Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik "Bölünürseniz Ortadoğu ülkesi olursunuz"

        Ankara’daki görevini devretmeye hazırlanan ABD Büyükelçisi James Jeffrey veda yemeğinde, “Güneydoğu’nun Türkiye’den ayrılması durumunda üçüncü sınıf bir Ortadoğu ülkesi olursunuz” uyarısında bulununca yanıt BDP’li Sırrı Sakık’tan geldi: “Biz de zaten ayrılmayı istemiyoruz. Ayrılmayı isteyenler ancak yüzde 3 çıkar”

        Saliha ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK - ANKARA

        BAĞDAT Büyükelçiliği’ne atanan ve Ankara’dan ayrılmaya hazırlanan ABD Büyükelçisi James Jeffrey büyükelçilik konutunda AK Parti’den Abdülkadir Aksu ile Vahit Erdem, MHP’den Oktay Vural, CHP’den İlhan Kesici ve BDP’den Sırrı Sakık’la bir araya geldi. Konuklarını akşam yemeğinde ağırlayan Jeffrey sohbet sırasında referanduma sunulan Anayasa değişikliklerinin neler getirdiğini sordu. AK Partililer değişikliğe ilişkin bilgi verirken, muhalefet milletvekilleri de değişikliğe neden karşı olduklarını anlattı.

        ‘GÜNEYDOĞU KOPARSA’

        Büyükelçi Jeffrey, sohbetin Kürtlerin taleplerine ilişkin bölümünde, “Eğer Güneydoğu,

        Türkiye’den koparsa üçüncü sınıf bir Ortadoğu ülkesi olursunuz. Oysa Türkiye Batılı bir ülke” görüşünü ortaya koydu. Sakık bu sözler üzerine, “Biz zaten ayrılmayı istemiyoruz. Kürtlerin böyle bir talebi yok. Bugün referandum olsa ayrılmayı isteyenler yüzde 3 bile

        çıkmaz. Biz Batı’yla entegre olmuş, Avrupa değerlerine sahip bir ülkede yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

        ABD’de siyahilere karşı yıllarca ayrımcılık yapıldığını ancak bugün bir siyahinin başkan olduğunu anlatan Büyükelçi Jeffrey, “Biz büyük bedeller ödedik, 600 bin kişi öldü. Türkiye’de buna lüzum yok” deyince Erdem itiraz ederek Türkiye’de özel olarak Kürtlere

        yanlış yapıldığını söylemenin doğru olmadığını söyledi. Erdem, “Cemal Gürsel, İnönü, Turgut Özal Kürt kökenliydi. Bu ülkede yanlış yapıldıysa Türklere de yapıldı, Kürtlere de. Şimdi bunun üzerinden bir hesaplaşmaya girmek doğru değil” uyarısında bulundu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa