Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık "Kafa nakli, yüz naklinden kolay"

        GAZETE HABERTÜRK / LÜTFİ ERDOĞAN - SONER ÖZCAN

        İtalyan nöroşirurji uzmanı Sergio Canavero’nun 1970 yılında maymunlarda başarılı bir şekilde yapılan kafa naklini 2 yıl içerisinde insanlarda denemek istediğini açıklaması tartışmalara neden oldu.

        Türkiye’de başarılı yüz nakilleri ve çift kol, çift bacak naklini gerçekleştiren doktorlar, insanlara yapılması düşünülen kafa naklini değerlendirdi.

        DOÇ. DR. SERDAR NASIR:

        "OMURİLİKTE SIKINTININ ÇÖZÜLMESİ ŞART"

        Dünyada ilk kez iki kol ve iki bacak naklini gerçekleştiren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Serdar Nasır, aynı nakli ABD’de fareler üzerinde denediğini söyledi.

        Kafa naklinin teknik olarak yüz naklinden daha basit olduğunu belirten Nasır, “Kafa naklinde damarların beslenmesi ve kan dolaşımı sağlanıyor ancak omurilikte sıkıntılar çıkıyor” dedi. Omurilikte yer alan sıkıntının çözülmesiyle birlikte kafa naklinin tam anlamıyla yapılabileceğini vurgulayan Nasır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı şekilde biz de denedik. Beyin tüm organları yönetiyor ve dengeliyor. Dolayısıyla asıl sorun beynin yaşatılmasında. Teknik olarak kafanın beslenmesi yapılabiliyor. Hayvan yaşıyor ve kafanın dolaşımı sağlanıyor. Kafa çok ayrı bir organ. Omurilikte sıkıntı çıkıyor. Eğer sinirlerin iyileşebileceği ispatlanırsa felçlere de son verilir. Bir kez hasar gördükten sonra sinirleri düzeltemiyorsunuz.”

        DOÇ. DR. SELAHATTİN ÖZMEN:

        ‘En az 15-20 yıl çalışılması gerek’ Türkiye’nin üçüncü yüz naklini başarılı bir şekilde gerçekleştiren Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Özmen, kafa naklinin bir gün mutlaka yapılacağını dile getirdi.

        Özmen, İtalyan bilim insanlarının belirttiği gibi 2 yıl gibi kısa bir sürede yapılmasının zor olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

        “Kafa naklinde omuriliği dikmek gerekiyor. Şu an ki şartlarda bunun yapılması mümkün değil. Dünya daha omuriliği dikme ve yaşatma konusunda başarı sağlamış değil. Kafa nakli köpeklerde de denendi. Doku yaşatılıyor ancak beyni nasıl yaşatacaksınız? Zaten sinirleri ve omurikileri dikmeyi becerebilsek nakil tamamlanacak. Dokular dikilse felç kalmanın da önüne geçilecek. Bunun için 15-20 yılı daha var. Ne zaman omuriliği kopmuş bir insanın omuriliğinin dikilmesini başarabilirsek o zaman kafa naklini de tam anlamıyla yapabiliriz.”

        PROF. DR. OĞUZ ÇETİNKALE:

        "SİNİRLERDE BAŞARILI OLUNAMIYOR"

        Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Çetinkale ise yapılan kafa nakillerinde damarsal bağlantılar ve sinir bağlantılarının dikilemediği için başarılı olunamadığını söyledi. Türkiye’de yapılan 4 yüz nakline de dikkat çeken Çetinkale, şöyle devam etti: “Kafa naklinde damarsal bağlantılarla kafayı canlı tutmak mümkün. Nakilde kafa kökleri ve omurilikte sıkıntılar çıktığı için başarısızlık oluyor ve bu nedenle teorik olarak mümkün ancak pratik olarak mümkün olmuyor. Kafa yine canlı kalıyor ancak sinirsel sıkıntılar ortaya çıkıyor.”

        "ŞU AN MÜMKÜN DEĞİL"

        Prof. Dr. Alper Demirbaş: “Haberi ben de okudum. Hayali şeyler içeriyor. Kafa nakli gibi bir şey bilimsel olarak şu an için mümkün değil. Gelecekte ne olur bilemem ama yakın gelecekte böyle bir şey imkânsız.”

        "TÜMDEN NAKİL İMKANSIZ"

        Prof. Dr. Alihan Gürkan: “Böyle bir şey olamaz. Şunun için olamaz; ‘kafa nakli’ çok kapsamlı bir kavram. Bunun içerisinde beyin nakli de var. Beyin naklinde sıkıntı; beyinden aşağıya giden sinir uçlarının uç uca eklenememesi. Böyle bir teknik mümkün olsaydı, omuriliği zarar gören kişiler felçten kurtulup ayağa kalkardı. İleride mutlaka yapay sinir dokuları oluşturulur, ama 2 yıl içerisinde bunun olacağını söylemek hayalcilik olur. Özellikle kafayı tümden nakletmek imkânsız. Bu hayali bir haber.”

        "SİNİRLER İYİLEŞMELİ"

        Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan: “Teknik olarak yapılması mümkün, ama bu sadece cerrahi teknikle ilgili değil. Beyin nakliyle ilgili tanımlanmamış bir sürü şey var. Önemli olan insanda sinir iyileşmesinin olması. Bu henüz hayvanlarla ilgili bir model çalışma. İnsanlarda uygulanması için daha çok erken. Sinir iyileşmesine çözüm bulunsaydı felç gibi bir kavram olmazdı. Bilimsel kısmının yanı sıra etik sıkıntıları da var. Yakın zamanda mümkün değil.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa