Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Yaşam Pekmez sağlığımız için faydalı mı yoksa zararlı mı? Pekmezin içerdiği besin değerleri nelerdir?
        • 1

          Besleyici özelliğinin yanı sıra şeker oranı da yüksek bir besin olan pekmez, düzenli ve dikkatli tüketildiğinde sağlık açısından birçok fayda sunar. Sağlığa faydalarına gelin birlikte bakalım.

        • 2

          Pekmezin besin değerleri

          Aşağıdaki besin bilgisi USDA (ABD Tarım Bakanlığı) tarafından 1 yemek kaşığı (20 gr) pekmez için açıklanmıştır.

          - Kalori : 58

          - Yağ : 0g

          - Sodyum : 7.4mg

          - Karbonhidrat: 15g

          - Lif : 0g

          - Şeker: 15g

          - Protein : 0g

        • 3

          Karbonhidratlar

          Pekmez neredeyse tamamen şeker formundaki karbonhidratlardan oluşur. Bir yemek kaşığı pekmez, şekerden 15 gram karbonhidrat sağlar.

          Yağlar

          Pekmezin içindeki kalorinin tamamı şekerden geldiği için neredeyse yağsızdır.

          Protein

          Yağda olduğu gibi pekmezde de protein yoktur.

        • 4

          Vitamin ve mineraller

          Pekmez, beyaz sofra şekerinin aksine, özellikle potasyum olmak üzere bazı vitamin ve mineraller açısından zengindir. Pekmez, kalsiyum, demir, magnezyum, kolin ve bazı B vitaminleri içerir.

        • 5

          Sağlığa sağladığı faydalar

          Pekmez, ölçülü kullanılması gereken bir ilave şeker olmakla birlikte, geleneksel sofra şekerinden farklı olarak içeriğindeki mikro besin maddeleri sayesinde bazı sağlık yararları sağlar.

        • 6

          Kan basıncını düşürür

          Potasyumun kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu iyi bilinir ve pekmez harika bir kaynaktır. Beyaz şekere kıyasla pekmez daha fazla potasyum içerir. Bir yemek kaşığı yaklaşık 293 miligram potasyum veya günlük ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 13'ünü içerir.

        • 7

          Ancak potasyum ihtiyacınızı karşılamak için aşırı miktarda pekmez tüketmeniz önerilmez. İyi dengelenmiş bir diyetle günlük ihtiyaçlarınızı kolayca karşılayabilirsiniz.

        • 8

          Osteoporoz riskini azaltır

          Osteoporoz, genellikle uzun bir süre boyunca meydana gelen kemiklerin zayıflamasıdır. Diyetinize çeşitli kalsiyum kaynakları ekleyerek, kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan osteoporozu önlemeye yardımcı olabilirsiniz.

        • 9

          Bir yemek kaşığı pekmezde 41 miligram kalsiyum bulunur. 19-50 yaş arası yetişkinler için önerilen günlük alım miktarı 1000 mg'dır. Yani bir yemek kaşığı günlük kalsiyum ihtiyacınızın yüzde 4,1'ine katkıda bulunur. Pekmezdeki çinko kemikler için de faydalıdır.

        • 10

          Kırmızı kan hücrelerini destekler

          Demir, demir eksikliği anemisini önlemek için kırmızı kan hücrelerinin düzgün oluşumu için gerekli olan temel bir mineraldir. Pekmez, yemek kaşığı başına yaklaşık 1 miligram demir sağlar; bu da günlük gerekli alımın yüzde 5'idir.

        • 11

          Özellikle vejetaryenler ve veganlar için pekmez, bu diyetlerde sıklıkla görülen eksikliklerden kaçınmak için daha yüksek demir alımını sağlamaya yardımcı olan sofra şekerinin geliştirilmiş bir ikamesi olabilir.

        • 12

          Alerjiler

          Pekmez yaygın bir alerjen değildir. Nadir de olsa pekmezde ve diğer yiyeceklerde bulunan para-aminobenzoik asit (PABA) adı verilen doğal bir kimyasala karşı alerji olmak mümkündür.

        • 13

          Pekmez genellikle esmer şeker yapımında eklenir, bu nedenle pekmez alerjileri esmer şeker ürünleri yedikten sonra da fark edilebilir. Kurdeşen, mide sorunları, şişkinlik veya nefes alma zorluğu gibi pekmez alerjisi belirtilerinden şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurun.

          Kaynak: Verywellfit

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa