Jamie Oliver'ın restoranları iflas etti
Jamie Oliver'ın yemek şirketi resmen iflas etti. Jamie Oliver, geçen yıl milyonlarca sterlin tutarındaki zarar nedeniyle 12 restoranını kapattıktan sonra İngiltere'de bulunan 25 Jamie's Italian ve ünlü Fifteen restoranlarına da kayyum atandı ve 1000 kişinin işine son verilmesi gündemde. Öte yandan kayyum kararından yurt dışındaki Jamie's Italian restoranları etkilenmeyecek. Jamie Oliver'ın İstanbul'daki restoranı ise 2 yıl önce kapanmıştı
Britanyalı ünlü şef Jamie Oliver'ın restoran imparatorluğu iflas ederek çöktü. Uluslararası finansal danışmanlık şirketi KPMG, Londra'da bulunan 23 Jamie's Italian restoranının yanı sıra 2002 yılında açtığı ilk restoran olan Fifteen'e kayyum olarak atandı.
Jamie Oliver'ın üçüncü kişilere franchise olarak işletme hakkını tanıdığı yurtdışındaki 25 Jamie's Italian ve Cornwall'da bulunan Fifteen restoranı ise kayyumun dışında bırakıldı.
Ancak işlerin yurtdışında da pek iyi gitmediği biliniyor zira 2013 yılı sonunda İstanbul’da açılan Jamie's Italian 2017 ekim ayında batmış ve Zorlu Center'dan çekilmişti. 43 yaşındaki şef ertesi sene de İngiltere'de bulunan 12 restoranını zarar etmesi ve artan borçlar nedeniyle kapatarak 600 kişiyi işten çıkarmıştı.
Verilere göre Jamie's Italian restoranlarındaki satışlar geçen yıl yüzde 11 düşerek 101 milyon sterline inmiş ve 20 milyon sterlin zarar ederek iflastan 13 milyon sterlin tutarındaki nakit enjeksiyonu sayesinde son anda kurtulmuştu.Fakat şirket daha fazla direnemedi. İflas nedeniyle 1000 çalışanın işini kaybedebileceği İngiliz basınında yer alıyor.
1997 YILINDA YILDIZI PARLAMIŞTI
Jamie Oliver daha önce yaptığı açıklamalarda işlerin kötüye gitmesini Brexit, zayıflayan sterlin, artan gıda ve personel maliyetlerine bağlamıştı zira İngiltere'deCarluccio’s, Byron Burgerve Gourmet Burger Kitchen gibi pek çok büyük restoran zinciri de giderek küçülüyor.
Ünlü şef ilk çıkışını, 1997 yılında Hammersmith'de River Cafe adlı bir işletmede çalışırken bir televizyon ekibinin ziyaretiyle yapmış ve ardından Çıplak Şef (The Naked Chef) isimli bir televizyon şovuna imza atarak Kraliçe mutfağına uzanan yolculuğuna başlamıştı.
Essex doğumlu şefin daha önce pek çok girişimi batmıştı. Recipease ismindeki mutfak gereçleri satan, aşçılık atölyeleri sağlayan girişiminin yanı sıra Britanya temalı Union Jacks restoranı ve 10 yıl süreyle çıkardığı Jamie isimli yemek dergisi de batan Jamie Oliver girişimleri arasında.
Jamie Oliver ve eşi Jools'un özellikle medyadaki popülerlikleri, hazırladıkları televizyon programları, kitap ve lisans haklarından kaynaklı yaklaşık 150 milyon pound civarında bir serveti olduğu sanılıyor.