Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam TBMM'de cep telefonu yasağı uygulanabilir mi?

        Özlem YILMAZ-AHT

        Fransa'da hükümet üyeleri, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın talimatı üzerine bundan böyle Bakanlar Kurulu toplantılarına cep telefonsuz girecek. Komisyon ve hükümet toplantılarında meclis üyelerinin cep telefonlarıyla mesaj yazmalarına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Hollande'ın, üyelerden meclise girmeden önce cep telefonlarını dışarıda bırakmalarını istemesi polemik konusu oldu. Hükümet sözcüsü Stephane Le Foll basına yaptığı açıklamada, Hollande'ın özellikle bakanların haftalık toplantılarda konsanstrasyonlarının ve ilgilerinin dağılmaması için bakanlar kurulunda bu yönde bir karar aldığını belirterek, "Bundan sonra meclis toplantılarında kimsenin cep telefonuyla oynama fırsatı olmayacak. Üyeler toplantıları daha dikkatle dinleyecekler" dedi. Peki böyle bir karar Türkiye'de Meclis çatısı altında uygulanabilir mi? İşte uzmanların yanıtları...

        "BAKANLAR KURULU TOPLANTISINA

        CEP TELEFONUYLA GİRİLMEZ, ANCAK MECLİS'TE İHTİYAÇ OLABİLİR"

        MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: "Bakanlar Kurulu toplantısına zaten cep telefonlarıyla girilmesi doğru değil. Konsantrasyonun dışında güvenlik açısından da toplantıya cep telefonuyla katılmak doğru değil. Bakanlar kurulu toplantısı önemli bir toplantıdır. Cep telefonunun bulunduğu ortamı dinlemek kolay olabileceği için bakanlar kurulu toplantılarının olduğu yerde bu yönde tedbirler alınıyor. Zaten o, cep telefonu ile görüşülecek bir toplantı değil. Sizi kim arayacak? Bu bakımdan bakanlar kurulu toplantısına cep telefonuyla girilmemesi gerektiği gayet açık. Ben de hiç cep telefonuyla girmedim. Ancak Meclis görüşmeleri şeffaftır. Konuşmak için değil, bilgiye ulaşmak, bilgi alışverişi açısından Meclis'te cep telefonları kullanılmaktadır. Bu nedenle Meclis'te cep telefonuna ihtiyaç olabilir. Ancak Bakanlar Kurulu'nda zaten en üst seviyede bir toplantı olduğu için ihtiyaç yoktur."

        "TÜRKİYE'DE DE KESİNLİKLE UYGULANMALI"

        Sosyolog ve siyasetbilimci Doğu Ergil :

        "Elbette Türkiye'de de bu yasak uygulanmalı. Derste bile çoğu zaman öğrenciler cep telefonlarını çıkarıp onlarla oynuyorlar. Hem ders dinlemelerinde konsantrasyon bozukluğu oluyor, hem de dersi veren hocanın dikkati dağılıyor. Öğrenciye 'Ne yapıyorsun?' diye sorduğumda 'İnternete girip, söylediğiniz şeye bakıyorum' diyor. Yani mazereti de hazır oluyor. O yüzden bu yasak kesinlikle Türkiye'de de uyglanmalı. Önemli toplantılarda yasaklanmalı. Ayrıca cep telefonları artık birer dinleme cihazı görevi yapıyorlar. O anlamda da cep telefonları sakıncalı. Ama bundan önce Türkiye'de yapılması gereken Bir şey var. Meclis'e silahla giren miletvekilleri var, bu çok daha önemli bir konu ve bunun için önlem alınmalı."

        "KOCA POLİTİKACILARA İLKOKUL ÇOCUĞU MUAMELESİ YAPMIŞ"

        Siyasetbilimci- yazar Mümtazer Türköne : "Bu güvenlik tedbiri ile yani Bakanlar Kurulu'nun cep telefonlarını kapatmaları ile temel hak ve özgürlükler arasında hiçbir bağlantı kurulamaz. Türkiye'de bu yasak Bakanlar Kurulu'nda uygulanırsa hiç olmazsa şikayet edilen sızmalarda azalmalar olur. Ama bunun vatandaşın temel hak ve özgürlükleriyle ilgisi yok. Hollande burada koca politikacılara ilkokul çocuğu muamelesi yapmış oluyor. Muhtemelen konunun güvenlik boyutu da vardır. O açıdan da ele alınmış olabilir."

        "BÖYLE BİR YASAĞA İHTİYAÇ YOK"

        AK Parti Şanlıurfa milletvekili Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu:

        "Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın kendine has tutum ve davranışları sözkonusu. Kendi bakanlar kurulumuzda önemli bir toplantı sırasında cep telefonuyla çeşitli faaliyetlerde bulunan herhangi bir kabine üyesinin bulunduğunu zannetmiyorum. Dolayısıyla ülkemizde böyle bir şeye gereklilik olduğu kanaatinde değilim. Zaten bir toplantı varsa, bu toplantının önemi açıktır. Bakanlar Kurulu toplantıları, en üst düzeyde toplantılardır. Kabine üyeleri de, bu anlamda sorumluluklarının bilincinde olan üyelerdir. Türkiye'de böyle bir yasağa ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Zaten böyle bir ihtiyacın olması Fransa'daki siyasal kültürün nasıl bir dönüşüme uğradığını görmek adına kendi içerisinde düşündürücüdür."

        "VEKİLLER KAVGA VE YUMRUKTAN

        BAŞINI KALDIRIP TELEFONLARIYLA İLGİLENMİYOR"

        Ceza Hukukçusu Filiz Yaşar Yıldırım: "Türkiye'de Meclis üyeleri, birbirleriyle göğüs göğüse çarpışmaktan telefonla ilgilenmeye vakit bulamıyorlar. Fransa'da meclis gündemi eminim daha sakin geçiyordur. Bundan dolayı cep telefonlarıyla ilgilenmelerine şaşırmamak lazım. Oysa Türkiye'de Meclis çatısı altında kavgasız, yumruksuz gün geçmiyor. Küfürler havada uçuşuyor. Bu nedenle de Türkiye'de kimsenin telefona bakmaya vaktinin olduğunu zannetmiyorum. Bence Türkiye'de böyle bir yasağa ihtiyaç yok."

        "YASAKLAMAYLA SINIRLAMAK

        YERİNE TELEFONU AMACINA UYGUN KULLANMAK GEREKİR"

        İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı, avukat Nazan Moroğlu: "Toplantının düzenini bozmayacak şekilde telefonları sessizde tutmak yasaklamadan daha önemli. Yasaklamayla bunu sınırlamak yerine telefonu amacına uygun bir şekilde kullanmak ve toplantının düzenini bozmamak gerekir. Cep telefonu kullanımında saygı sınırlarını, toplantı düzenini aşmamak koşuluyla telefonun tamamen kapatılması şeklinde bir yasaklama getirmek doğru değil. Bu yasaklama, iletişim, haberleşme hakkının ihlali niteliğini de taşımamalıdır."

        "TÜRKİYE'DE BU YASAK UYGULANAMAZ"

        Gazeteci – yazar Abdurrahman Dilipak: "Türkiye'de bu yasak uygulanamaz. Çünkü CHP, hükümetten gelecek bütün tekliflere karşı çıkacaktır. Anayasa Mahkemesi, bu kararı iptal edebilir. Gül bu kararı Anayasa'ya aykırı bulabilir. Taksim Gezi Cemaati bunu özgürlüklere yöneltilmiş açık ve yakın bir tehlike görebilir. CHP Tunceli milletvekili Kamer Genç, tek başına Meclis'te bağıra çağıra cep telefonu ile konuşarak kararı protesto ederek uygulamayı engelleyebilir. Bir başka CHP'li, cep telefonunun konsantrasyonu değil, aksine stresi azalttığı yönünde bilimsel bir rapor alarak Danıştay'a yürütmenin durdurulması için dava açabilir ve sonuç malum."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa