Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, "2023 Yılı Turizm Verileri Değerlendirme Toplantısı"nda geçen yılın verilerini, bakanlık çalışmalarını değerlendirdi ve turizmde gelecek hedeflerini anlattı.

Read more!

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Tiyatro Salonu fuaye alanında gerçekleşen toplantıda konuşan Ersoy, 2022'nin pandemiden çıkış yapılan çok önemli bir yıl olduğunu belirterek, "Türkiye pandemi sürecini çok iyi yönettiği için 2022'de turizm sektörü olarak da çok ciddi sıçramalar yakaladığımız, çok başarılı geçirdiğimiz bir sezon oldu. Hatta sektörel bazda baktığımızda dünyada pandemi öncesi rakamları ilk yakalayan ülkeler arasında Türkiye gelmişti." dedi.

Türkiye'nin bu öngörüyle 2023'e hızlı bir giriş yaptığını ve ocak ayında ciddi sıçramalar kaydedildiğini aktaran Ersoy, Kahramanmaraş merkezli depremler, seçim süreci ve Ortadoğu'da yaşananlar nedeniyle bu yüksek hızda bir gevşeme olduğunu, buna rağmen 2023 yine rekorlara imza atılan bir yıl olarak gerçekleştiğini ifade etti.

"ZİYARETÇİ SAYISI 2023'TE 56,7 MİLYONA YÜKSELDİ"

Bakan Ersoy, 2022'de 51,4 milyon olan ziyaretçi sayısının yüzde 10 artışla 2023'te 56,7 milyona yükseldiğine işaret ederek, "Ziyaretçi sayılarını ülke bazında incelediğimizde ilk üç ülke arasında birinciliği Rusya Federasyonu 6,3 milyon ziyaretçiyle, ikinciliği çok yakın bir rakamla 6,2 milyonla Almanya'dan ziyaretçiler, üçüncülüğü de 3,8 milyonluk rakamla İngiltere yani Birleşik Krallık'tan gelen ziyaretçiler elde etti." değerlendirmesinde bulundu.

Turistlerin 2022'de 10,3 gece olan ortalama kalış süresinin 2023'te yüzde 5 azalarak 9,8'e gerilediğini ve bunun olumlu bir gelişme olduğunu aktaran Ersoy, şunları kaydetti:

"Seyahat isteğinden vazgeçmiyor turist ama ortalama kalış süresinde azaltmalara gidebiliyor. Yani ne yapıyor? 14 gece kalacaksa 12 gece, 12 gece kalacaksa 10 gece gibi ortalama kalış sayısını azaltıyor ama seyahat isteğinden vazgeçmiyor. Yine Türkiye'ye has bir özellik var, yurt dışı yerleşik Türk vatandaşları yabancı turistteki büyüme hızının altında kaldığı için pasta payı azalıyor. Pasta payı azaldığı zaman da ortalama kalış süresi aşağı iniyor. Yurt dışı yerleşik Türkler 20 gün ve üzeri ortalama konaklama gerçekleştiriyorlar. Yabancılar da 8,5 ile 9,5 gün arasında ortalama kalış sürelerinde gerçekleştirmeler yaptıkları için yabancının payı arttıkça yabancı turistin payı arttıkça ortalama kalış süresinde hafif bir gevşeme oluyor."

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ