Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Boşanma bulaşıcı mıdır?

        Pınar ERBAŞ / GAZETE HABERTÜRK - CUMARTESİ

        ABD’deki Brown Üniversitesi’nde, 12 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmada, yakın bir arkadaşı veya akrabası boşanan çiftlerin ayrılma olasılıklarının diğerlerinden yüzde 75 daha yüksek olduğu ortaya çıkmış. Peki boşanma gerçekten bulaşıcı olabilir mi?

        CAN TANRIYAR - Yapımcı

        Petek’le boşanmamızın insanları etkilediğine eminim

        Çoğu insan başkalarının ilişkileriyle kendininkini kıyaslar. Herkes bulunduğu çevreden etkilenir çünkü. Dolayısıyla yakın bir arkadaşınız ya da ailenizden biri boşanıyorsa, siz de benzer sorunları yaşıyorsanız, olayları sorgularsınız. Belki siz de boşanırsınız. Bu konularla ilgili son zamanlarda çevremde sıkça gözlemlediğim bir durum var: Eskiden boşanmak zor bir şey gibi gözükürdü. Çiftler birbirlerini kolay kolay bırakamazdı. Şimdi herkes patır kütür boşanıyor. Özellikle ünlü çiftler çok sık boşanmaya başladı. Mesela Petek’le ben de çok çabuk ve sorunsuz bir şekilde boşandık. Gerçi şimdi bir deneme sürecindeyiz. Bazı şeyleri tekrar gözden geçirmeye karar verdik. Yine de boşanmamızın insanları etkilediğine eminim.

        YEŞİM VAROL ŞEN - Yaşam Koçu ve Evlilik Danışmanı

        Gözlem olumlu motivasyon sağlamalı

        İnsanlar yakın çevrelerindeki boşanmaları gördükçe kendi ilişkilerini sorgularlar. Bu çok normal. Ancak bu gözlem aynı hataları yapmamak ve ayrılık yaşamamak adına olumlu motivasyon sağlamalı. Doktora sormadan, komşuya iyi gelen tansiyon ilacını kullanmak gibi yanlış bir düşünce tarzıyla hareket etmemeliyiz. Çünkü her evlilik de birbirinden farklıdır. Kimi çiftler yaşadığı problemlerle mücadele edemediği için ayrılırken kimileri de benzer problemleri yaşamasına rağmen çaba sarf edip ilişkilerini devam ettirmeyi başarıyor. “Başkalarını boşanmaya sürükleyen problemleri biz de yaşıyorsak muhakkak boşanmalıyız” demek yanlış olur. Boşanmak hiçbir zaman, tek çare gibi düşünülmemeli. Sevgi devam ettiği sürece her problem aşılabilir.

        BERNA LAÇİN - Oyuncu

        Arkadaşlarımın yüzde 80’i boşandı ama ben boşanmadım

        Araştırma sonucunu çok mantıklı buldum. Yakın arkadaşı ya da akrabası boşanan çiftlerin ayrılma olasıklıkları yüksek olabilir. Çünkü herkes birbirinin hayatından etkileniyor. Mesela genç bir arkadaş grubunda, biri evlendiği zaman, diğer herkes patır kütür evlenmeye başlıyor. İçlerinden biri zinciri kırdı mı, gerisi çorap söküğü gibi geliyor. Arada bir etkileşim var çünkü. Evliliğin getirisi olan, kurulu düzen insanlara cazip görünmeye başlıyor. Bir zaman sonra sohbetler değişiyor, herkes evliliklerinden bahsetmeye başlıyor. İşte o zaman başka evlilikleri gözlemlemeye başlıyorsun. Senin evliliğinde sorun teşkil etmeyen bir durum başka bir ilişkide kavgaya sebep olduğu zaman, huzurun kaçıyor. O sorun her ne ise, artık sana da batmaya başlıyor. “O çekmiyor, ben niye çekiyorum’’ demeye başladığın anda da boşanma sürecine giriyorsun. Tabii bu her zaman için geçerli bir durum değil. Mesela benim arkadaşlarımın yüzde 80’i boşandı ama ben boşanmadım. Bugüne kadar ne gözlemlediklerim, ne de yaşadıklarım arasında boşanmama sebep olacak bir durumla karşılaşmadım çünkü.

        DERYA BAYKAL - Tiyatrocu

        Böyle bir konuda kimseyi örnek almam

        Etrafımdakilerin boşanması beni etkilemez. Böyle bir konuda kimseyi örnek almam. Kimsenin de beni örnek almasını istemem. Sonuçta her koyun kendi bacağından asılır. Herkesin yaşadığı hayat, sosyo-ekonomik ve kültürel seviyeleri birbirinden farklı. Yakını boşanan çiftler bu durumdan etkilenip ilişkilerindeki problemleri gözden geçirebilir, bu mümkün ama bir ilişkinin sonlanmasına başka bir boşanmanın neden olabileceğini sanmıyorum. Üstelik boşanmak kolay bir şey değil ki; bir düzeni bozmak demek. Belki araştırmanın yapıldığı Amerika’da bu konular daha kolay çözülüyordur ama Türkiye’de ekonomik nedenlerden dolayı boşanmak istese de bunu başaramayan birçok kadın var.

        FÜSUN ÖNAL - Müzisyen

        Mantık dışı bir araştırma

        Böyle saçma ve mantık dışı bir araştırma olamaz. İki kez kendi irademle boşanmış bir kadınım. Yani çevremdeki filanca kişi boşandı diye eşimden ayrıldığım hiç olmadı. Aldatıldım, boşandım. Anlaşamadım, boşandım... Anneannem kocasından ben henüz dünyada yokken boşanmış. Dayım iki kez, iki kuzenim birer kez boşandılar. Boşanmış birçok okul arkadaşım var. Hiçbirininden etkilenerek ya da onları örnek alarak boşanmadım. El âlem boşanıyor diye boşananların psikolojik sorunları olduğunu ve kişiliklerinin henüz oturmadığını düşünürüm.

        AHMET BAYER - Turizmci

        Hayatım boyunca kimseden etkilenmedim

        Yakın çevreme dayanarak söyleyebilirim ki, son 20 yıldır yapılan evliliklerin yüzde 60’ı boşanmayla sonuçlandı. İnsanlar cesaret edemedikleri, sonunda ne olacağını bilmedikleri şeyleri, başkalarının hayatlarında gözlemledikçe kafalarındaki soru işaretleri azalıyor, ayrılma kararını daha rahat verebiliyorlar. Hayatım boyunca kimseden etkilenmeden hep kendi kararlarımı verdim. Fakat pek çok insan çevresinde olan bitenden etkilenerek hareket edebilir. Bu çok doğal.

        İPEK TUZCUOĞLU - Oyuncu

        Çevremde olup bitenler beni de çok etkiler

        Çevremde olup bitenler beni de çok etkiler. İki insan nasıl oldu da bu noktaya geldi? Ben de aynı hataları yapıyor muyum diye araştırırım. Öte yandan başkalarının yaşadıklarıyla, kendi hayatınız arasında bir yere kadar benzerlik kurabilirsiniz. Bu yüzden gözlem yaparken, bu durumdan nasıl bir ders çıkarmalıyım diye düşünmek gerekiyor bence.

        CAN GÜRZAP - Tiyatrocu

        Herkes birbiriyle etkileşim halinde

        Enteresan bir araştırma. Hatta bir tiyatro oyununa konu olabilecek cinsten. Üstelik doğruluk payı da çok yüksek. Herkes birbiriyle etkileşim halinde çünkü. Özellikle aynı çevrede olanlar birbirlerinin yaşadıklarından bir hayli etkileniyor. Boşanmalara neden olarak da bu etkileşim gösterilebilir. Yakın çevrenizdekiler, sizin evliliğinizde de var olan sorunlar yüzünden boşanıyorsa; sizin evliliğinizi bitirmek için yeterli görmediğiniz nedenler, başkaları için ayrılık sebebiyse, bu durumdan elbette etkilenebilirsiniz. Diyelim yakın bir arkadaşınız aldatıldığı için boşanıyor. Başınızdan böyle bir olay geçmiş olmasına rağmen evliliğinizi devam ettiriyorsanız, bu kararı sorgulamaya başlarsınız. Bu hesaplaşma, boşanmanıza sebep olabilir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa