Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan İspanya'da: Türkiye cazibe merkezi | Dış Haberler

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-İspanya 8. Hükümetler Arası Zirvesi kapsamında bulunduğu İspanyada, Başbakan Pedro Sanchez tarafından resmi törenle karşılandı.

        Moncloa Sarayı'ndaki tören, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sanchez'in yerlerini almasının ardından iki ülke milli marşlarının çalınmasıyla başladı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra tören mangasını selamladı.

        Tokalaşarak basın mensuplarına poz veren Erdoğan ve Sanchez, heyetlerini birbirine takdim etti.

        Tören sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Sanchez ikili görüşmeye geçti.

        Törene, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katıldı.

        ORTAK BASIN TOPLANTISI

        Erdoğan ve İspanya Başbakanı Sanchez arasındaki ortak basın toplantısında ilk sözü İspanya Başbakanı Sanchez aldı. Öne çıkan ifadeler şöyle:

        "Filistin'de iki devletli çözüm acil ihtiyaç. Türkiye önemli bir müttefik. Bugün 13 anlaşma imzalayacağız. Aramızda çok fazla konu var ve çok fazla konuyu ele aldık bugün. İlişkilerimizin dinamizmi gelişiyor. Vatandaşlarımıza taahhütlerimizi de yansıtan konular bunlar. Aramızdaki zirveyi önümüzdeki sene de yapmak istiyoruz.

        Ukrayna'ya Patriot füzeleri verme kararı bizim hükümetimizin kararı. Kiev ile konuştuk, aramızda bir mutabakat var."

        "İSPANYA UMARIZ Kİ DİĞER AB ÜLKELERİNE ÖRNEK OLUR"

        Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

        "İspanya Başbakanı Sanchez ile bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Ankara'da düzenlediğimiz son toplantımızda ilişkilerimizi geliştirmiştik. İspanya ile ticaret hacmimiz 19 milyar dolar. Bunu İspanya'nın ekonomimize bir güveni olarak kabul ediyoruz. Ekonomi ve ticaret ortak komitemizin toplantısını en kısa zamanda Türkiye'de düzenleyeceğiz.

        Savunma sanayii konularını beraber gözden geçirdik. İspanya ile aramızdaki savunma sanayii bağının diğer AB ülkelerine de örnek olmasını temenni ediyoruz. İspanya Türkiye'nin AB üyeliğindeki en yakın müttefiklerinden. Bu durumun da diğer AB üyelerine örnek olmasını arzuluyoruz.

        AP seçiminde oluşan tablo endişelerimizi artırdı.

        Gazze olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarıyla ilgili konuları da ele aldık. İspanya'nın Filistin'i tanıması çok mühimdir. Dirayetli duruşundan ötürü değerli dostum Sanchez'e teşekkür ediyorum. Bu kararın henüz Filistin'i tanıma kararı almamış Avrupa ülkelerine de örnek teşkil etmesi gerektiğini düşünüyoruz

        Biz akan kanı durduracak her kararı olumlu değerlendiririz. Önemli olan bu ateşkes planlarının kağıt üzerinde kalmaması, uygulamaya geçirilmesidir

        Birleşmiş Milletler maalesef bu süreçte çok büyük yara aldı. Başta ABD olmak üzere Güvenlik Konseyi üyeleri bu ateşkes taslağının arkasında durup İsrail'e gerekli baskıyı yapmasıdır.

        Savunma sanayiinde bir dayanışma adımı attık TCG ile. Şimdi bunun bir üst segmentine geçelim istiyoruz. Bunun çalışmalarını başlattık. Daha büyüğünü birlikte yapalım istiyoruz. Bu çalışmayı yürütüyoruz. İHA'ların birlikte yapılabilecek adımlarını atıyoruz."

        İspanyol bir gazetecinin tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş ile ilgili sorusuna tepki gösteren Erdoğan, "Hukuk devletinde kararları yargı verir. Bir gazetecinin teröristleri savunması üzücü. Başını sallama. Bak ben sallamıyorum." dedi.

        "SİZİ CAZİBE MERKEZİ TÜRKİYE'YE DAVET EDİYORUZ"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

        "Ekonomik ve siyasi meydan okumalar karşısında işbirliğimiz hayati önem taşıyor. İlişkilerimizi daha da geliştirmek niyetindeyiz. Muazzam potansiyelimiz bizlere daha da ileri gitme motivasyonu veriyor.

        İkili ticari hacmimiz 19 milyar dolara ulaştı. Böylelikle 20 milyar dolarlık hedefimize ulaştık. Daha da ileri gideceğimize inanıyorum. İspanya'nın Türkiye'deki yatırımlarda 6. sırada olması da bunun bir sonucudur. Daha fazla şirketi ülkemize davet ediyoruz.

        Bizim şirketlerimizin de önemli yatırımları İspanya'da bulunmaktadır. Barcelona'daki stadyum bunun en büyük örneklerindendir. İmkan verilmesi halinde daha da fazla yatırım yapılabilir.

        İspanya'dan çok daha fazla yatırımcıyı bölgenin cazibe merkezi olan Türkiye'ye davet ediyoruz.

        Ticarette rekabet algısından sıyrılarak işbirliğini ön plana çıkaran yaklaşım yer almalıdır. Bu anlayış kalıcı iyi ilişkileri tesis edecektir.

        Bugün imzalanacak anlaşmalarla işbirliği zeminini güçlendireceğiz.

        Gazze'de 16 bini çocuk olmak üzere 37 binin üstünde insan göz göre göre katledildi. Kiliseler, camiiler, okullar, hastaneler vuruldu. Masumlar silahların hedefi oldu. Vicdan sahibi hiçbir ülkenin böyle bir tabloyu kabullenmesi mümkün değildir. Sayın Sanchez'in takındığı tavrı şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum

        Avrupa Birliği'ne yönelik samimi adımlarımız, salt kendi çıkarını düşünen bir takım üyelerin engellemeleri nedeniyle karşılık bulamıyor. AP seçimlerinin ortaya çıkardığı tablo ve endişeyle izlenen aşırı sağın yükselişi bu durumu körükleyecek. Katı vize uygulamaları, gümrük birliği anlaşmasının yenilenememesi durumları da mevcut. İspanya'nın bize verdiği samimi desteğe müteşekkirim. Bu olumlu adımların artarak devam edeceğin inanıyorum.

        Türkiye ekonomisi geçen yıl yaşadığı deprem felaketine rağmen toparlanmaya devam ediyor.

        Durmadan çalışacağız, çalışmaya devam edeceğiz. Özellikle savunma sanayii konusunu çok önemsiyorum. Uçak gemisi, İHA'lar, denizaltılar... Ortaklığımız çok daha iyi bir noktaya gelecektir."

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İSPANYA KRALI İLE BİR ARAYA GELMİŞTİ

        Cumhurbaşkanı Erdoğan dün İspanya Kralı 6. Felipe ile bir araya gelmişti. Madrid'deki görüşmede, Türkiye ve İspanya ilişkileri, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği katliamlar, bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındığı bilgisi verilmişti.

        REKLAM

        Görüşmede, Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkilerin gelişerek daha da derinleşeceğine inandığını ifade eden Erdoğan, Türkiye ile İspanya arasındaki ticaret hacminin genişletilmesinden savunma sanayi alanında işbirliğine kadar her alanda atılacak adımların iki ülkeye de kazandıracağının altını çizdi.

        İsrail yönetiminin Filistin topraklarında gerçekleştirdiği soykırım politikalarının bir an önce sona ermesi gerektiğini, İspanya'nın bu konuda attığı adımlar ile Filistin'e verdiği desteğin çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu süreçte uluslararası camianın İsrail'e yönelik baskılarını artırmasının bölgede kalıcı barışın kapısını aralayabileceğine işaret etti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Kral Felipe'yi en kısa sürede mutlaka Türkiye'ye beklediğini kaydetti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa