Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Yaşamımızın üçte birini uykuda geçiriyoruz. Uykumuzun kalite ve yeterli sürede olmasına etki eden çevresel faktörler var. Uzmanlar, uyunan odanın karanlık, sessiz ve ideal sıcaklıkta olması, yatak ve yastığın rahatlığı gibi çevresel faktörler kadar önemli bir başka şeyin de uyku sırasındaki vücut pozisyonu olduğunu belirtiyor. İdeal yatış pozisyonu kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Bazıları yan yattığında, bazıları sırtüstü yattığında, bazıları ise yüzüstü yattıklarında daha rahat uyuduklarını söylüyor. Yapılan araştırmalar en sık tercih edilen yatma şeklinin yan pozisyon olduğunu gösteriyor. En rahat uykunun ise sağ yan üzerine cenin pozisyonunda yatış sırasında gerçekleştiğine dikkat çekiliyor.

SIK POZİSYON DEĞİŞTİRME UYKU KALİTESİNİ BOZABİLİR

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Uyku Bozuklukları Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Füsun Mayda Domaç, “Sağlıklı kişilerde uyku sırasında vücut pozisyonunu sık değiştirme hem uykudan uyanmaya neden olup hem de uykunun kalitesini bozabilir. Omurga hastalıkları, uyku apnesi, kalp hastalıkları, vertigo, göz tansiyonu (glokom), reflü gibi sağlık sorunları olan kişilerde seçilen bazı yatış pozisyonları ise bu hastalıklar üzerine etki ederek uykuyu olumsuz etkileyebilir” diyor.

Prof. Dr. Füsun Mayda Domaç
Prof. Dr. Füsun Mayda Domaç
BOYUN İÇİN EN İDEAL YATIŞ POZİSYONU

Sağlıklı bir uyku sırasında tüm gün boyunca kaslar ve omurga üzerine binen yük azalıyor. Boyun için en ideal yatış pozisyonunun yan yatış ve sırtüstü yatış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Füsun Mayda Domaç, sırtüstü yatanlara boyun kavisini ve başı destekleyen yastık kullanmalarını öneriyor. Boyunla ilgili bu pozisyonların daha rahat uyuma sağladığı belirtiliyor.

YÜZÜSTÜ YATIP KOLLARINI YASTIK ALTINA KOYANLAR

Yüzüstü yatıp kolların yastığın altına konularak uyunması omuz ağrısına neden olabiliyor. El bileğinde sinir sıkışması (karpal tünel sendromu) olanların bu pozisyonda uzun süre kalmaları şikayetlerin artmasına yol açabiliyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ