Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        'SORUŞTURMAOLACAK'

        İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinden sonuç alınamaması nedeniyle memurların başlattığı iş bırakma eylemiyle ilgili İzmir Sanat Başkanlık Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin memurlarının sendikasıyla görüş ayrılığı yaşandığını söyleyen Başkan Tugay, "Bu tamamen sosyal denge tazminatının (SDT) maddi miktarıyla ilgili. Konu sadece SDT ve onların bizden talepleri, verebileceğimizi söylediğimiz rakamla ilgili uyuşmazlık. Herkes maaşını, yan ödemelerini alıyor. Bu eylemin işçilerle ilgisi yok, tamamen memurlarla sosyal denge tazminatlarının miktarındaki uzlaşamamanın getirdiği durum. İnsanların talep etmeleri, taleplerinin karşılanmaması durumunda tepki göstermeleri doğaldır. Hepimizin unutmaması gereken şey devlet memurları 657 sayılı kanunla yetkileri belli olan, belediyede yapacakları tanımlanmış olan arkadaşlarımız. Dün maalesef hepimizi üzen bazı durumlar yaşandı. Belediye meclis salonunun önünde arbede yaşandı. Belediye meclis toplantısının düzenini bozmak için hareket içinde olundu. Mesai saatinde, belediye hizmet binasında yaşanan boyutuyla olmaması gereken bir şeydi. Bununla ilgili soruşturma olacak" dedi.

        'SENDİKANIN TALEP ETTİĞİ SDT, YASAL SINIRIN ÜZERİNDE'

        Sendikanın talep ettiği SDT'nin, yasanın sınır olarak koyduğu miktarın üzerinde olduğunu dile getiren Başkan Tugay, "Bu sınırın üzerine çıkamıyoruz. İzmir dışında hemen hemen hiçbir yerde uygulanmıyor. Diğer şehirlerin belediyelerinde yasal üst sınırı geçen tazminat miktarı yok. Bizde geçen dönem üzerine çıkılmış fakat ben imzalamadım. Bu dönem imzalamam için geldiğinde bu konuyla ilgili birkaç aydır araştırma yapıyorum, sormadığım kimse kalmadı. Onlara bu konuyu yasal olarak aşıp, aşamayacağımızı soruduğumda bana bazı eski kararları gösterdiler. Ancak, elimde İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan son denetimin Sayıştay raporu var. Raporda, sosyal denge tazminatıyla ilgili, 'Sayıştay'ın daha önceki yıllara ilişkin aynı konuda verdiği kesinleşmiş mahkeme kararlarını dikkate almaksızın, mevzuata aykırı olarak ödeme yapmada ısrar eden belediye başkanı hakkında gerekli inceleme ve soruşturma yapılması için bakanlığa yazılmasına uygun olacağı' bildirimi var. Başka bir alanda, 'mevzuata aykırı hükümler içeren sözleşmeyi imzalayan sıfatıyla harcama talimatı veren belediye başkanının oluşan kamu zararından dolayı sorumluluğu bulunmaktadır' diyor. Kanunda 'İşleyecek faizleriyle birlikte ödettirilmesi' diyor. Bu ifadeler, bize bu artışı yapamaz hale getiriyor" diye konuştu.

        'DOĞRULARI YAPMA ZORUNLULUĞUM VAR'

        Konunun bütçeden kaynaklanmadığını ve bunun bir tasarruf tedbiri değil, yasaya uyma zorunluluğu olduğunu belirten Tugay, "Bu artışı yaparsak, hakkımızda suç duyurusunda bulunulacağını, yargılanacağımızı faiziyle birlikte geri ödettirileceğini söyleyen Sayıştay raporuna dayanarak yapamadığımızı söylüyorum. Bunun dışında anlaşamadığımız bir konu yok. İnsanların demokratik tepkisine saygı göstermekle beraber, burada İzmir halkı adına bu görevi yerine getiriyorum, yasalarla belirlenmiş sorumluluğum var. Burası özel şirketim değil, kafama göre hareket edemem, kurallara uymak zorundayım. Harcanan her türlü para belediye bütçesindendir, halkın parasıdır. Doğruları yapma zorunluluğum var. Yasal üst sınırın üzerine çıkamayacağımı söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

        'YASAL ÜST SINIRI HÜKÜMET BELİRLİYOR'

        Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başkan Tugay, Karşıyaka Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde sendikayla yaşanan sorunların hatırlatılması üzerine, “Karşıyaka belediye başkanı olduğum dönemde, yine burada olduğu gibi benden önceki dönemde Tüm Yerel Sen'e benden önceki belediye başkanı bu hakları vermişti. Ben, göreve yeni başlayan belediye başkanı olarak, o dönemde mevcut memur sayısını da göz önüne alarak, anormal bir artış yapmadan yine yasal üst sınırın bir miktar üzerinde sözleşmeye imza attım. Ama daha sonraki aşamada benden çok yüksek artış istendiğinde bunu yapamayacağımı söylediğim doğrudur. Yasal üst sınırı hükümet belirliyor. Üst sınırla ilgili bu seviyeyi geçen belediyeler sadece İzmir'de var. Başka yerde yok. İstanbul'da son bir yılda birkaç belediye geçti ama onlar şu anda ödemiyorlar. Dolayısıyla İzmir'e ait bir davranış olarak burada alışkanlık edinilmiş bir şeydi. Orada 400 civarında memuru ilgilendiren bir karardı. Burada 6 binden fazla memurla ilgili bir karar. Olası bir kamu zararı ve buradan doğan bir ödeme durumunda göze alamayacağımız suçtur, hatadır. Böyle bir şeyi ne ben ne de başka belediye başkanı yapamaz. Orada da istenilen artışı yapmadığım için bazı eylemler yaşanmıştı. Yine konu aynıydı" dedi.

        'SDT'NİN YASAL SINIRI 8 BİN 700 TL, SENDİKANIN İSTEDİĞİ 22 BİN TL'

        SDT'nin yasal olarak üst sınırının ortalama 8 bin 700 TL olarak belirlendiğini vurgulayan Tugay, "Buna yol ve yemek parası eklenebiliyor. Onlarla 12 bin TL'ye çıkabiliyor. Sendikanın talep ettiği 22 bin TL. Burada konu para değil, yasaya uyma ya da uymama halinizde maruz kalacağımız suçlama" diye konuştu.

        Her zaman memurların grevli toplu sözleşme haklarını savunduklarını ve savunmaya devam ettiklerini söyleyen Tugay, "Olayın siyasi tarafında hükümetin yasal üst sınırı koymasını doğru bulmuyorum. Ama bu kural şu an geçerli. Uymadığımız takdirde bizimle ilgili soruşturma ve ceza mekanizması işleyeceği için bu gözle bakılması gerekiyor. Yoksa memurların ne toplu sözleşme hakkına ne de başka türlü taleplerine duyarsız değiliz. Çalışanların haklarının yanındayız" ifadelerini kullandı.

        'BELEDİYE İLE İLGİSİ OLMAYAN İNSANLARIN KALABALIK İÇERİSİNDE OLMA İHTİMALİ VAR'

        Eylemlerin dozuyla ilgili açıklamalarda da bulunan Başkan Tugay, “Küçük bir grup arkadaşımızın bu konuda gergin ve heyecanlı olduğunu gözlemliyoruz. Bunun öncelikle İzmir'e ve İzmir Büyükşehir Belediyesi memuruna yakışmayan bir davranış. Dışarıda toplanan insanlarının kaçının bizim memurumuz olduğundan da emin değilim. Başka yerlerden insanlar davet edildiğini duydum. Kalabalığın içerisinde kaç tane İzmir Büyükşehir Belediyesi memuru olduğunu bilmiyorum. Ama arkadaşlarımız yerinde bulunmayan memurlarla ilgili tespit yaptı. Sayıca az olduğunu görüyoruz. Buradaki kalabalığın biraz karışık kalabalık olduğunu görüyorum. Fevri çıkışları olan kişilerin kimler olduğunu da incelemek gerekiyor. Belediye ile ilgisi olmayan kişilerin, kalabalık içerisinde olma ihtimali var" dedi.

        'SINIRI BİZ KOYMADIK'

        Hem yasal sınır kural koyup hem de mecliste 'Niye daha fazla para vermiyorsunuz?' diye eleştirmelerini yanlış bulduklarını belirten Başkan Tugay, şöyle konuştu:

        “Fırsatçılık olarak görüyorum. Temmuz ayında memur maaş artışı olacak. Diliyorum, hükümet, memurlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde maaş artışı yapar. Bu yasal üst sınırı da daha yukarıya ya da tamamen kaldırmak yine hükümetin inisiyatifinde. Bu sınırı biz koymadık. Memurlar grevli toplu iş sözleşmesi yapamıyorsa, tamamen mevcut yasaları yapanlar yüzündendir. Yaşadıklarımızla ilgili genel merkezimizi, il başkanımı bilgilendirdim. Siyasi olarak kendi görevimizi asla sıkıntıyı sokmayacak şekilde yapmak, bu anlamda İzmir halkına vermemiz gereken hizmeti yerine getirme konusunda sabit durmakta kararlıyız. Hukuken haklı olduğumu sadece görevimi yapmaya çalıştığımı idrak ettiklerine eminim. Gözünü kapayıp, yıkarız, dağıtırız, diye düşünen varsa bunun iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum. Ama ben görevimin başındayım. 5 yıl görevimi yapmaya devam edeceğim. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilere layıkıyla hizmet vermeye devam edecek. Yasa dışı davranma eyleminde olan varsa onunla ilgili ne gerekiyorsa yapılır.”

        Seza Nur ALPDÜNDAR / İZMİR,

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa