Hamdi Bey, sanat tarihinde çok önemli bir yere sahiptir. Tabloda, yerdeki dini yayınların Kuran olup olmadığı iyice araştırılmalıdır. Kuran'ın ayaklar altına alınması toplumu rahatsız eden bir durumdur. Ama, Osman Hamdi'nin böyle bir şey yaptığına inanmıyorum."
İŞTE O TABLO: