Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kâbe örtüleri sergilenecek

        Zeynep Fadıllıoğlu Semiha ve Suud İbrahim Şakir Bey’in anısı için yapılan ve İsmi Arapça, müteşekkir anlamına gelen Şakirin Camii’yi söyle anlattı:

        Karacaahmet Mezarlığı’na yapılan bu camiyi bir süre önce vefat eden hayırsever Semiha Şakir’in İngiltere’de yaşayan çocukları Ghassan, Gazi ve Gade yaptırıyor. Caminin dış cepheleri lazerle kesilmiş demirlerden oluşacak. Üst cephesi ise alüminyum kozmotip olacak. Cepheler yarı şeffaf olacak yani içerdeki cemaatin doğayla da ilişkisi olacak. Camide iki minare olacak, şadırvan yerine süs havuzu yapmayı düşünüyoruz. Çizim kabul edildi ancak detayları henüz kesinleşmedi. İç mekânda cam işçilikleri kullanacağız. Cam üzerine altın işçiliği olacak. Mihrapta deri kullanacağız. Kadınların bölümüne çok önem veriyoruz. Kadınların kısmı özen gösterilmemiş bölümler oluyor bu nedenle o bölüme özen göstereceğiz. Allah ve 4 halifeyi simgelen levhalar olacak.

        Caminin içini müzeleştirmek istemiyoruz. Dışarıda ki bir kısmı müze gibi kullanmak istiyoruz. Kábe’nin örtülerinin de bulunduğu tarihi değeri olan eşyaları burada sergileyeceğiz.

        Demir çalışmalarını Prof. Tayfun Erdoğmuş ile yapacağız. Avizeyi ise Nahide Büyükkaymakçı hazırlayacak.

        Çok desenli bir halı istemiyoruz bu ailenin isteği safları belirleyen bir halı kullanacağız. İçerdeki sanat eserlerini de ortaya çıkaracak gizemli bir aydınlatma düşünüyoruz. Her bir birim değişik bir anlayış getirecek. İnsanın huzurunu bozmayacak şekilde çağdaş bir mekan olsun istiyoruz. Bu mekânın korunmasını konuşacağız Aile bu konuda çok hassas, yıllar sonra da caminin aynı şekilde kalmasını istiyoruz.

        Camide ayakkabılar çalınmasın diye dolaplara kilitlenecek, çoraplar kokmasın diye de üstüne galoş giyilmesini düşünüyoruz. Galoşla bazı şeylere çözüm getirebilir miyiz diye düşündük. Bunun üzerinde çalışıyoruz tamamen bu sorunu çözemedik. Kirli çoraplarla camiye girilmesi namaz kılan diğer insanları da rahatsız ediyor.

        Mimar Kaan Tepe

        Caminin kaba inşaatının bitimi ocak ayında olacak, 2007 senesinin sonunda ibadete açılacak.

        Çok modern bir cami olacak. Dış iç avlusu 600 metrekare, ayrıca caminin altında 1500 metrekarelik ofis alanı var. Şakirin Camii toplam 3 bin metrekarelik bir alan üzerinde olacak. 2000 kişilik cenaze kaldırımı olacak. İç avluda bir şadırvanı simgelen su örtüsü var. Giriş kapısı dövme ve altın demirden olacak. Oldukça çağdaş çizgiler içeren bir cami olacak.

        MÜZEDE SOTHEBYS’DEN ALINAN

        KÁBE ÖRTÜLERİ SERGİLENECEK

        Müze caminin bahçesine yapılacak. Müzede Şakir ailesinin İngiltere’de yaşayan çocukları, geçtiğimiz yıl müzayede evi Sothebys’den açılış fiyatları toplam 500 bin Euro’yu bulan ve satışının milyon dolara vardığı tahmin edilen dört parça Kábe örtüsünü, İznik çinisi koleksiyonlarını ve ailelerinden kalan Türk İslam eserlerini sergileyecek.

        HAVUZU İNGİLİZ SU TASARIMCI WILLIAM PYE YAPACAK

        Cami tek kubbeli ve 35 metre yüksekliğinde iki minareli olacak. 400 metrekarelik bir alan üzerine oturacak.

        İçeride Selçuklu ve Osmanlı sanatından motiflere yer verilecek.

        Işık içeri girsin diye bazı duvarlara döküm paneller yaptık.

        Caminin taşları Anadolu’nun çeşitli yerlerinden getirildi.

        Cami avlusunun ortasına havuz yapılacak. Havuzu Londra’nın su heykeltıraşı ünlü tasarımcı William Pye tasarlıyor.

        Abdesthane bölümü cami avlusunun alt bölümüne yapılacak.

        Caminin bulunduğu yerde daha önceden Mezarlıklar Müdürlüğü’nün ofisleri vardı. Bu ofisler avlunun altındaki bölümde yeniden inşa ediliyor.

        HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa