Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Evde hayvan beslemek günah mı?

        GÜNDELİK hayattaki birçok konu bazen din engeline takılabiliyor. Bunlardan biri de evcil hayvanlar... Adı üstünde evcilleştirilmiş ve evde beslemeye uygun olarak nitelendirilen bu hayvanları evde beslemenin temizlik kuralları açısından İslam dinine aykırı görüşünü savunan din adamları bu nedenle zaman zaman hayvanseverlerle de çatışabiliyor.

        Son olarak İstanbul’da yaşayan Dr. Zuhal Eşmen’in Doberman cinsi köpeğinin eşi tarafından “abdest bozduğu” gerekçesiyle başka bir aileye verildiği haberleri gazetelerde yer alınca tartışma yeniden alevlendi.

        “Köpek giren eve melek girmez” diyenlerle, mezhebe göre değişir diyenler, “Hayvanları korumayı bilmeyen toplum nasıl adam olur?” diyenlerle karşı karşıya, bugünün polemiğinde...

        Gülin YILDIRIMKAYA

        gulinyildirimkaya@haberturk.com

        Peygamber Efendimizin kucağında uyuyan bir kediyi rahatsız etmemek için, üzerindeki parçayı kestiği anlatılırken, “Evde hayvan beslemek günah” gibi düşüncelerin yaygınlaşması neden?

        Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği Başkanı Fatma BALKANLI:

        EVDE hayvan beslemenin günah olduğu ve günah diye evde beslenen hayvanın da sokağa atılması gibi düşünceler çok yanlıştır ve insanlık dışıdır. İnsan olmak, bir şeyleri toparlamak, bir şeylere sahip çıkmak, koruyup kollamak demektir. Bireysel olarak hayvanlardan daha güçlüyüz, o nedenle de onları koruyup kollamamız ve doğada her şeyi paylaşarak, birlikte yaşamamız gerekiyor. Bazı din görevlileri, “Eve köpek girerse, melek girmez” diyorlar. O zaman melekler hiçbir zaman hiçbir yerde olmamalı, giremiyor olmalı. Aydın ve konusunda iyi eğitim almış din bilginleri buna dur demeliler. Bizim dinimiz “Karıncayı bile incitmeyin” diyor. Ben hayvanları korumayı annemin dediği “Karıncanın üzerine bile basma” demesiyle öğrendim. Çocuklarımıza bu merhameti verirsek toplumda bu gibi olayları engellemiş olacağız. Peygamber Efendimizin kucağında uyuyan bir kediyi rahatsız etmemek için, üzerindeki parçayı kestiği anlatılırken, “Evde hayvan beslemek günah” gibi düşüncelerin yaygınlaşması neden?

        ‘Sağlık endişesi ile günahtı, artık her şeyin ilacı var’

        Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Birgül RONA:

        BİR mezhepteki insanlar, “Köpek mundardır” diye belirlemişler. Evde köpek beslemenin ya da kedi beslemenin günümüzde artık hiçbir sakıncası yok. Eskiden hayvanlarda parazitler oluşurdu, şimdi bu parazitlere karşı tabletler, iğneler var. Bunları da evinde hayvan besleyen, biraz uygarlık düzeyine erişmiş kişiler biliyorlar. Aydan aya veya üç aydan üç aya bu tabletlerden yararlanıyorlar. Köpeklerin sağlık sorunu saçacağı yönündeki tehlikeyi bertaraf ediyorlar. Bu parazitler köpeğin mundar olmasının sebebi olarak görülüyor. Bu ilaçlarla da bu sorun ortadan kalkmış oluyor. Dinimiz sağlığa hassasiyet gösteriyor. Ama evcil hayvanlarda böyle bir durum yok çünkü her şeyin ilacı mevcut. Bir köpeğin evden uzaklaştırılması çok saçma, etiğe aykırı. Evde hayvan beslemenin günah olduğuna inanmıyorum. Genelde kişilerin canını acıtmak için hayvanını kullanıyorlar ve dini sebepleri gerekçe gösteriyorlar. Esas bu günah.

        ‘Bazı mezheplerde günahtır ve abdest bozar, bazılarında ise böyle bir şey yok’

        Şafii mezhebinde evde köpek beslemek abdest bozar ve günahtır. Şafiiler köpeğin değdiği yerleri keserler. Sünnilik ya da Hanefilikte ise böyle bir kural yoktur.

        İlahiyatçı - Yazar Prof. Beyza BİLGİN:

        MÜSLÜMANLIĞIN Şafii mezhebine göre kişinin eteğine ya da üzerindeki herhangi bir şeye değse bile evde köpek beslemek abdest bozar. Hanefilikte ya da Sünnilikle kural böyle değil ama Şafiimezhebinde kural böyledir. Şafiimezhebine mensup olan kişiler için evde köpek beslemek günahtır. Eşler arasında da bazen bu meseleyle ilgili sorunlar oluyor.Mesela, bir kadının çok sevdiği köpeği abdest bozuyor diye eşi tarafından evden atılıyor. Kadına da şunu sormak lazımbu olayda: Eşinin mezhebini bilmiyor muydu da köpeği eve almış? Mezhebe göre evcil hayvan besleyip beslememe konusu değişiyor. Bunlar Kuran-ı Kerim’de yazılmayan şeyler değildir. “Allah böyle söyledi” diye de bir şey yoktur ama insanların kendi yargılarıdır. “Evde köpek istemiyorum” diyen kişilere de kızamayız, kendi görüşleridir, öyle düşünüyorlardır, saygı duymak gerekmektedir. Ev halkı ortak noktada buluşmalıdır. Biri “Köpek sadece balkonda dursun” diyebilir. Ortak alanda yaşanıyorsa, ortak kararlarla çözmeleri gerekir. Ama genel olarak Şafii mezhebinde vde köpek beslemek günahtır, diğer mezheplerde böyle bir şey yoktur. Şafiilerde köpeğin değdiği yerleri keserler. “Tahir efendi bana kelp (köpek) demiş/İltifatı bu sözde zahirdir/Maliki mezhebim benim zira/İtikadımca kelp tahirdir” diye bir dörtlük vardır. Bu dörtlükle de bu konuyu açıklayabiliriz.

        ‘Evde köpek beslenemez bahçede serbesttir’

        İlahiyatçı/ Araştırmacı Yazar İsmail NACAR:

        İSLAM dininde prensip olarak Allah’ın yarattığı bir tabii denge vardır. Allah, yaratılış çerçevesinde tüm yarattıklarına, “Tavrınızı belirleyin” der. Evcil hayvan besleme konusu da tarih boyunca tartışılmıştır. Köpek biliyorsunuz yaratılış açısından bir kuş gibi değildir. Bir evi ya da bir koyun sürüsünü korumak

        için köpekler kullanılmıştır ama bunu da İslamiyet belirli bir mesafede tutmuştur. Mesela bir bayram günü oluyor, evinize köpeğiyle gelenler de olabiliyor. Köpek de odanın baş köşesine geçiriliyor. Birçok kişinin köpek konusunda hassasiyeti var. Evlerde zaman zaman namaz kılınıyor. Namazın temiz bir ortamda kılınması gerekiyor.

        Köpeklerde de her zaman temizliğe özen gösterilmiyor. Bu nedenle evde köpek olması uygun olmaz. Köpekleri yatak odamıza taşıyamayız. Bahçemizde besleyebiliriz, onlar için özel yerler oluşturabiliriz. Anadolu’da da böyledir, köpekler insanların oturduğu eve girmezler. Eve girmelerine müsaade edilmez. Buna dikkat etmek lazım.

        Temizlik konusundaki hassasiyetten dolayı mümkün olduğunca eve girmemesi sağlanmalıdır. Ama bahçede durmasında bir sakınca yoktur.

        ‘Köpeğin olduğu eve rahmet melekleri gelmez’

        İlahiyatçı - Yazar Mehmet PAKSU:

        PEYGAMBERİMİZ hayvanlar konusunda bir yasaklama getirmemiş. Peygamberimizin devesi de vardı, eşeği de vardı, evinde bir kuşu vardı. Peygamberimizin hayvanlara karşı aşırı bir şefkati vardı. Ancak köpek konusunda bir problem var. Hadislerde bu konuda uyarıcı bilgiler var. Köpeğin özellikle de salyasının insanın üzerine

        bulaşınca onu temizlemesi gerektiği hadislerde belirtilmiştir. Peygamberimizin bu konuda köpek olan yere meleklerin girmeyeceği, köpeğin ağzının kötü kokmasından dolayı, evde besleme konusunda bir uyarısı da vardır. Buna göre keyfi olarak evlerde köpek beslenemiyor. Bunun dışında çoban köpeği, bekçi köpeği evin dışında beslenebilir. Keyfi olarak köpek beslendiğinde bunun insanın sağlığına zarar verebileceğini ve bir de rahmet meleklerinin köpeğin olduğu yere gelmeyeceğine dair hadisler var, Peygamberimizin uyarıları var. Büyüklerimiz de bunu bildikleri için özellikle namaz kılınan eve köpek almıyorlar. Köpeğin kendisi temizdir ama salyası temiz değil. Salya yıkanmadan namaz kılınmaz. İnsanın üzerine bulaşırsa yıkanması gerekiyor. Köpeğin ağzının kötü

        kokusundan melekler rahatsız oluyor. Yoksa Peygamberimiz ayakkabısını kuyuya sokup o sayede su çıkarıp, susuzluktan ölmek üzere olan bir köpeğe su veren kişiye cennetlik diyor. Bir kediyi işkenceyle öldüren kişilere cehennemlik diyor. Ama sonuç olarak köpeğin evde beslenmesi uygun olmuyor. Ev ortamında beslenmiyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa