Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Karamanoğulları Beyliği Kurucusu Kim, Nerede ve Ne Zaman Kuruldu, Kim Son Verdi?

        İlk kez Türkçeyi resmi dil ilan etmesiyle bilinen ve Oğuzların Avşar boyuna mensup olan Karamanoğulları Beyliği başkenti neresidir? Karamanoğulları Beyliği’ne kim son verdi? İşte, tüm detaylar…

        Karamanoğulları Beyliği Nerede ve Ne Zaman Kuruldu?

        Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflaması ve yıkılmasının ardından Anadolu’da kurulan beyliklerden bir tanesi olan Karamanoğulları Beyliği, 1256 yılında Larende/Karaman’da kurulmuştur. Oğuzların Avşar boyuna mensup olan Karamanoğulları, İran ve Suriye coğrafyası üzerinden Karaman’a gelmişler ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflamasının ardından ise bu bölgede bağımsız bir beylik olarak ortaya çıkmışlardır.

        REKLAM

        Peki, Karamanoğulları Beyliği başkenti neresidir? Karamanoğulları Beyliği’nin kurulduğu yıl olan 1256 yılında devletin başkenti Ermenek olmuş ancak başkent daha sonra Larende (Karaman) şehrine nakledilmiştir.

        Karamanoğulları Beyliği Kurucusu

        İkinci dönem Anadolu beylikleri arasında yer alan Karamanoğulları Beyliği Kerimüddin Karaman Bey tarafından kurulmuştur. Babası Nure Sufi Bey döneminde yarı özerk bir statüye sahip olan beylik, Anadolu Selçuklu Devleti’nin Moğollar karşısında aldığı yenilginin ardından, Kerimüddin Karaman Bey önderliğinde bağımsız bir devlet olarak tarih sahnesine çıkmıştır. (1256)

        Karamanoğulları Beyliği Kısaca Bilgi

        1256 yılında günümüzde Karaman ilinin merkezi olan Larende’de kurulan Karamanoğulları Beyliği’nin kurucusu Kerimüddin Karaman Bey’dir. 1261 yılına kadar hüküm süren Kerimüddin Karaman Bey döneminde Karamanoğulları, başkent Larende’den Kilikya’ya kadar büyük bir güç sahibi olmuştur.

        Beyliğin kurucusu olan Kerimüddin Karaman Bey’in 1261 yılında vefat etmesinin ardından ise tahta Karamanoğlu Mehmed Bey geçmiştir. Beyliğin en parlak dönemlerinden biri olan Karamanoğlu Mehmed Bey döneminde, 1277 yılında Türkçe resmi dil ilan edilmiştir.

        REKLAM

        Karamanoğulları Beyliği ile Osmanlı Devleti arasındaki çekişme ise Alaeddin Ali Bey döneminde başlamış ve ilerleyen yıllarda da artarak devam etmiştir. Karamanoğulları ile Osmanlılar arasındaki ilk savaş ise 1386 yılında gerçekleşen Frenkyazısı Muharebesi’dir.

        Karamanoğulları Beyliği Özellikleri

        • Karamanoğulları Beyliği 1256 yılında, Kerimüddin Karaman Bey tarafından Larende’de kurulmuştur.
        • Anadolu’da kurulan Türk beylikleri arasında en güçlü olan devletler arasında yer almaktadır.
        • Kendisini Anadolu Selçuklu Devleti’nin tek mirasçısı olarak gören Karamanoğulları, Türk dünyasının hakimiyeti için Osmanlı Devleti ile mücadele etmiştir.
        • 1277 yılında Karamanoğlu Mehmed Bey döneminde, Türkçe resmi dil olarak ilan edilmiştir.
        • 1398 yılında Osmanlılar ile yapılan savaşta Karamanoğulları toprakları Osmanlı Devleti eline geçmiştir.
        • 1402 Ankara Savaşı’nda Osmanlıların mağlup olmasının ardından Karamanoğulları Beyliği yeniden kurulmuştur.
        • Osmanlı Devleti, 1474 yılında Karamanoğulları Beyliği’ni kontrol altına almıştır.
        • Bayezid döneminde, 1287 yılında Osmanlılar Karamanoğullarına son vermiştir.

        Karamanoğulları Beyliği’ne Kim Son Verdi?

        Karamanoğulları Beyliği Osmanlı Devleti tarafından yıkılmıştır. İlk olarak 1398 yılında Osmanlı Devleti kontrolüne giren beylik, Ankara Savaşı sonrası yeniden kurulmuş ve 1477 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından yeniden Osmanlı Devleti’ne tabi olmuştur. Karamanoğulları Beyliği’nin tam anlamıyla yıkılması ise 1487 tarihinde II. Bayezid döneminde gerçekleşmiştir. Karamanoğulları’nın yıkılması ile Osmanlı Devleti, Anadolu’da Türk birliğini sağlayabilmek adına çok büyük bir adım atmıştır.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa