Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Mehmetçik’e afet görevi geliyor! Anında devreye girecekler... - Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Kahramanmaraş-Hatay’da 6 Şubat’ta meydana gelen, şehirlerimizi yok eden, 50 binin üzerinde vatandaşımızı kaybettiğimiz depremin ardından Doğal Afetlerle Mücadele Eylem Planları güncelleniyor. Yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de doğal afetlerle mücadele konusunda yapılandırılıyor.

        Asrın Felaketi olarak adlandırılan depremin ardından bir yandan yaraları sarma ve şehirlerimizi inşa süreçleri devam ederken, diğer taraftan benzer felaketlerle mücadele konusunda kritik adımlar atılıyor. Bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çok önemli bir çalışma başlatıldı.

        Depremin ilk 3 günü yaşanan olumsuzluklar ve afete müdahale edilememesinden çıkarılan dersler doğrultusunda TSK’da yeni bir yapılanmaya gidiliyor. AFAD’ın uhdesinde ve koordinasyonunda bulunan doğal afetlere müdahalede Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de anında devreye alınabilmesi için özel çalışmalar başlatıldı. TSK’nın bünyesinde bulunan ve birçoğu kapatılan Arama Kurtarma Birlikleri yeniden yapılandırılacak. Bu birlikler; sayı, eğitim, malzeme-teçhizat açısından güçlendirilecek.

        REKLAM

        Aynı zamanda yasal mevzuat da gözden geçiriliyor. TSK’nın doğal afetlerde görev alabilmesi ve anında müdahale edebilmesi konusunda yasal mevzuatta yer alabilecek eksiklik ve aksaklıklar da giderilecek.

        HER BİRLİKTE ARAMA KURTARMA TİMİ

        TSK’nın özel arama kurtarma birlikleri ile ilgili çalışmasının yanı sıra; Silahlı Kuvvetler bünyesindeki bütün birliklerde arama-kurtarma konusunda eğitimli askerler bulunacak. Suriye ve Irak’ta devam eden ve başka bölgelerde sürdürülen harekâtlar nedeniyle yaşanabilecek kadro eksikliğine karşı birliklerde hazır kıta nöbet tutan askerler olacak. Buna bir nevi rezerv ya da yedek kuvvetler denilebilir. Gerektiğinde terörle mücadele sahaları hariç Türkiye’nin farklı noktalarından eğitimli birlik takviyesi yapılacak. Bu konudaki sivil müdahale planları gözden geçirilip güncellenecek.

        HER BİRLİK TİM KURACAK

        Türkiye’nin dört bir yanındaki askeri birlikler Milli Savunma Bakanı’nın talimatıyla arama-kurtarma timleri kurmak zorunda… Bu birlikler personele gerekli eğitimleri vereceği gibi aynı zamanda lojistik açıdan da güçlendirilecek. Afetlere müdahale ekipmanları, iş makineleri, hassas dinleme aygıtları, özel giysiler, sahra çadırları, sahra hastaneleri, sahra mutfakları, teknolojik cihazlar ve arama kurtarma köpeklerinin sayısı artırılacak. Birlikler, afetlere müdahale için gerekli bütün ekipmanla donatılacak.

        Yeni dönemin çeşitlenen ve farklılaşan tehdit algılamaları doğrultusunda TSK’nın afetlerle mücadele görevi de olacak.

        Türk Silahlı Kuvvetleri, bundan sonra AFAD’la birlikte doğal afetlerle mücadele konusunda hazırlanan eylem planlarının içinde başat unsur olarak yer alacak. Çalışmalar AFAD’la koordineli bir şekilde yürütülecek.

        Türk milletin evlatlarından oluşan Mehmetçik, sınırların güvenliği ve terörle mücadelenin yanı sıra; geçmişte olduğu gibi bundan sonra da her türlü doğal afette ve krizlerde milletinin yanında yer alacak.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa