Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Mobeselere özel hayat ayarı

        Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı, mobese kameralarının, özel alanları görmeyecek şekilde montaj edildiğini, hareketli mobeselerde ise özel alanlarda görüntü perdelemesi yapılabildiğini bildirdi.

        Edinilen bilgiye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü, TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu üyesi milletvekillerinin sorularını yazılı cevaplandırdı.

        Bilimsel ve teknolojik alanlarda meydana gelen hızlı gelişmeler sonucunda üretilen birtakım cihazların herkesin özel hayatını tehdit eder hale geldiği, piyasada bu konuda çok sayıda dijital ürün veya malzeme bulunabildiği vurgulandı.

        Başkanlıkça yürütülen dinlemelerde uydu teknolojilerinin kullanılmadığı ifade edilerek, bu çerçevede diğer ülkelerin uyguladıkları teknik yöntemlerle ve uydu üzerinden gerçekleştirilen dinlemelerle ilgili açık kaynaklarda belirtilen bilgiler dışında teknik bilgilerinin bulunmadığı belirtildi.

        Başkanlık tarafından yürütülen istihbarat faaliyeti çerçevesinde, halkın temsilcisi olan milletvekilleriyle ilgili dinleme talebinde bulunulmadığının altı çizildi.

        ''Başbakan dinlendi. Başbakan'ın çalışma arkadaşları oradan uzaklaştırıldı, koruma ekibi tasfiye edildi, değiştirildi ve böcek araması yapıldı. Burada polisler ciddi zan altında kaldı. Bu dinlemeyle alakalı polislerin oradaki pozisyonu neydi?'' sorusuna, konuyla ilgili idari ve adli soruşturmaların devam ettiği cevabı verildi.

        ''MHP genel merkezi önünde ortam dinlemesiyle alakalı plakası verilen araçlar vardı. Emniyet Genel Müdürlüğü olarak bunlarla alakalı neler yaptınız?'' sorusuna ise konuyla ilgili doğrudan ve somut veriler üzerinden Başkanlığa bir talepte bulunulmadığı, dolayısıyla herhangi bir çalışma yapılmadığı vurgulandı.

        "TİB BAŞKANI'NIN DİNLEDİĞİ" İDDİASI

        Emniyet Genel Müdürlüğü'nce adli ve önleyici amaçlı iletişimin denetlenmesi tedbiri uygulandığı, teknik araçlarla izleme tedbirinin adli birimleri tarafından yapıldığı ifade edilerek, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uzaktan dinleme yapma kabiliyeti bulunmadığına işaret edildi.

        Başkanlık, TİB Başkanı'nın dinlenmesiyle ilgili herhangi bir bilgilerinin bulunmadığını kaydetti.

        SOSYAL AĞLAR

        Sosyal medyaya ilişkin olarak yasaların verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde terör organize ve uyuşturucu suçlarının önlenmesi amacıyla ''facebook'', ''twitter'' gibi sosyal medya ortamlarının açık kaynak kapsamında değerlendirildiği ifade edildi.

        Yasadışı dinleme cihazlarının temini konusunda yasal bir boşluğun bulunduğuna vurgu yapılarak, bu konunun detaylı bir şekilde düzenleme ve denetlemeye tabi tutulması gerektiği ifade edildi.

        ''Teknik takipten kasıt alan dinlemesi midir?'' sorusuna ise ''7 yıl süreyle 2300 adet fiziki takip yapıldığı şeklindedir. Bu ifade ile terör örgütü mensuplarının fiziki olarak takip edilerek ilişki ve irtibatlarının ortaya çıkarılması vurgulanmaktadır'' cevabı verildiği öğrenildi.

        Hukuki anlamda GSM operatörlerinin dinleme yetkisi bulunmadığı kaydedilerek, bunların teknik alt yapılarının dinleme yapabilecek kabiliyette olup olmadığını bilmedikleri belirtildi.

        Sabit mobese kameralarının, özel alanları görmeyecek şekilde montaj yapıldığı,hareketli mobese kameralarında da pencere gibi özel alanlara karşılık gelen yerlerde görüntü perdelenmesi yapılabildiği ifade edildi. Trafik kontrollerinde kullanılan kameralardan çekilen fotoğraflarda yolcu koltuğundaki şahsın fotoğrafının perdelenmesi ile ilgili 7 Ekim 2008 tarihli bakanlık genelgesi bulunduğu anımsatıldı.

        OPERASYONLAR

        Haberleşme özgürlüğüne ve özel hayatın gizliliğine yönelik ihlallerin tespitine yönelik yapılan 11 operasyonda toplam 22 adet tabanca, bin 212 adet fişek, 127 adet video kaset ve CD, 11 fotoğraf makinesi, 171 adet çeşitli şekillerde hazırlanmış gizli kamera düzeneği, 38 adet çeşitli şekillerde hazırlanmış ses kayıt cihazı, 9 adet jammer, 5 adet telsiz, 11 adet bilgisayar ve çok sayıda teknik cihazın ele geçirildiği, ayrıca 132 kişinin gözaltına alındığı ve 21 kişinin tutuklandığı kaydedildi.

        Başbakan hakkında herhangi bir emniyet birimi tarafından, ''hiçbir şekilde teknik çalışma yapılması veya iletişimin denetlenmesi tedbirine başvurulması'' gibi bir uygulamanın kesinlikle söz konusu olmadığı vurgulandı.

        Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı'nın başka bir dinleme birimi bulunmadığı, başkanlığın bilgi ve emri dışında kullanılan cihazın da söz konusu olmadığı belirtildi.

        İletişimin denetlenmesi amacıyla mahkemeden karar talebinde bulunulduğu ve hakim tarafından karar verilmesi durumunda, kararın TİB'e gönderilerek e-posta takibi yapılabildiği ifade edildi. Dinleme ve e-posta takibinin sadece TİB üzerinden gerçekleştirildiği bildirildi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa