Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        'İZMİR,BİZİM GÖZ BEBEĞİMİZ'

        Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentteki programları kapsamında İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen İzmir İş Dünyası Buluşması'na katıldı. Bakan Özhaseki, toplantıdaki konuşmasında Marmara depreminin, akademisyenler tarafından sıklıkla dile getirildiğini belirterek, "İzmir, bizim göz bebeğimiz ama Marmara'daki deprem korkusunu hocalarımız çok fazla dillendirdiği için orası daha ön planda. Faylarda sürenin dolduğu, her an kırılabileceği düşüncesiyle İstanbul'da 'Yarısı Bizden' kampanyası düzenledik" dedi.

        Şehirlerle ilgili kabul görmüş prensiplerin olduğunu kaydeden Bakan Özhaseki, şöyle konuştu:

        "Şehirlerimiz önemli. Dünyanın en eski şehirlerine sahibiz. Dünyada yerleşim yeri olarak en eski iki bölge var. Biri Mezopotamya, ikincisi Anadolu. Cennet gibi bir vatana sahibiz. Şehirlerde üretim, ticaret, sanayi var ama bir tarafta kültür, sanat, medeniyet var. Şehirlerimize sahip çıkmalıyız. Şehirlerimiz canlıdır. İnsan hayatına benzer hayatları var. Doğuyor, büyüyor ve doğru beslenirlerse zinde şekilde gelişiyorlar. Diğer türlü hastalıklar yakasını bırakmaz. Şehirler arasındaki rekabette, zamanın ruhunu okuyarak hareket etmesi gerekir. Bir şehrin geleceği, orada yaşayan yerel yöneticilerin ufuklarıyla doğru orantılıdır. Valiyi kastediyorum. Belediye başkanı kastediyorum, oda başkanlarını ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini de kastediyorum. İçlerinde bu uyumu sağlamışlarsa, o şehirlerin geleceği aydınlık olur. Her biri ayrı telden çalıyorsa o şehirlere yazık olur. Ben Türkiye'de birkaç yere üzüldüm. Allah güzelliği, nimetleri vermiş ama insan eliyle birçok kötü iş yapılmış. Bunlardan biri İzmir. Ne yazık ki üzülerek söylüyorum. Bu kadar güzel cennet gibi bir il kaç tane var?"

        'NEREDE KIRILACAĞI BELLİ OLMAYAN 500'E YAKIN FAY HATTI VAR'

        Türkiye'de 1950'lerden itibaren göç dalgası nedeniyle büyük şehirlerin çevrelerinin dolduğunu ifade eden Bakan Özhaseki, göçlere karşı o günkü idarecilerin hazırlıklı olamadığını belirterek, "Etraf gecekondularla dolmuş. 2000'li yılların başında bir taraftan kimliksiz, bir taraftan sağlıksız binlerce yapıyla karşı karşıya kaldık" dedi.

        Çevrenin yükselen değer olduğunu söyleyen Özhaseki, Avrupa ülkelerinde çevre bakanlığının ayrı, müstakil bakanlık olduğunu belirtti. Özhaseki, iklim değişikliğinin korkutucu boyutlara ulaştığını da kaydetti.

        'KİMLİKLİ ŞEHİR İNŞA ETMENİN GAYRETİ İÇİNDEYİM'

        6 Şubat'taki depreme değinen, 680 bin konutun yıkıldığını ya da yıkılmayı beklediğini söyleyen Bakan Özhaseki, 850 bin bağımsız yapı ile birlikte 18 ilin etkilendiğini ve 14 milyon insanın zarar gördüğünü kaydederek, "Asrın felaketi, asrın dayanışmasına döndü. Gece-gündüz demeden konut üretiyoruz. Şantiyelerde 110 bin insan çalışıyor. 4 bin 333 köyde hasar var. Adıyaman'da, Hatay'da meydanlar yapıyorum. Kimlikli şehir inşa etmenin gayreti içindeyim. 400 bin civarında hak sahibi var. 307 bin konutun inşaatı başladı, devam ediyor. Bunlar büyük rakamlar. 1 yıl içinde 75 bin konutu teslim ediyoruz. Mayıs ayıyla birlikte her ay 15-20 bin konutu teslim etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

        '25 YILDIR BİR UCUNDAN TUTSALARDI İZMİR'İN YARISI DEĞİŞİRDİ'

        İzmir'de yaptıkları tespitlere göre aktif olan 6 ile 7,2 arasında deprem üretebilecek 21 tane fay kırığı olduğunu belirten Bakan Özhaseki, "İlk etapta yıkılıp yapılması gereken 36 bin bina var. 13 milyon metrelik bir arazi üzerinde çalışıyoruz. TOKİ olarak 20 binden fazla konut üretmişiz. Bunlar yeterli değil. İzmir ile ilgili afet risk haritası hazırladık. Heyelan, deprem olabilecek bölgeleri, zeminin sıvılaştığı alanları, belediyeler ve bilim insanlarının katılımıyla rapor hazırladık" dedi.

        Kentsel dönüşümün doğru ve sağlıklı yapılmasının 3 temel ayağı olduğunu belirten Bakan Özhaseki, "Bu ayaklardan biri bakanlık. Kanun yapılması gerekiyorsa yapıyoruz. Teşkilat şemamızı yeniliyoruz. İkinci ayağı belediyeler. Bazı belediye başkanları, 'Bölgemiz riskli gelin çalışın' diyor. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nda yüzlerce eleman var. 'Ankara'dan gelsinler de yapsınlar' demenin ne anlamı var? En riskli mahalleyi çalışın, getirin. Ben elimden geleni yapacağım" diye konuştu.

        Kentsel dönüşümün bir gereklilik, zorunluluk ve mecburiyet olduğunu ifade eden Bakan Özhaseki, "Rantsal dönüşüme karşıyız' diyerek kaçanlar var. Eğer kentsel dönüşümü İstanbul gibi İzmir gibi riskli bir ilimizde gece-gündüz çalışarak ön plana getirmiyorlarsa, bu konuda üstlerine düşeni yapmıyorlarsa büyük bir vebal altındalar. 25 yıldır bir ucundan tutsalardı İzmir'in en az yarısını değiştirirlerdi" dedi.

        'İŞ HACMİNİZİN BÜYÜYECEĞİ BİR ORTAM BİZLERİ BEKLİYOR'

        Konuşmasında 31 Mart yerel seçimlerinde İzmir halkının tercihlerinin önemli olduğunu söyleyen Bakan Özhaseki, "Hamza Bey ile Ceyda Hanım ile yola çıkarlarsa 21 yıl belediye başkanlık yapmış biri olarak elimde ne imkan varsa sonuna kadar kullanacağım. Vatandaşların da bu işe sıcak yaklaşması lazım. İstanbul'da müteahhitle anlaşanların yanında sona kalanlar 3-4 misli fazlasını istedi. '1 daire yerine 3 daire' diyerek bu işi sürüncemede bırakmamaları lazım. Avukatların da merhametine sesleniyorum. 'Mülkiyet hakkı kutsaldır' diyerek davalar açmasınlar. Omurgalı olalım. Üç kuruş için dava açılır mı?" ifadelerini kullandı.

        'HERKES EVİNİ YENİLEMEK İSTİYOR'

        İnşaat sektörünün önemine dikkati çeken Bakan Özhaseki, "Türkiye'de bendeki verilere göre bu sektörde 1,5 milyon insan çalışıyor. Çok önemli bir sektör. Bunu yok edemeyiz. TOKİ olarak Türkiye'deki konutun yüzde 10'unu yapıyoruz. Kalanı özel sektör. İleriye doğru hazırlık içinde olmanız lazım. Maliye Bakanımızla da değerlendiriyoruz. Sene sonu gibi rahatlayıp hızlı şekilde işimize bakabileceğimizi söyleyebilirim. Herkes evini yenilemek istiyor. İş hacminin büyüyeceği bir ortam bizleri bekliyor. Ülkemize güvenelim. Bir ateş çemberi içindeyiz. Coğrafyamız yanıyor. Şükür biz güvenli limanız. Büyümeyi de sürdürüyoruz, ihracatımız artıyor. Covid-19 salgını yaşadık, Rusya savaşı etkiledi. Ama bu ülke, Türkiye Cumhuriyeti sonuna kadar özgürlüğüne bağlı insanların bayrağına, ezanına saygı duyanların memleketi. Dimdik ayakta kalmaya devam edecek" dedi.

        '50 BİN SOSYAL KONUT İNŞA EDECEĞİZ'

        AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Hamza Dağ ise yaptığı konuşmada kentsel dönüşümün Türkiye'nin ve İzmir'in ana meselelerinden biri olduğunu söyleyerek afetlere karşı dirençli kent oluşturmanın vazifeleri olduğunu dile getirdi. 1 Nisan'dan sonra göreve gelir gelmez ilk etapta yapacakları işin kapsamlı risk değerlendirmesi olacağını belirten Dağ, "Kentsel dönüşüm ve yeniden yapılanma süresinde toplumun ihtiyaçlarına, akademisyenlerin sesine kulak vereceğiz. 5 yıl içinde 150 bin konut hedefini koyduk. Biz 25 yılda, her 5 yılda 5 bin konut dönüştürmüş olsaydık 125 bin konut dönüştürmüş olurduk. İzmir Konut A.Ş. oluşturacağız. 50 bin tane sosyal konut inşa edeceğiz. Orman vasfı kalmamış arazilerimiz var. Bir tarafımız körfez, bir tarafımız yarımada, yemyeşil. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olursam; hangi partiden olursa olsun ilçe belediyeleri de bir iş insanı yatırım yaparken de 'Belediye engel çıkarır mı?' diye düşünmeyecek. Belediye ile ilgili ne meseleniz varsa çözümü olacak" açıklamalarında bulundu.

        'YARISI BİZDEN KAMPANYASI İZMİR'DE DE UYGULANSIN'

        İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de İzmir'de olası depremde tehlike yaratacak büyüklükte olan 13 aktif faya yönelik 'Bütünleşik Deprem Senaryosu ve Deprem Master Planı' hazırlanması gerektiğini söyleyerek, "Bir 'Fay Yasası' oluşturulması gerektiğine inanıyoruz. Özellikle 2023 ve 2024 yıllarını kapsayacak şekilde inşaat ruhsatı kesilmiş olan binalara yönelik yüklenici firmaya tamamlama kredisi desteği; inşaat ruhsatı verilmiş ve inşaatı devam eden projelerde vatandaşların ev sahibi olabilmesi için uygun faiz oranlarıyla konut kredisi verilmesinin durağanlaşan sektör için önemli bir katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Bakanlık olarak İstanbul için uygulamaya aldığınız 'Yarısı Bizden' kampanyasının İzmir için de uygulamaya alınmasının önem taşıdığını düşünüyoruz" dedi.

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da İzmir'de Atık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için girişimleri sürdürdüklerini belirterek yer konusunda sıkıntı yaşandığını söyledi.

        Nevra UÇKAÇ/İZMİR,

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa