Uzmanlar uyardı! Mikroplastik kâbusunun yıkıcı etkileri giderek büyüyor
Dünya üzerinde 7.8 milyar ton plastik birikmiş durumda. Yapılan bilimsel araştırmalar mikroplastiklerin özellikle yiyecek ve suyla vücuda alınabildiğini ve çeşitli organlarda da var olduğunu gösterdi. Fareler üzerinde yapılan çalışmalar, mikroplastiklerin kalp, karaciğer, dalak, böbrek, beyin, bağırsaklar, rahim ve yumurtalık dokusunda olabileceğini ortaya koydu. Mikroplastiklerin insan kanında serbestçe dolaşabileceği ise ilk defa Hollandalı araştırmacılar tarafından gönüllüler üzerinde gösterildi. Bu da 1 mikron, hatta daha küçük çaptaki mikroplastiklerin kanda bulunabileceğini ve bütün organlara geçerek zarar verme potansiyeline sahip olabileceğini gözler önüne seriyor. Uzmanlar, hem canlılara hem doğaya zarar veren mikroplastik gerçeğine yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundular. Habertürk'ten Demet Demirkır'ın haberi
ABONE OLGünümüzde plastik üretimi 381 milyon tona ulaştı. Plastik çok uzun yıllar doğada yok olmadığından şu an dünya üzerinde 7.8 milyar ton plastiğin birikmesine yol açmış durumda. Uzmanlar, kişi başına 1 tondan fazla plastiğin su, hava, toprak gibi çeşitli ortamlarda bulunduğunu ifade ediyor.
Mikroplastiklerin yıkıcı sonuçları bulunduğu çalışmalarla gösterilirken, uzmanlar bir yılda üretilen toplam plastik miktarı düşünüldüğünde doğanın bu atıklardan kısa vadede kurtulmasının mümkün olmadığını belirtiyor.
Prof. Dr. Güleda EnginÇevreye, göllere, denizlere atılan plastikler; balıklarla, deniz ürünleriyle insanoğlunun tabağına geri geldi. Bu süreç nasıl gelişti? Canlıların mikroplastiğe maruz kalması nasıl bir sorunla karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor ve çözmek için neler yapılmalı? Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Güleda Engin ve Doç. Dr. Hanife Sarı Erkan, bu soruların yanıtlarını Habertürk'e anlattı.