Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sosyal medyada ‘hack’ fırtınası, demet evgara hacker şoku

        Şefik DİNÇ - Mehmet ÇALIŞKAN / HABERTÜRK

        GEÇTİĞİMİZ hafta Yetenek Sizsiniz’de misafir jüri olarak bulunan Demet Evgar’ın hesabından Acun Ilıcalı’ya, diğer jüri üyelerine ve hatta yarışmayı severek izleyen seyircilere yönelik çok sert twit’ler atıldı. Bu twit’lerden sonra hesabın hack’lendiği ortaya çıktı. 800 binin üzerinde takipçisi olan ünlü sanatçının hesabını hack’leyenler Evgar’ın hesabı üzerinden yeni mesajlar yayınladı. Atılan twit’lerde “Bu hesaba geçici bir süreliğine misafir olmamız gerekiyordu. Erdemlice yaşama ülküsünün bize yüklediği vazifeyi tamamladık. İstediği takdirde, kıymetli Demet Evgar’ın hesabı yakın zamanda geri verilecektir. Mesajımız sözde ‘aydınlanmış’ özde ruhen körleşmiş bulunan Albız’ın gönüllü uşaklarına ulaşmıştır. (...)” denildi. Demet Evgar’ın Bir Kadın Bir Erkek dizisinden rol arkadaşı Emre Karayel’in de hesabı hack’lendi. Sosyal medyadaki hesapların hack’lenmesinin önüne nasıl geçileceğini uzmanlara sorduk. Hesabı ele geçirilen ünlüler de neler yaşadıklarını anlattı.

        Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turhan MENTEŞ: ‘Güvenlik önlemi artsa da hacker’lar yeni yöntem buluyor’

        HESAPLARIN hack’lenmesiyle ilgili çok yöntem var. Güvenlik önlemleri artsa da hacker’lar yeni yöntemler buluyor. Ancak hesaplarımızı korumak için alınabilecek yöntemler de var. Öncelikle isim baş harfleri, doğum tarihi gibi bilgilerle şifre oluşturmamak gerekir. Şifreler belli aralıklarla değiştirilmeli. Bilgi güncellemeyle ilgili gelen mail’ler dikkate alınmamalı ve cevap verilmemeli. Hack’lenen hesabın geri alınması için sancılı bir süreç var. Çünkü şirketler yabancı olduğu için yazışmalara hemen cevap verilmiyor. Hesap hack’leyenlerin bir kısmı kişisel olarak bu işi yapıyorlar veya isimlerini duyurmak istiyorlar. Bir de organize olarak yapanlar var. Bunlar daha çok bir mesaj vermek ve bu mesajı duyurmak için hack’leme yapıyorlar. Özellikle de takipçi sayısı fazla olan ünlü isimleri tercih ediyorlar.

        İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Üyesi Mete TEVETOĞLU: ‘Facebook ve Twitter’da güvenlik açığı söz konusu’

        ÜLKEMİZDE özellikle Facebook ve Twitter’daki kullanıcıların hesaplarının hack’lenmesi son yıllarda artış gösterdi. Bunun en önemli nedeni kullanıcıların şifrelerini özenli bir şekilde oluşturmaması ve korumamasıdır. Facebook’ta güvenlik açıkları da çok fazla. Twitter’da da benzer bir durum söz konusu. Hack’lemelerin çoğu da dolandırıcılık amacıyla yapılıyor. Kimisi de adını veya bir mesajı duyurmak için yapıyor. Yasalarımızda yetkisiz erişim, verilerin değiştirilmesi, silinmesi veya eklenmesi ve buradan bir menfaat elde etmek suç olarak tanımlanmıştır. Ancak şirketler bilgi paylaşımında bulunmadığı için kolluk gücü soruşturmada hızlı yol alamıyor ve soruşturmalar sonuçlanamıyor. Hesabı hack’lenen kişi güvenlik sorularının doğrulanmasıyla şifresini sıfırlayarak hesabı geri alabiliyor.

        HACK’LENEN ÜNLÜLER NE DEDİ?

        Oyuncu Özge BORAK: ‘Herkesin başına gelebiliyor’

        HESABIMIN hack’lenmesini hiç ciddiye almadım. Herkesin başına gelebiliyor. Görüyoruz, son zamanlarda gerek Türk gerekse yabancı ünlülerin sosyal medya hesaplarına karşı yoğun bir saldırı var. Benim Twitter hesabımı hack’leyenlerin eline ne geçti? Hiçbir şey. Kendilerince biraz eğlenmişlerdir o kadar. Twitter hesabımı da sosyal medya uzmanlarının yardımıyla geri aldım. (Kendilerini Mubarhack Tim olarak adlandıran grup 15 Ekim 2014’te Twitter hesabını hack’ledikleri Özge Borak’ın ağzından şunları yazdı: “Bu yaşta boynuz yiyeceğim hiç aklıma gelmezdi. Ata Demirer gibi bir herifle birlikte olduğumdan dolayı utanıyorum. Serra Yılmaz ile beni aldatıyor, boşanma kararı aldık.”)

        Oyuncu Serra YILMAZ: ‘Durduk yerde rahatsızlık verdiler’

        DURDUK yerde bana rahatsızlık verdiler. Benim veya başkasının hesabını hack’leyenler yaptıklarından nasıl bir haz alıyorlar anlamıyorum. Elde ettikleri bir şey yok ki. Hack’ledikleri kişilere geçici bir rahatsızlık veriyorlar o kadar.

        Oyuncu Emre KARAYEL: ‘Hesabım namertler tarafından ele geçirildi’

        TWITTER hesabım birtakım namertler tarafından ele geçirilmişti. Hesabımı kullanarak benim adıma saçma sapan mesajlar atmaları insanı gerçekten endişelendiriyor. Kısa süreli de olsa bir sıkıntı yaşadım. Sahtekârlar hakkında hukuksal süreç başladı.

        Oyuncu Yeşim DALGIÇER: ‘Adıma atılan mesaj karşısında dondum’

        TWITTER hesabımın hack’lendiğini görünce şoke oldum. Benim ağzımdan atılan mesaj karşısında dondum kaldım.

        Oyuncular Sendikası Başkanı, Oyuncu Meltem CUMBUL: ‘Yasal işlem başlatacağım'

        BU yasadışı eylemler için hukuki yollara başvurulacaktır. G-mail veya Twitter hesabımdan yapılacak herhangi bir duyuru beni ve sendikamızı herhangi bir yükümlülük altına almayacaktır. Gerekli yasal işlemleri başlatacağım.

        Bilişim Uzmanı İlker TABAK: ‘Böyle bir yeteneğim var diyenler de bu işi yapabiliyor’

        HESAPLARIN hack’lenmesi ünlülerin başına gelince gündeme geliyor ancak son yıllarda bu olaylar çok arttı. Kullanıcılar öncelikle şifre konusuna çok dikkat etmeli. Karmaşık şifreler tercih edilmeli ve şifre zaman zaman değiştirilmeli. Aldatıcı mail’leri cevaplamamak gerekiyor. Bir de sosyal medya hesaplarından özel bilgiler fazla paylaşılmamalı. Kedisinin, köpeğinin fotoğrafını paylaşıp altına da adını yazıyorlar. Bu adı da şifre olarak kullanıyor. Hacker’ler, özel bilgilerden yola çıkarak şifrelerini kırıyor veya bazı programlar aracılığıyla yapıyorlar. Kimileri, “Bakın böyle bir yeteneğim var” diyebilmek için bunu yapıyor. Dolandırıcılık için yapanlar da var, mesaj vermek için de... Ancak internette güvenlik çok önemli. Artık gelişmiş ülkeler hemen hemen tüm işlemlerini internet üzerinden yapıyor. Şimdi siber güvenlik kavramı konuşuluyor ve ciddi yatırımlar yapılıyor. Bireysel kullanıcılar da daha dikkatli olmalı ve güvenlik önlemlerini kullanmalı.

        Bilişim Suçları Kriminalisti Cemal Mete HAYIRLI: ‘Dijital delilden kaçış imkânsıza yakındır’

        ŞİFRELER zor tahmin edilebilir bir kombinasyon içermedikçe, kullanıcılar her sosyal ağ hesapları için ayrı şifreler kullanmadıkça ve kaynağı belli olmayan çeşitli uygulamalara sosyal ağ hesapları ile giriş yaptıkça bu ve bunun gibi olaylar ne ilk ne de son olacak. Kullanıcının hesabının elinden gitmesi çoğunlukla dikkatsizlik ve yapmaması gereken bir şeyi yapması sonucu oluşur. Kullanıcının hesabı eğer e-posta ve GSM onaylı ise hiç korkmasına gerek yok; hesabı geri almak birkaç dakika sürecektir. Ancak hesap için onay gerektiren başka bir alternatif tanımlanmamışsa adli bir süreç başlayacak, hesabı ele geçiren kişi ya da kişiler öncelikle IP adresleri olmak üzere takip altına alınacaklardır. Dijital delilden kaçış imkânsıza yakındır, elbet bir yerde kanuna hesap vereceklerdir.

        Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi / İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Doç Dr. Mustafa AKGÜL: Sistem yöneticileri güvenlik önlemleri alıyor’

        KULLANICILAR şifrelerini hiç kimseyle paylaşmamalı ve tahmin edilmesi zor olan şifreler tercih etmeliler. Sistem açıkları da söz konusu. Sistem yöneticileri önlemler alıyorlar, güvenlik duvarını sağlamlaştırmaya çalışıyorlar. Ancak yine de bu işi yapanlar bir açık bulmaya çalışıyor. Yasalarımızda bir kişinin kişisel verilerini ele geçirmek suç olarak tanımlanmış. TCK’da bu suçlarla ilgili maddeler yer alıyor. Ancak teknolojinin kendi doğası nedeniyle bu kişileri tespit etmek her zaman mümkün olmuyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa