Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Aralık ayında göreve başlayan Arjantin'in aykırı devlet başkanı Javier Milei geçtiğimiz 2 ayda seçim öncesi verdiği vaatler doğrultusunda adımlar atmaya çalışırken kendisinin seçilmesini sağlayan yaşam maliyetlerindeki hızlı yükselişi henüz durduramadı.

Arjantin'de ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 254.2 ile 32 yılın zirvesine ulaştı. Aralık ayında yıllık enflasyon yüzde 211 olarak açıklanmıştı. Bu veriyle beraber Arjantin açık ara dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip ülkesi olmaya devam etti.

Son açıklanan verilere göre G20 ülkelerinde yıllık enflasyon:

Ülke Yıllık enflasyon (%)
Arjantin 254.2
Türkiye 64.86
Rusya 7.4
Hindistan 5.1
Güney Afrika 5.1
Meksika 4.88
Brezilya 4.51
Avustralya 4.1
Birleşik Krallık 4
Singapur 3.7
Kanada 3.4
ispanya 3.4
Hollanda 3.2
Fransa 3.1
ABD 3.1
Almanya 2.9
Euro Bölgesi 2.8
Güney Kore 2.8
Japonya 2.6
Endonezya 2.57
S. Arabistan 1.6
İsviçre 1.3
İtalya 0.76
Çin -0.8
"ENFLASYON KORKUTUCU SEVİYEDE, REFORMLARA ODAKLANDIK"

Seçim öncesi Güney Amerika ülkesinin kronik enflasyon sorununu çözme sözünü veren Milei ise ocak verilerini uyguladığı politikaların 'başarılı bir sonucu' olarak değerlendirdi. Bunun nedeni aylık enflasyonda yaşanan gerileme oldu. Aralık ayında Arjantin'de aylık enflasyon yüzde 25.5 seviyesinde gerçekleşirken, ocakta yüzde 20.6'ya geriledi. Milei aylık enflasyonun yüzde 25'in altına gerilemesini 'kutlama için bir neden' olarak değerlendirdi.

Arjantin Devlet Başkanı, enflasyon oranının şu an için korkutucu seviyelerde olduğunu kabul etse de içinde bulundukları durum için değerlendirilmesi gerektiğini belirtti ve reformlara odaklandıklarını ifade etti.

2024 SONU BEKLENTİSİ YÜZDE 227

Arjantin Merkez Bankası'nın özel sektör temsilcileriyle gerçekleştirdiği son ankete göre aylık enflasyonun şubat itibarıyla yüzde 18'e gerilemesi ve 2024 sonunda yıllık enflasyonun yüzde 227 olması bekleniyor.

Milei'nin ekonomik politikalarının merkezinde devletin harcamalarını kısmak ve serbest piyasa üzerindeki kontrolleri tamamen kaldırmak yer alıyor.

Milei'den önce ülkede hükümet uzun süre, 3 aylık periyotlarla, süpermarketlerle 1300'ün üzerinde ürüne yüzde 5 fiyat artışı getirmek üzere anlaşmalar yapıyordu. Anlaşma kapsamında marketler ve orta-küçük ölçekli işletmelere çeşitli teşvikler ile uygun maliyetli krediler veriliyordu. Bunun yanında hükümet petrolün varil fiyatı için, uluslararası piyasalarda 80-90 dolar aralığında işlem görürken, yurt içinde 56 dolar fiyat belirliyordu. Çeşitli sübvansiyonlarla enerji ve su faturalarındaki artışlar sınırlanıyordu. Bunun yanında başta Buenos Aires olmak üzere büyük şehirlerde kira zam oranları devlet tarafından belirleniyordu.

Tüm bunlar işletmelerin ve vatandaşların maliyetlerinin artışını sınırlasa da devlet harcamalarında artışa yol açıyordu. Milei seçim döneminde devletin para basmasının enflasyonun ana tetikleyicisi olduğunu belirterek, bunun 'hırsızlık' olduğunu sık sık sert bir dille ifade etti. Bu sebeple göreve gelir gelmez kira kontrolü dahil, pek çok alanda 'fiyat kontrolü' ve 'zam tavanı' uygulamalarına son verdi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ