Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Kaçak kırmızı et kanseri tetikliyor

        Yasa dışı yollarla ülkeye sokulan kırmızı ette, yüksek oranda anabolizan hormonunu bulunduğu ortaya çıktı. Uzmarlar, "Bu hormon, meme gibi üreme sistemi alakalı birçok kanser türünün Türkiye'de artmasına neden oluyor" dedi.

        Araştırmalara göre her 8 kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Meme kanseri görülme sıklığı her yıl 2 gibi ciddi bir oranda artıyor. Ancak uzmanlara göre ülkemizde meme kanserinin genç kadınlarda görünme oranı gelişmiş ülkelere kıyasla çok yüksek. Her yıl 40 binden kadın meme kanserine yakalandığı tahmin ediliyor. Bugün Gazetesi'nden Nesrullah Sonay'ın haberine göre; Gıda Güvenliği Derneği Başkanı ve Kalite Sistem Özel Gıda Kontrol Laboratuarı Genel Müdürü Samim Saner, anabolizan hormonların Türkiye'de meme kanserinin artmasında bunun önemli bir payı olduğunu kaydetti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile koordineli olarak yılda 200 bine yakın ürünün laboratuar ortamında analizini gerçekleştirdiklerini belirten Saner, özellikle kayıt dışı etin Türkiye'de ciddi bir sorun olduğunu ve buna karşı mücadelenin hayati önem taşıdığını söyledi.

        ÖNEMLİ BULGULARA RASTLADIK

        Kırmızı ette yapılan incelemelerde ciddi bulgulara rastlandığını anlatan Saner, "Yasa dışı yollarla ülkemize sokulan hayvanlarda yüksek oranda anabolizan hormonlar mevcut. Hayvandan daha fazla verim almak için bu hormonlar veriliyor. Bu insan sağlığına verilecek en büyük zararlardan bir tanesi. Çünkü üreme sistemiyle alakalı kanserlere neden oluyor. Bugün Türkiye'de meme kanseri artışında anabolizan hormonlarının önemli bir payı var" diye konuştu. Özellikle doğu sınırlarından kaçak et ve hayvan girişinin çok yoğun olduğunu kaydeden Sanerşunları söyledi: "Sadece hayvanlar değil aynı zamanda hastalıklarda Türkiye'ye girmiş oluyor. Ne koşullarda yetişmiş, ne ilaçlar hormonlar verilmiş bilmiyoruz. Türkiye'de yasak olan ve ithalatı yapılmayan bazı hormonların bu şekilde ülkemize girdiğini görüyoruz."

        ERKEKTE PROSTAT KADINDA MEME KANSERİ

        Yasa dışı yollarla ülkeye sokulan hayvanlarda anabolizan hormonunun fazlasıyla mevcut olduğunu söyleyen Türk Androloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Selahittin Çayan şunları söyledi:

        "Hayvanlardan daha fazla verim almak için erkek hayvana testosteron dişi hayvana östrojen hormonu veriliyor. Östrojen kadınlarda meme kanseri testosteron hormonu ise erkekte prostat kanserine neden oluyor. Bu, bilimsel olarak kanıtlandı. Ayrıca mevcut meme kanserini azdırdığı ve kısırlığa yol açtığı biliniyor."

        OBEZİTE VE KISIRLIK NEDENİ

        Acıbadem Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Büyüme ve Ergenlik Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, kaçak et elde edilen hayvanlarda genellikle anabolizanlardan östrojen hormonunun kullanıldığını dile getirdi. Östrojen hormon içeren gıdaların aşırı tüketilmesi halinde özellikle çocuklarda ileriye dönük sağlık sorunlarına yol açacağını savunan Büyükgebiz sözlerine şöyle devam etti: "Kanseri tetiklediği gibi erkeklerde kısırlık, kızlarda erken ergenlik ve meme gelişimi gibi sorunlara da neden olmakta. Ayrıca söz konusu hormon obezitenin sebepleri arasında gösteriliyor. Bütün bu olumsuzluklardan dolayı Türkiye'de yasak. Ancak ne yazık ki illegal yollarda Türkiye girişi yapılıyor ve bu tehlike soframıza kadar geliyor."

        ETİN YARISI KAÇAK

        Kayıt dışı et kesimlerin ülkemizde gıda güvenliği açısından bir önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman, "TÜİK'in revize üretim rakamlarına göre 2010 yılında 780 bin ton kırmızı et üretildi. Bu rakam kayıtlı üretimi temsil etmektedir. Kayıt dışı etin oranı tam olarak bilinmemekle birlikte yüzde 30 ile 50 arasında bir oranda olduğu tahmin ediliyor" açıklamasında bulundu. Ataman, Bulgaristan gibi komşu ülkelerden ve canlı hayvan olarak da doğu sınırlarından giriş yaptığını sözlerine ekledi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa