Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Korkunca bir anda bayılan Tennessee keçileri birçok insanı şaşırtıyor | Dış Haberler
        • 1

          Son zamanların viral videolarından bir tanesi olan bayılan keçiler, sıklıkla gördüğümüz bir şey değil.

          Bu ilginç keçi türüne Tennessee keçisi ya da miyotonik keçiler deniyor. Bu türün ortaya çıkışının 1880'lere dayandığı tahmin ediliyor. 1980'li yıllarda çeşitli yerlerde yetiştirilse de melezleme yöntemiyle zamanla nadir bir tür haline geldi.

        • 2

          Gelelim esas konuya; keçiler neden bayılıyor? Bu hayvan türü, myotonia congenita (Türkçe ismiyle kalıtsal miyotoni) denilen bir çeşit hastalığa sahip. Normal bir canlı, stresli veya tehlikeli bir durumla karışılaştığında vücut, "savaş ya da kaç" sinyali gönderir. Bu sinyal sonucunda kaslar gerilir ve vücut kaçmak üzere odaklanır.

        • 3

          Ancak miyotonik keçilerde durum farklıdır. Bu keçiler, korktuğunda veya strese girdiğinde beyin, vücuda kaçması için sinyal gönderdiğinde keçiler kaçamaz bunun yerine 5 ila 20 saniye arasında süren bir kas gerilmesi yaşar; kaslar, gevşemek yerine kasılmaya devam eder. Yani, beyne giden yanlış bir komuta nedeniyle donma veya bayılma gibi adlandırılan durum meydana gelir.

        • 4

          Tam adıyla miyotobi konjeniti denilen bu hastalık, CLCN1 adı verilen bir geni etkiler. Bu gen, iskelet kaslarının esnemesi ve gevşemesi için hayati rol oynar ve gende meydana gelen bozulma, vücudun kasılma veya gevşeme hareketlerini etkiler.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa